Pirmas iš trijų čia esančių Lietuvos ėjikų Hokaido saloje startavo labiausiai patyręs – jau ketvirtose olimpinėse žaidynėse dalyvaujantis 36 metų Marius Žiūkas. Jis 20 km distancijoje užėmė 33 vietą tarp 57 dalyvių, nuotolį įveikęs per 1 val. 27 min. 35 sek.

„Nusivyliau galutiniu rezultatu, nes tos nelemtos baudos minutės kainavo mažiausiai 10 pozicijų. O kitkas nebuvo taip baisu, kaip atrodė planuojant varžybas šiame karštame ir drėgname ore. Trasoje karščio didelio nejaučiau, kitos priežastys lėmė ne visai gerą rezultatą“, – po finišo kalbėjo lietuvis.

Olimpiniu čempionu tapo žaidynių debiutantas italas Massimo Stano (1 val. 21 min. 5 sek.), sidabrą ir bronzą iškovojo japonai – Koki Ikeda (1 val. 21 min. 14 sek.) ir Toshikazu Yamanishi (1 val. 21 min. 28 sek.). Trys ėjikai nepasiekė finišo, du buvo diskvalifikuoti.

Dar praėjusį rudenį laikinuoju Lietuvos Seimo kancleriu dirbęs ilgametis šalies parlamento kanceliarijos darbuotojas M. Žiūkas įveikus 10 km buvo 55-tas, bet vėliau sėkmingai aplenkė dvi dešimtis varžovų.

„Sunkiausia buvo psichologiškai, nes tos baudos minutės buvo labai netikėtos. Jau daugelį metų nebuvau gavęs baudos minučių ir problemų dėl savo technikos neturėdavau, todėl buvo psichologinis šokas. Teisėjai mane sustabdė jau 7 kilometre, 2 minutes stovėjau ir laukiau, matydamas, kaip visi sportininkai pro mane praeina ir toli nueina, nes 2 minutės mūsų rungtyje yra labai daug, – pasakojo M. Žiūkas. – Išėjus iš sustojimo ir supratus, kad esi paskutinis trasoje ir kad artimiausias varžovas – už kelių šimtų metrų – buvo sunku psichologiškai. Bet tuomet supranti, kad čia yra olimpinės žaidynės, kur turi daryti, ką gali geriausiai šioje situacijoje. Negaliu pakeisti to, kas įvyko, todėl suėmiau save į rankas ir kovojau iki galiu. Po kelių kilometrų, po truputį priartėjau prie pirmojo varžovo. Fiziškai neblogai jaučiausi ir mačiau, kad galiu eiti tuo pačiu tempu su sportininkais, kurie kovojo dėl vietos šešioliktuke. Tas įkvėpė pasitikėjimo savimi. Juk kovoti reikia iki galo dėl kiekvienos pozicijos“.

M. Žiūkas 2008 metais Pekine buvo 35-tas, 2012 metais Londone – 38-tas, o 2016 metais Rio de Žaneire – 26-tas.

„Žinoma, šios žaidynės yra kitokios, pirmiausia dėl pandemijos ir penkerių metų ėjimo iki jų. Man asmeniškai, nežiūrint į šias varžybas, manau, šis olimpinis ciklas buvo sėkmingiausias. Demonstravau geriausius rezultatus karjeroje, jaučiausi gerai pasiruošęs ir fiziškai, ir psichologiškai. Todėl apmaudu, kad nepavyko to realizuoti užimta vieta. Tačiau džiaugiuosi, kad kovojau iki galo ir garbingai atstovavau šaliai“, – sakė M. Žiūkas.

Sprendimas perkelti Tokijo žaidynių maratono bėgimo ir sportinio ėjimo varžybas į šiauriausią Japonijos prefektūrą priimtas dėl to, kad ištvermės rungčių sportininkai galėtų lenktyniauti palankesnėmis oro sąlygomis – Sapore vidutinė oro temperatūra šiuo metu būna 5-6 laipsniais žemesnė nei Tokijuje.

Rytoj Sapore vyrų 50 km distancijoje startuos Arturas Mastianica, o moterų 20 km lenktynėse varžysis Brigita Virbalytė-Dimšienė.

Tokijo olimpinės žaidynės baigsis rugpjūčio 8 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)