Šalies, turinčios 2,1 milijono gyventojų, atletai iš Japonijos sostinės parvežė net tris aukso medalius (olimpiniais čempionais tapo irkluotojas Benjaminas Savšekas, dviratininkas Primožas Rogličius ir sportinio laipiojimo atstovė Janja Garnbret) ir po vieną sidabro bei bronzos apdovanojimą.

Apmaudžiai be medalių liko žaidynių debiutantė Slovėnijos krepšinio rinktinė, kuri finišavo ketvirta.

Tačiau būtent krepšininkai su Luka Dončičiumi priešakyje buvo sutikti kaip tikri didvyriai – jų sekmadienio pavakarę Liublianos oro uosto prieigose laukė minios slovėnų, pasidabinusių įvairia atributika ir skandavusių patriotiškūs šūksnius.


Iš lėktuvo išlipę Slovėnijos komandos žaidėjai, treneriai ir personalas buvo nustebę tokio audringo sutikimo bei buvo kiek sutrikę, bet galiausiai prisijungė prie bendrų skanduočių ir netgi ėmėsi dalinti autografus jų ištikimai laukusiems gerbėjams.

Nors pirmieji lauke pasirodė kapitonas Edo Muričius ir aukštaūgis Žiga Dimecas, daugiausiai dėmesio, be abejo, sulaukė slovėnų lyderis aikštėje ir už jos ribų L. Dončičius iš Dalaso „Mavericks“ klubo.

Nors Luka (vid. 23,8 taško, 9,7 atk. kam., 9,5 rez. perd. ir 29,2 naud. balo) olimpiniame turnyre ir finišavo nuviliančiai – per pusfinalį ir mažąjį finalą pataikė vos 12 metimų iš žaidimo iš 38-ių, jis buvo išrinktas į geriausiųjų penketą.

Antras naudingiausias komandos žaidėjas buvo natūralizuotas amerikietis Mike'as Tobey, vidutiniškai rinkęs po 13,7 taško, 10,5 atkovoto kamuolio ir 21,3 naudingumo balo. Po sėkmingo jo pasirodymo rinktinėje daugėja raginimų centrą prisivilioti „Mavs“ ekipai.


Primename, kad Tokijo olimpiniame vyrų krepšinio turnyre čempionės titulą ketvirtą kartą iš eilės iškovojo JAV rinktinė, sidabro medaliais pasidabino prancūzai, o bronzą pirmą sykį istorijoje laimėjo Australija.

Į stipriausiųjų ketvertą patekę slovėnai turnyrą užbaigė dviem skaudžiais pralaimėjimais – pusfinalyje 89:90 nusileido prancūzams, o mažajame finale 93:107 neprilygo australams – ir liko pačioje nemaloniausioje, ketvirtoje, vietoje.

FIBA paskelbė ir turnyro naudingiausią krepšininką, juo be konkurencijos pripažintas amerikiečių vedlys Kevinas Durantas.

Tuo metu į simbolinį geriausiųjų penketą kartu su KD įtraukti ispanas Ricky Rubio, australas Patty Millsas, slovėnas L. Dončičius ir prancūzas Rudy Gobertas.

Primename, kad būtent Slovėnijos komanda užkirto kelią į aštuntas olimpines žaidynes iš eilės Lietuvos rinktinei. Slovėnai lemiamame atrankos mače Kaune pranoko lietuvius 96:85.

Galutinė Tokijo olimpinio vyrų krepšinio turnyro komandų rikiuotė:

1. JAV 
2. Prancūzija
3. Australija
4. Slovėnija
5. Italija
6. Ispanija
7. Argentina
8. Vokietija
9. Čekija
10. Nigerija
11. Japonija
12. Iranas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)