Planai pasikeitė Pekino ir Taibėjaus santykiams esant labiausiai įtemptiems per pastaruosius kelis dešimtmečius. Kinijai šiuo metu didina karinį ir ekonominį spaudimą demokratiškai valdomai salai.

Prieš kelias dienas taivaniečių Sporto administracija pareiškė, kad nesiųs oficialios delegacijos nė į vieną iš ceremonijų, o savo sprendimą motyvavo susirūpinimu dėl „pandemijos prevencijos ir skrydžių tvarkaraščių“.

Antradienį salos olimpinis komitetas, kuris yra pavaldus Taivano sporto valdymo institucijai, pranešė, kad planai pasikeitė, nes Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) „reikalauja“ dalyvauti ceremonijose.

„Neseniai gavome kelis TOK pranešimus, kuriuose reikalaujama, kad visos delegacijos, prisijungsiančios prie 2022 metų Pekino žiemos olimpinių žaidynių, bendradarbiautų bei dalyvautų atidarymo ir uždarymo ceremonijose“, – sakoma Taibėjaus pareiškime.

Ten pat nurodoma, kad „remdamasis olimpine solidarumo dvasia, taip pat ilgalaikiu geru abiejų šalių bendravimu ir abipusiu supratimu, Kinų Taibėjaus olimpinis komitetas... nusprendė pakoreguoti planus ir siųsti atstovus“ į abi ceremonijas.

Vietos komiteto naudojamas pavadinimas „Kinų Taibėjus“ grindžiamas 1981 metais su TOK pasiektu kompromisu, leidžiančiu Taivanui dalyvauti tarptautiniuose sporto renginiuose neprisistatant suverenia valstybe.

Remiantis pareiškimu, sprendimas visiškai pakeisti planus antradienį buvo priimtas „pasikonsultavus su Taivano sporto administracija“.

Autoritarinė Kinija demokratinį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Per pastaruosius keturis mėnesius salos oro erdvės gynybos zoną pažeidė rekordiškai daug kinų lėktuvų.

Toks spaudimas išaugo taivaniečiams 2016 metais prezidente išrinkus Tsai Ing-wen (Cai Ingven). Pekinas vėliau nutraukė oficialų bendradarbiavimą su Tsai Ing-wen vyriausybe, nes ji laiko Taivaną suverenia valstybe.

Kai Pekinas pastarąjį kartą rengė olimpines žaidynes 2008 metais, jo santykiai su sala buvo daug šiltesni, o olimpiadoje dalyvavo didelė taivaniečių delegacija.

Šiemet žiemos žaidynėse varžysis vos keturi Taivano atletai.

Skirtingai nei kelios Vakarų šalys, Taibėjus neprisijungė prie JAV vadovaujamo diplomatinio žaidynių boikoto dėl Pekino požiūrio į žmogaus teises.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)