Penktadienio rytą oficialiai paskelbta, kad IOC panaikina dviejų Baltarusijos trenerių olimpinių žaidynių akreditacijas dėl įtariamo bandymo priversti sprinterę Krysciną Cimanouskają sugrįžti į Minską.

IOC informavo, kad Arturo Šimako ir Jurijaus Maisevičiaus olimpinės akreditacijos nebegalioja, abu baltarusiai treneriai buvo priversti palikti olimpinį kaimelį. Ši žinia sulaukė milžiniško atgarsio viso pasaulio žiniasklaidoje – penktadienio rytą tai buvo viena iš pagrindinių naujienų žiniasklaidos gigantų BBC ir CNN interneto portaluose.

Labai džiaugiuosi, kad sportininkė yra saugi Lenkijoje. Visa tai, kas įvyko, yra nepriimtina ir apgailėtina.
Thomas Bachas, IOC prezidentas

Į IOC sprendimą reaguodamas Baltarusijos olimpinis komitetas savo „Telegram“ kanale tvirtino „visiškai ginsiantis ir saugosiantis visų Baltarusijos atletų ir trenerių interesus nuo bet kokios diskriminacijos“.

Komitetas taip pat patikino „pasiliekantis teisę skųsti sprendimą“.

Baltarusijos naujienų agentūra BELTA taip pat informavo, kad atsakingi šalies pareigūnai sieks „išsiaiškinti“ visas šio įvykio aplinkybes.

Baltarusijos olimpinio komiteto prezidentas yra diktatoriaus sūnus Viktoras Lukašenka, kurio nepripažįsta tarptautinė sporto bendruomenė.

Sprendimą trenerius šalinti iš žaidynių dalyvių gretų IOC priėmė plačiai pagarsėjusios K. Cimanouskajos istorijos tyrimo įkarštyje. Sprinterė pasiprašė Tokijo pareigūnų apsaugos, kad prievarta nebūtų nuskraidinta į Minską.

Iki praėjusio savaitgalio buvusi beveik visiškai nežinoma 24-erių metų K. Cimanouskaja sekmadienį atsidūrė Tokijo olimpines žaidynes supurčiusio didelio skandalo centre, kai sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, esą užregistravusią sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje jai to nežinant.

Anot K. Cimanouskajos, kurios specializacija – 200 metrų distancija, po išsakytos kritikos ją bandyta prievarta išsiųsti namo.

Ji sakė, kad baiminasi, jog sugrįžus į tėvynę jos gyvybei gali iškilti pavojus.

Kryscina Cimanouskaja

K. Cimanouskaja yra viena iš daugiau nei 2 000 Baltarusijos sporto atstovų, kurie pasirašė viešą laišką, kuriame raginama surengti naujus prezidento rinkimus ir paleisti politinius kalinius.

Trečiadienį K. Cimanouskaja atskrido į Lenkiją, kuri jai suteikė humanitarinę vizą. Sportininkė pareiškė, kad yra „laiminga būdama saugi“ Varšuvoje.

Dėl tiksliai neįvardintų, tačiau su saugumu susijusių priežasčių, sportininkė skrido ne tiesiai į Varšuvą, tačiau pradžioje apsilankė Vienoje.

„Labai džiaugiuosi, kad sportininkė yra saugi Lenkijoje. Visa tai, kas įvyko, yra nepriimtina ir apgailėtina“, – žodžių į vatą šį kartą nevyniojo ir IOC prezidentas Thomas Bachas.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis Aliaksandras Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)