„Negalima sakyti, kad aš nemoku joti ar kad pirmą kartą atsisėdau ant žirgo. Darbo buvo įdėta beprotiškai daug. Nesuprantu, kodėl taip atsitiko.“

Tai – Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės citata iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Calgary Z ir SL Special – tai žirgų vardai, tame pačiame Rio de Žaneire praturtinę Lietuvos penkiakovininkų keiksmažodžių folklorą.

Būtent jojimo rungtyje prieš penkerius metus sudegė visos tiek L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės, tiek kito Lietuvos rinktinės lyderio Justino Kinderio olimpinės svajonės.

Titulą gynusios Londono olimpinės čempionės žirgas tuomet keturis kartus sustojo prieš kliūtį, o J. Kinderis buvo išsviestas iš balno – abu sportininkai neuždirbo nė taško ir bendroje įskaitoje liko tarp autsaiderių.

Specialistų nuomonės dėl to, kas buvo kaltas dėl nesėkmių – žirgai ar raiteliai – išsiskyrė.

Bet dabar kaltų ieškoti reikės nebe L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės stovyklai.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Su širmiu Johnu Tokijuje 37-erių veteranė susidraugavo iš pirmo žvilgsnio ir idealiai įveikusi kliūčių ruožą atgaivino blėsusias viltis pakovoti dėl medalio. Kurias vėliau galingai realizavo kombinuotoje bėgimo ir šaudymo rungtyje, nuskynusi olimpinį sidabrą.

Lygiai taip pat maksimalų taškų skaičių – 300 – jojimo rungtyje surinko žirgą Farome pasibalnojusi Gintarė Venčkauskaitė, per dvi paskutines rungtis sugebėjusi šauti iš 33-ios į 7-ą vietą.

Lietuvėms šįkart nuskilo keturkojų loterijoje, ką patvirtino ir kitų penkiakovininkių pasirodymas su tais pačiais žirgais.

Rio de Žaneiro olimpinė vicečempionė iš Prancūzijos Elodie Clouvel su Farome kliudė tik vieną kliūtį ir surinko 293 taškus. Taip pat vieną klaidą su Johnu padarė kazachė Elena Potapenko, tiesa, ji dar pavėlavo į finišą 4 sekundėmis (289 tšk.).

Kitų penkiakovininkių bėdos jojimo rungtyje buvo kur kas didesnės, o skaudžiausiai jos smogė po trijų rungčių užtikrintai pirmavusiai vokietei Annikai Schleu.

Kalbėjau su žirgo savininke, ji sakė tiesiog paleisti jį bėgti šuoliais. Bet kad ir kaip bandžiau tai padaryti, jis tiesiog nenorėjo pajudėti iš vietos. Praradau viltį ir puoliau į ašaras.
Annika Schleu

31-erių praėjusio pasaulio taurės finalo vicečempionė prieš tai pagerino fechtavimo olimpinį rekordą, tačiau visą įdėtą darbą sugadino vienas užsispyrėlis – vardu Saint Boy.

Vokietė paskutinė turėjo pradėti pasirodymą konkūruose, bet jos žirgas, regis, pavargo laukti ir visiškai nepageidavo klausyti raitelės.

Tiesa, socialiniuose tinkluose kritikos dėl savo isteriškų bandymų priversti keturkojį paklusti susilaukė ir pati penkiakovininkė.


A. Schleu jau verkė pasikūkčiodama, kai žirgas galiausiai teikėsi pradėti bėgti, bet apie šuolius per kliūtis nebuvo nė kalbos.

„Kalbėjau su žirgo savininke, ji sakė tiesiog paleisti jį bėgti šuoliais. Bet kad ir kaip bandžiau tai padaryti, jis tiesiog nenorėjo pajudėti iš vietos. Praradau viltį ir puoliau į ašaras. Jaučiau, kad žirgas yra išsigandęs, bet padariau viską, ką galėjau“, – sakė penkiakovininkė.

Riestainis, gautas už pasirodymą jojimo rungtyje, negailestingai nubloškė A. Schleu iš viršūnės. Nors vokietė ir nėra stipriausia bėgikė, galimybių pelnyti medalį ji tikrai būtų turėjusi dėl anksčiau sukaupto rezervo, vis dėlto galiausiai beliko tenkintis 31-a vieta bendroje įskaitoje.


