Ankstyvą sekmadienio rytą Idzu treke, esančiame apie 130 km nuo Tokijo, O. Baleišytė pradėjo kovas daugiakovės (omniumo) varžybose. Jau pirmoje rungtyje – skreče – dviratininkė pateko į griūtį ir finišo linijos nepasiekė.

Šioje rungtyje svarbiausias tikslas – per 30 ratų (7,5 km) pirmai įveikti visą distanciją. Dar vienas būdas laimėti – ratu aplenkti visas varžoves. Tai padariusi dviratininkė nugalėtoja. Ratu vienos ar kelių sportininkių aplenkta dviratininkė traukiasi iš varžybų.

Kartu su lietuve nefinišavo dar 8 sportininkės, tačiau visos gavo po 16 taškų. Iš viso daugiakovėje dalyvauja 21 dviratininkė.

Antroje rungtyje – tempo lenktynėse – dviratininkėms taip pat reikėjo įveikti 30 ratų. Po pirmų penkių ratų kiekvieno likusio rato laimėtoja gauna po tašką, o aplenkusi varžoves ratu – 20 taškų. Vietos išdalinamos pagal uždirbtų taškų skaičių.

Lietuvė antroje rungtyje atsiliko dviem ratais, uždirbo 8 taškus ir su 24 taškais įpusėjus daugiakovės varžyboms rikavosi 17-a.

Trečioje rungtyje – atkrintamosiose lenktynėse O. Baleišytė užėmė 6-ą vietą. Čia kas antrą ratą buvo eliminuota po vieną lėčiausią sportininkę. Po trijų rungčių su 54 taškų kraičiu Lietuvos dviratininkė pakilo į 14-ą poziciją.

Paskutinėje rungtyje – lenktynėse dėl taškų – O. Baleišytė atsiliko ratu ir užėmė 17-ą vietą. 20 km (80 ratų) distancijoje kas dešimt ratų keturioms greičiausioms dviratininkėms buvo išdalinami taškai (5, 3, 2 ir 1). Finaliniame sprinte buvo kovojama dėl dvigubų taškų.

Lietuvė daugiakovės varžybas baigė turėdama 34 taškus ir galutinėje įskaitoje tenkinosi 17-a vieta iš 21. Keturios treko dviratininkės šių varžybų apskritai nebaigė.

„Odos truputį netekau, kelios olimpinio treko atplaišos įsmigo ir kaklas patemptas, – po finišo griūties padarinius įvardijo O. Baleišytė. – Sunku vertinti olimpinį debiutą, nes vos atvykusi galvojau, kad svarbiausia finišuoti, po to – nebūti paskutinei ir aplenkti bent vieną dalyvę. O kai likus vienai rungčiai rikiavausi keturiolikta, jau tada pradėjau galvoti apie rimtesnę kovą. Gaila, kad nukritau į 17-ąją vietą. Labai norėjusi išlikti bent 16-tuke. Bet negaliu savęs teisti, nes apetitas auga bevalgant. Todėl mintys dvejopos. Šiek tiek save graužiu“.

Ir tęsė: „Manau, kad iš visų dalyvių atvažiavau paskutinė, vos ne tiesiai į startą. Mažokai buvo olimpinės dvasios, nes gyvenome ne pagrindiniame kaimelyje, o netoli treko. Gal tai man kažkiek ir padėjo, nes buvo mažiau streso. Nes ir taip valgykloje valgyti olimpiniais čempionais, yra kažkas tokio. O jei matytum visų sporto šakų ryškiausiomis žvaigždes, gal būtų dar sunkiau“.

Dviratininkė iš Japonijos skris ne į Lietuvą, o į Italiją, Milaną, o iš ten – į aukštikalnes. Ten su savo plento komandos „Aromitalia-Basso Bikes-Vaiano“ drauge Inga Češuliene 19 dienų dalyvaus treniruočių stovykloje. „Tada startuosime su šiuo klubu varžybose. Po to laukia plento Europos čempionatas, jei gausime jame pakankamai vietų. O dar vėliau vyks Europos ir pasaulio treko čempionatai“, – sakė lietuvė.

Dviračių treko daugiakovės varžybų olimpine čempione tapo JAV atstovė Jennifer Valente (124 taškai), sidabrą iškovojo japonė Yumi Kajihara (110), bronzą – Nyderlandų sportininkė Kirsten Wild (108).

Priminsime, kad O. Baleišytė tik prieš savaitę sužinojo, jog pirmą kartą paragaus olimpietės duonos.

„Atvažiavau į nežinomybę. Visos konkurentės yra pasiekusios geriausią sportinę formą per pastaruosius penkerius metus, o aš – tikrai ne. Skaudu tai žinoti, bet, žvelgiant į ateitį, aš žinau, kad ši patirtis suteiks man labai daug ruošiantis 2024 m. Paryžiaus olimpinėms žaidynėms“, – LTOK.lt sakė 22 metų dviratininkė.

Ji Idzu spėjo pasitreniruoti vos du kartus, bet, kaip ir anksčiau čia startavusios Miglė Marozaitė ir Simona Krupeckaitė, pastebėjo, kad šis trekas savo konfigūracija labai panašus į Panevėžio.

Tarptautinės dviračių federacijos kvietimas priimti likusią kvotą ir vykti į Japoniją Lietuvos tautinį olimpinį komitetą (LTOK) pasiekė rugpjūčio 1 d.

„Mūsų žiniomis, vienas iš kelialapį turėjusių nacionalinių olimpinių komitetų vietos atsisakė, todėl ji buvo pasiūlyta pirmai už brūkšnio likusiai Lietuvai. Situacija – labai panaši į tą, su kuria susidūrėme dėl vyrų porinės keturvietės valties. Laiko labai mažai, o procedūra sudėtinga: turėjome aktyvuoti akreditaciją, gauti leidimą jai įvažiuoti į šalį, o pati sportininkė turėjo spėti atlikti du COVID-19 testus. Laimė, viskas sklandžiai pavyko“, – sakė LTOK Olimpinio sporto direkcijos vadovas Einius Petkus.

Primename, kad mūsų šalies šiuolaikinės penkiakovės žvaigždės Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės likus dviem dienoms iki olimpinių žaidynių uždarymo iškovotas sidabro medalis yra pirmasis ir kol kas vienintelis visos Lietuvos delegacijos trofėjus Tokijuje.

Arčiausiai apdovanojimų pakylos liko moterų porinės dvivietės valties įgula Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė, kuri užėmė ketvirtą vietą. Treko dviratininkės Simona Krupeckaitė ir Miglė Marozaitė moterų komandų sprinto varžybose buvo penktos, disko metikas Andrius Gudžius ir vienviečių valčių irklavimo atstovas Mindaugas Griškonis finaluose liko šešti, penkiakovininkė Gintarė Venčkauskaitė ir ietės metikė Liveta Jasiūnaitė – septintos, o Danas Rapšys 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi finale – aštuntas.

Liepos 23 dieną prasidėjusios Tokijo olimpinės žaidynės baigsis sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)