Viskas – dėl 43-ejų Naujosios Zelandijos sunkiaatletės Laurel Hubbard, kuri iki 2012 metų buvo žinoma kaip Gavinas Hubbardas.

Sportininkas prieš devynerius metus oficialiai pakeitė lytį.

L. Hubbard leista dalyvauti olimpinėse žaidynėse, nors, pavyzdžiui, lengvosios atletikos žvaigždei iš Pietų Afrikos Respublikos Caster Semenya durys buvo užtrenktos dėl nesąžiningą fizinį pranašumą prieš varžoves suteikiančio neproporcingai didelio testosterono kiekio organizme.

Abejota ir dėl Naujosios Zelandijos translytės konkuravimo su moterimis. Kaip vyras aukštumų G. Hubbardas nepasiekė. O tapęs L. Hubbard jau pirmajame savo pasaulio čempionate 2017 metais iškart laimėjo sidabrą.

„Visi sportininkai supranta, kad tai nėra sąžininga. Mano nuomone, tai tiesiog prasto skonio pokštas“, – dar prieš žaidynes sakė L. Hubbard varžovė iš Belgijos Anna Van Bellinghen.

Tiesa, yra ir kitokių nuomonių. Štai Ispanijos sunkiaatletė Alba Sanchez mano, jog L. Hubbard dalyvavimas žaidynėse yra pozityvus reiškinys.

„Visų pirma yra moralinis klausimas: tokie žmonės privalo būti priimti visuomenės. Domėjausi tokio tipo lyties pakeitimais – ji yra tapusi šimtaprocente moterimi, praėjo visą hormonų terapiją.

Šis žmogus privalo būti priimamas toks, koks yra dabar, o ne toks, koks buvo kadaise. Pati turiu draugą, kuris anksčiau buvo moterimi, o dabar yra vyras – jam teko daug iškentėti. Manau, šioje vietoje triumfuoja mokslas ir ilgainiui tokia praktika taps įprasta“, – svarstė sportininkė.

Laurel Hubbard

Panašias diskusijas pirmadienį bent trumpam nutildė pati L. Hubbard. Tiksliau, visiška jos nesėkmė ant olimpinės pakylos.

Nė vienas iš trijų Naujosios Zelandijos atstovės bandymų išrauti iš pradžių 120, o paskui 125 kg svorį nebuvo sėkmingas.

Nepasiekusi įskaitinio rezultato, ji buvo priversta baigti pasirodymą, nors buvo laikoma pretendente į apdovanojimą.

Po tokio įvykių posūkio pasaulio čempionė iš Kinijos Wenwen Li lygiaverčių priešininkių nebesutiko. Favoritė pagerino tris olimpinius rekordus – rovimo (140 kg), stūmimo (180 kg) bei dvikovės (320 kg) – ir nugalėjo triuškinančia persvara.

Antroje vietoje liko britė Emily Campbell (283 kg), trečioje – amerikietė Sarah Robles (282 kg).

Laurel Hubbard
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)