Saint Boy užsispyrimas kainavo medalio viltis ir kitai olimpinio rekordo autorei. Plaukime lygių neturėjusi Rusijos olimpinio komiteto atstovė Gulnaz Gubaidulina taip pat liko tuščiomis jojime ir galutinėje rikiuotėje buvo vos 32-a.

Kur vienos verkia, kitos gali juoktis. Olimpinės prizininkės po finišo noriai dalinosi savo džiaugsmu – ir ne tik su aplinkiniais.

Čempionė iš Didžiosios Britanijos Kate French pirmiausia skambino į namus savo vyrui, o spaudos konferencijoje netrukus po varžybų pabaigos jau nekantravo pasikalbėti ir su mama.

„Bėgimo trasoje turėjau kaip reikiant padirbėti, nors mano starto pozicija buvo išties gera. Svarbiausia, kad pavyko išlikti susikaupusiai ir nesirūpinti nei konkurentėmis, nei karščiu.

Savo rinktinėje mes visada turėjome pajėgių moterų. Turime stiprią komandą, kurioje stumiame viena kitą į priekį, turime puikias treniruočių sąlygas pagrindinėje savo bazėje Bate. Nepaprastai džiaugiuosi, kad vėl turime ir medalį“, – teigė 30-metė nugalėtoja, kurios olimpinis apdovanojimas šiuolaikinėje penkiakovėje Didžiajai Britanijai yra pirmasis nuo 2012-ųjų Londono žaidynių.


Tiek pat laukti teko ir penkiakovininkų bastionui Vengrijai. Užtat nieko keisto, kad bronzinei prizininkei Saroltai Kovacs po finišo pirmiausia paskambino į Tokiją negalėjusi atvykti jos trenerė, 2004-ųjų Atėnų olimpinė čempionė Zsuzsanna Voros.

„Ji buvo nepaprastai laiminga. Visa komanda manimi tikėjo, ne aš viena pelniau šį medalį. Šie metai man buvo labai sunkūs, buvau patyrusi rimtą traumą, turėjau iškęsti kelio operaciją, po kurios negalėjau treniruotis du mėnesius. Man padėjo aplinkinių ir šeimos energija. Taip pat ir žmonių čia, Japonijoje. Esu beprotiškai laiminga, negaliu patikėti tuo, ką padariau. Tai – gražiausia akimirka mano gyvenime“, – laime tryško 30-metė atletė, kurios ryškiausia pergalė iki šiol buvo triumfas 2016-ųjų planetos čempionate.

Na, o L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė planavo ne skambutį, o kelionę namo, kur jos lauktuvės labai laukiamos.

„Išleisdama į Tokiją mano dukra Adriana klausė, ar parvešiu medalį. Sakiau, kad galbūt, palauk ir pamatysi“, – juokėsi olimpinė vicečempionė, kurią Tokijuje tradiciškai drąsino ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės sąjungos (UIPM) vykdomojo komiteto narys, taip pat dukart olimpinis prizininkas Andrejus Zadneprovskis.

Antras olimpinis medalis vainikuoja turiningą jo žmonos karjerą: vilnietė taip pat yra pasaulio rekordininkė (1417 tšk.), visų spalvų planetos pirmenybių apdovanojimų savininkė, Europos čempionė bei pasaulio taurės finalo laimėtoja.

Primename, kad L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės likus dviem dienoms iki olimpinių žaidynių uždarymo iškovotas medalis yra pirmasis visos Lietuvos delegacijos trofėjus Tokijuje.

Šeštadienį pakartoti kolegės sėkmę dar mėgins J. Kinderis, po fechtavimo rungties tarp vyrų užimantis 3-4 vietas kartu su baltarusiu Ilja Palazkovu (po 244 tšk.). Pirmauja britas Josephas Choongas ir Rusijos olimpinio komiteto atstovas Aleksandras Lifanovas (po 250 tšk.).

Arčiausiai apdovanojimų pakylos iki penktadienio buvo moterų porinės dvivietės valties įgula Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė, kuri užėmė ketvirtą vietą. Treko dviratininkės Simona Krupeckaitė ir Miglė Marozaitė moterų komandų sprinto varžybose buvo penktos, disko metikas Andrius Gudžius ir vienviečių valčių irklavimo atstovas Mindaugas Griškonis finaluose liko šešti, o Danas Rapšys 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi finale – paskutinis aštuntas.

Liepos 23 dieną prasidėjusios Tokijo olimpinės žaidynės baigsis sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)