Svilinant 30 laipsnių karščiui A. Mastianica distanciją įveikė per 4 val. 06 min. 43 sek. Lietuvis per paskutinius kilometrus sugebėjo aplenkti kelis varžovus, o prieš pat finišą – japoną Satoshi Maruo.

50 km trasoje triumfavo nuo artimiausios persekiotojų grupelės anksti atitrūkęs 31 metų lenkas Dawidas Tomala, distanciją įveikęs per 3 val. 50 min 08 sek. Sidabro medalį iškovojo vokietis Jonathanas Hilbertas (3:50:44), bronzą – kanadietis Evanas Dunfee (3:50:59), finišo tiesioje aplenkęs ispaną Marcą Turą.

Dawidas Tomala

„Pirmiausia, labai džiaugiuosi, kad baigiau distanciją. Einant atsirado sveikatos problemų, bandėme su treneriu spręsti, kažkiek pavyko, bet iki galo neišsprendėme. Buvo sunku, bet kovojau iki galo ir distanciją baigiau, – po finišo kalbėjo A. Mastianica. – Rio de Žaneire distancijos nebaigiau, todėl čia buvau pasiryžęs kirsti finišo liniją, kad ir kas benutiktų“.

Jis pridūrė, kad karštis taip pat prisidėjo prie rezultato: „Ryte buvo geros oro sąlygos, bet likus 10 km saulė pradėjo stipriai kaitinti, visi sportininkai sulėtėjo. Oro sąlygos tikrai buvo sunkios, ėjome nuo vieno atsivėsinimo punkto iki kito. 50 km distancijos startas visada būdavo ankstų rytą, tik dažniausiai apie 8 val. Gal kai kuriems sportininkams ir tas neįprastai ankstyvas startas turėjo įtakos, bet aš dėl to jaučiausi normaliai“.

Arturas Mastianica

Nuo nugalėtojo mūsų šalies atstovas atsiliko 16 min. 35 sek. 10 dalyvių anksčiau pasitraukė iš trasos, du buvo diskvalifikuoti. Tarp pastarųjų – latvis Ruslanas Smokonskis. Kitas latvis Arnis Rumbeniekas finišo liniją kirto 37-as.

2021 metais A. Mastianica pagerino Lietuvos rekordą 50 km įveikęs per 3 val. 48 min. 24 sek. 2016 metais Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse jis trasos nebaigė.

Pirmasis iš trijų žaidynėse dalyvaujančių Lietuvos ėjikų Hokaido saloje startavo labiausiai patyręs – jau ketvirtose olimpinėse žaidynėse dalyvaujantis 36 metų Marius Žiūkas. Jis ketvirtadienį 20 km distancijoje užėmė 33 vietą tarp 57 dalyvių, nuotolį įveikęs per 1 val. 27 min. 35 sek.

„Nusivyliau galutiniu rezultatu, nes tos nelemtos baudos minutės kainavo mažiausiai 10 pozicijų. O kitkas nebuvo taip baisu, kaip atrodė planuojant varžybas šiame karštame ir drėgname ore. Trasoje karščio didelio nejaučiau, kitos priežastys lėmė ne visai gerą rezultatą“, – po finišo kalbėjo lietuvis.

Toje pačioje 20 km distancijoje penktadienį 10.30 Lietuvos laiku varžysis Lietuvos sportinio ėjimo atstovė Brigita Virbalytė-Dimšienė. Iš viso startuos 58 ėjikės.

Po 2019 metų pasaulio čempionato Dohoje buvo akcentuojama, kad ištvermės sportininkams varžytis karštu ir drėgnu oru yra ypač pavojinga sveikatai, todėl Tarptautinė lengvosios atletikos federacija priėmė sprendimą, jog maratono bėgikai ir ėjikai dėl olimpinių medalių kovoja ne Tokijuje, o Sapore.

Primename, kad Lietuva Tokijo olimpinėse žaidynėse kol kas neiškovojo nė vieno medalio.

Arčiausiai apdovanojimų pakylos buvo moterų porinės dvivietės valties įgula – Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė iškovojo 4 vietą, treko dviratininkės Simona Krupeckaitė ir Miglė Marozaitė moterų komandų sprinto varžybose laimėjo penktą vietą, disko metikas Andrius Gudžius ir vienviečių valčių irklavimo atstovas Mindaugas Griškonis finaluose buvo šešti, o Danas Rapšys 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi finale liko paskutinis, aštuntas.

Liepos 23 dieną prasidėjusios Tokijo olimpinės žaidynės baigsis rugpjūčio 8 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)