„Vairavau nedidelį džipą ir užklimpau purve. Po ratais netgi pakišau savo riedlentę, bet vis tiek negalėjau pajudėti iš vietos. Tada nusprendžiau paieškoti šakų.

Truputį paėjėjęs takeliu pamačiau nedidelę trobelę, – prisiminė jis. – Aplinkui buvo baltų išmatų, taigi, supratau, jog netoliese sukinėjasi plėšrūnas. Įžengęs į trobelę, išvydau jaguarą ir iš karto suvokiau, kad čia jo irštva. Pradėjau šaukti kaip Tarzanas, norėdamas jį įbauginti. Laimei, jaguaras nusprendė nerizikuoti ir paspruko pro galinį išėjimą.“

„Stovėjau ir galvojau, jog galėjau žūti, bet taip pat džiaugiausi pamatęs tokį žvėrį. Paskui nužingsniavau penkis kilometrus iki normalaus kelio ir susistabdžiau sunkvežimį, kad ištrauktų mano džipą iš purvyno“, – pridūrė sportininkas.

D. Oberholzeris teigia niekada neturėjęs normalaus darbo, užtat panašių istorijų jo gyvenime netrūksta, praneša theguardian.com.

Vyras netgi svarsto jas sudėti į knygą. Pavyzdžiui, jam teko būti Janet Jackson vairuotoju, o kartą jis atėjo į zulusų kaimelį nešinas tik riedlente ir pradėjo mokyti vaikus triukų.

„Visiems taip patiko, kad davė man lopinėlį žemės. Jeigu jo neturėčiau, tikriausiai gyvenčiau gatvėje, – prisipažino D. Oberholzeris. – Ten 30 kilometrų spinduliu daugiau nesutiksi nė vieno baltaodžio, o likusieji Pietų Afrikos Respublikos gyventojai mano, kad išsikrausčiau iš proto.“

Dabar jis turi naują istoriją – kaip dalyvavo Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Visai neblogas nuotykis, ypač turint omenyje mano amžių ir idėjos spontaniškumą. Maždaug prieš šešerius metus išgirdau, kad kitose olimpinėse žaidynėse bus riedlenčių rungtis. Pamaniau, kad vis tiek nieko neveikiu, tai galiu ir sudalyvauti“, – sakė vyras.

Dallasas Oberholzeris

Nors užėmė paskutinę vietą, tačiau dėl to nė kiek nesikremta: „Būdamas tokio amžiaus, apie jokį auksą net nesvajojau. Man tai buvo dar vienas smagus pasivažinėjimas riedlente. Beje, esu pratęs leisti laiką su 14-os metų amžiaus riedlentininkais. Jie yra tarytum mano sportinė šeima.“

Tiesa, jis nebuvo vienintelis veteranas – riedlenčių rungtyje pasirodė ir legendinis danas Rune Glifbergas, kuriam taip pat 46-eri metai.

„Kai susidomėjau riedlenčių sportu, pasirodymas olimpinėse žaidynėse skambėjo kaip, ko gero, gėdingiausias dalykas, kokį tik įmanoma padaryti – tvirtino R. Glifbergas. – Turbūt paskutinės olimpinės žaidynės, kurias žiūrėjau, buvo 1984-ųjų Los Andželo olimpinės žaidynės. Bet dabar viskas pasikeitė. Nuostabu matyti riedlenčių sportą pasaulinio lygio renginyje.“

Rune Glifbergas

Vis dėlto nugalėjo ne patirtis, bet jaunystė – auksą iškovojo aštuoniolikmetis australų riedlentininkas Keeganas Palmeris.

Nuo vyriausio iki jauniausio

Kalbant apie olimpines žaidynes, amžius neretai tėra tik skaičius. Puikus pavyzdys – dar viena Australijos atstovė, jojikė Mary Hanna. Vyriausiajai Tokijo olimpinių žaidynių dalyvei 66-eri, o šios žaidynės yra jau šeštosios jos karjeroje.

M. Hanna komandos narys Andrew Hoy tapo vyriausiu australu, laimėjusiu olimpinį medalį: 62-ejų metų amžiaus sportininkas savo apdovanojimų kolekciją papildė bronzos medaliu, gautu už pasirodymą individualioje rungtyje, o komandinėje rungtyje padėjo Australijai iškovoti sidabrą. Paklaustas, kas svarbiau, amžius ar patirtis, jis atsakė: „Amžius.“

52-ejų metų amžiaus šaulė Nino Salukvadzė iš Sakartvelo olimpinėse žaidynėse dalyvauja net devintąjį kartą. Rekordininkė olimpinėse žaidynėse debiutavo labai seniai, 1988-aisiais. Tada, būdama dar paauglė, Seule laimėjo auksą ir atstovavo Sovietų Sąjungai.

Veterano statusas turbūt nėra labai blogas dalykas, kai joji ar šaudai į taikinius, bet tik pažvelkite į Oksaną Chusovitiną.

Birželio mėnesį 46-ąjį gimtadienį atšventusi gimnastė Tokijo olimpinėse žaidynėse varžėsi su 30-ia metų jaunesnėmis sportininkėmis. O. Chusovitina laimėjo aukso medalį 1992 m. Barselonos olimpinėse žaidynėse, atstovaudama vadinamajai NVS jungtinei komandai, įkurtai žlugus Sovietų Sąjungai, paskui dar vieną medalį – atstovaudama Vokietijai, ir svajoja iškovoti nors vieną medalį savo gimtajam Uzbekistanui.

Oksana Chusovitina

Vyriausio visų laikų olimpinių žaidynių dalyvio rekordas priklauso švedui Oscarui Swahnui. 1847-aisiais gimęs vyras laimėjo du aukso medalius šaudymo rungtyje 1908 m. Londono olimpinėse žaidynėse, paskui dar vieną aukso medalį 1912 m. Stokholmo olimpinėse žaidynėse, bet kitoje rungtyje užėmė ketvirtą vietą, nusileidęs savo sūnui. O. Swahnas vėl pabandė laimę 1920 m. Antverpeno olimpinėse žaidynėse, eidamas 72-uosius metus.

13-os metų ir 28 dienų amžiaus Sky Brown – jauniausia Jungtinės Karalystės (JK) atstovė vasaros olimpinėse žaidynėse. Kurį laiką ji buvo ir jauniausia Tokijo olimpinių žaidynių medalininkė, tačiau ją aplenkė Kokona Hiraki. Dvylikametė japonė laimėjo sidabro medalį riedlenčių rungtyje ir tapo jauniausia olimpinių žaidynių medalininke per pastaruosius 85-erius metus.

Sky Brown

Iki šiol netyla ginčai dėl jauniausio visų laikų olimpinių žaidynių medalio laimėtojo. Dimitrios Loundras atstovavo Graikijai komandinėje lygiagrečių rungtyje 1896-aisiais ir užėmė trečią vietą. Tada jam buvo 10-imt metų ir 218 dienų. Manoma, kad jis yra jauniausias medalininkas.

Visgi yra nuotrauka, kurioje neva užfiksuotas galbūt vos septynerių metų amžiaus 1900 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių medalininkas. Nyderlandų irkluotojų komandos nariai, olimpiniai čempionai Roelofas Kleinas ir Francois Brandt’as suprato, kad Hermanusas Brockmannas yra per sunkus, todėl vietoj jo pasirinko jaunąjį vietos gyventoją.

Tokijo olimpinės žaidynės baigiasi sekmadienį, rugpjūčio 8 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)