Rankinis

Puikų reginį išvydo rankinio gerbėjai, kuriems iki paskutinių sekundžių atsipalaiduoti neleido dvi galingiausios šių laikų vyrų rinktinės, olimpiniame finale susidūrusios antrą kartą iš eilės: Prancūzija ir Danija.

Danai siekė pakartoti savo triumfą 2016-ųjų Rio de Žaneiro žaidynėse, be to, juos įpareigojo dukart paeiliui iškovoti pasaulio čempionų titulai.

Prancūzai mėgino atsikovoti rankinio viršūnes, kadangi būtent juos iš pastarųjų buvo išstūmusi Danija. Prancūzijos rinktinė prieš tai laimėjo 2008-ųjų Pekino ir 2012-ųjų Londono žaidynes, taip pat keturis iš penkių pasaulio čempionatų, vykusių 2009-2017 metais.

Be to, šeštadienį akis į akį stojo du tarp geriausių planetos rankininkų nuolat linksniuojami galiūnai: danas Mikkelis Hansenas ir prancūzas Nikola Karabatičius.

Pakeliui į finalą Tokijuje abi komandos buvo laimėjusios po šešis iš septynių mačų.

Lemiamos rungtynės buvo permainingos. Po pertraukos prancūzai buvo pabėgę nuo varžovų 6 įvarčių skirtumu (18:12), tačiau įdomiausia dar laukė. Antrajam kėliniui įpusėjus skandinavai ėmė tirpdyti atsilikimą, kol likus žaisti pusantros minutės jis tapo minimalus (23:24).

Prasidėjus paskutinei minutei N. Karabatičius prarado kamuolį, suteikdamas varžovams puikią galimybę išlyginti rezultatą. Bet nors danų vartininkas Niklasas Landinas buvo pakeistas papildomu aikštės žaidėju, jo tautiečiai net ir puldami septyniese prieš šešis nesugalvojo, kaip pagrasinti prancūzų gynybai.

Galiausiai Mathiasas Gidselis pametė kamuolį, kurį pačiupęs Ludovicas Fabregasas padėjo tašką pelnydamas įvartį į tuščius vartus. Prancūzija šventė pergalę 25:23 (14:10), į savo skrynią olimpinį auksą susižerdama rekordinį trečią kartą.

Nugalėtojams 5 įvarčius pelnė Nedimas Remili, o 9 taikliais metimais atsakiusiam M. Hansenui belieka pasiguosti viso olimpinio turnyro rezultatyvumo rekordu (61 įv.).

Ketvirtu istorijoje bronzos medaliu savo trofėjų galeriją praturtino Ispanija, 33:31 įveikdama pirmą kartą į Europos rinktinių elitą įsiterpusį olimpiados išsišokėlį Egiptą.

Moterų varžybų apdovanojimai bus išdalinti sekmadienį: dėl pirmos vietos kausis Prancūzija ir titulą ginanti ROC komanda, dėl trečios – Švedija ir Norvegija.

Tinklinis

„Marselietė“ skambėjo ir pasibaigus vyrų tinklinio turnyrui – tik šįkart kur kas labiau netikėtai.

Skambių titulų beveik neturinti Prancūzijos rinktinė pirmą kartą tapo olimpine čempione, 2 val. 15 min. trukusiame finale 3:2 nustelbusi pasaulio elitui priklausančią Rusijos olimpinio komiteto (ROC) ekipą.

Prancūzai laimėjo pirmus du setus, tuomet rusai atsakė tuo pačiu. Lemiamas setas baigėsi rezultatu 15:12.

Prancūzijos tinklinio rinktinė

Iki šiol didžiausia prancūzų pergalė buvo 2015 metais vienintelį sykį laimėtas Europos čempionatas.

Savo ruožtu, rusai (skaičiuojant ir SSRS rinktinę) į stipriausių olimpiados komandų ketvertą per visą istoriją yra nepatekę tik 1992 metais Barselonoje ir 1984-aisiais Los Andžele, kuomet boikotavo žaidynes.

Tiesa, po SSRS subyrėjimo nuraškyti aukso medalius jiems pavyko tik 2012 metais Londone.

Bronza šįkart atiteko argentiniečiams, Pietų Amerikos derbyje 3:2 palaužusiems 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių čempionų ir dabartinių pasaulio reitingo lyderių brazilų žvaigždes su Wallace'u de Souza priešakyje.

Moterų finale sekmadienį pataisyti šalies tinklinio reputaciją bandys brazilės, prieš kurias stos JAV rinktinė. Dėl trečios vietos grumsis Serbija ir Pietų Korėja.

Vandensvydis

Olimpiniame baseine vyrų čempionai bus inauguruoti sekmadienį, kai dėl aukso susirems žaidynių sensacija Graikija ir titulą ginanti Serbija. Bronzos likimas paaiškės po vengrų ir ispanų mūšio.

O šeštadienį pasirodymą užbaigė geriausios planetos vandensvydininkės. Trečią kartą iš eilės auksą pasiglemžė nesustabdoma JAV rinktinė, finale 14:5 nepalikusi vilčių Ispanijai, kuri antroje susitikimo dalyje vos kartą įveikė amerikiečių gynybą.

JAV moterų vandensvydžio rinktinė

Mače dėl bronzos Vengrija po kur kas atkaklesnės kovos 11:9 nuskandino ROC ekipos svajones.

Po trijų kėlinių pastaroji dar buvo priekyje 8:7.

Tos pačios komandos mažajame finale kovėsi ir prieš penkerius metus, tik tuomet sėkmė buvo palankesnė minimaliu skirtumu laimėjusioms rusėms.

Beisbolas

Beisbolas po 13 metų pertraukos į olimpinę programą buvo sugrąžintas specialiai dėl japonų – Tekančios saulės šalyje tai yra populiariausia sporto šaka.

Ir Japonijos rinktinė pasistengė nesugadinti vakarėlio, nors jam ir trūko žiūrovų tribūnose.

Finale olimpiados šeimininkai 2:0 įveikė JAV beisbolininkus.

Tiesa, amerikiečių komandoje nebuvo pajėgiausios planetoje MLB lygos, nepanorusios stabdyti savo sezono per žaidynes, žvaigždžių.

Būtent Japonijos NPB lyga, kurioje nuo šio sezono žaidžia ir lietuvis Dovydas Neverauskas, laikoma stipriausiomis beisbolo pirmenybėmis už JAV ribų.

Japonijos beisbolo rinktinė

Olimpinė bronza atiteko Dominikos Respublikai.

Softbolo – moterų beisbolo – olimpiniame finale kiek anksčiau susitiko tos pačios komandos, užfiksavusios ir identišką rezultatą. Trečią vietą užėmė Kanada.

Japonai turėtų pasidžiaugti šia akimirka, kadangi 2024 metų Paryžiaus olimpiados programoje vėl nebebus nei beisbolo, nei softbolo.

Primename, kad šeštadienį buvo išdalinti ir krepšinio bei futbolo medaliai.

Kaip jau skelbė Delfi, olimpinio aukso tradicijas pratęsė JAV krepšininkai, finale pranokę prancūzus, o rungtynėse dėl bronzos Australija nuliūdino Slovėniją.

Moterų varžybų mažajame finale prancūzės įveikė serbes, o dėl titulo sekmadienį žais favoritės amerikietės ir japonės.

Vyrų futbolo čempionų soste išsilaikė Brazilija, lemiamose rungtynėse po pratęsimo nugalėjusi Ispaniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)