Sekmadienį K. Cimanouskaja viešai paprašė Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) ir Japonijos pareigūnų pagalbos po to, kai Baltarusijos delegacijos vadovai nurodė jai dar prieš penkerius metus lauktą startą palikti Tekančios saulės šalį ir grįžti namo.

Išsiųsta iš Tokijo K. Cimanouskaja turėjo būti dėl to, jog sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, kuri neįspėjusi užregistravo sportininkę olimpinės moterų 4x400 m estafetės rungčiai.

„Pasirodo, mūsų didieji viršininkai, kaip visada, viską sprendžia už mus“, – socialiniame tinkle rašė K. Cimanouskaja.

Nors vėliau jį įrašą ištrynė, pro Baltarusijos sporto vadovų akis jis neprasprūdo – bėgikei liepta krautis daiktus.

Tačiau atvykusi į oro uostą K. Cimanouskaja dar kartą pasinaudojo socialiniais tinklais, prašydama pagalbos. Į Minską ji taip ir neišskrido.

„Man daromas spaudimas, jie mėgina mane išsiųsti iš šalies be mano sutikimo. Prašau Tarptautinio olimpinio komiteto įsikišti“, – vaizdo įraše kalbėjo K. Cimanouskaja.

Oro uoste baltarusė kreipėsi ir į policiją, baimindamasi, jog tėvynėje jos gali laukti belangė.

„Nerimauju dėl savo saugumo. Bijau, jog Baltarusijoje mane gali įkalinti, manau, man ten šiuo metu nesaugu. Esu policijoje, vėliau prašysiu prieglobsčio. Veiksiu žingsnis po žingsnio. Planuoju palikti Tokiją, bet ne tuo skrydžiu, kuriuo norėta mane išsiųsti. Dabar mane saugo policija“, – kalbėjo sportininkė.

Pirmadienį žaidynių organizatoriai pranešė, jog K. Cimanouskaja yra saugi viešbutyje greta oro uosto.

„IOC ir olimpiados organizatorių atstovai praėjusį vakarą pasikalbėjo su pačia baltarusių sportininke. Ji mus patikino, kad jaučiasi saugi. Ji praleido naktį oro uosto viešbutyje saugioje aplinkoje“, – pirmadienį sakė IOC atstovas Markas Adamsas, pridūręs, jog Baltarusijos delegacijos paprašyta pateikti oficialius raštiškus incidento paaiškinimus.

Čekija ir Lenkija iškart paskelbė esančios pasiruošusios pasiūlyti atletei savo vizas, jei ši ieškotų politinio prieglobsčio Europoje.

Pirmadienį K. Cimanouskaja turėjo startuoti 200 m sprinto atrankoje. Baltarusijos olimpinis komitetas tvirtino, jog išsiųsti iš Tokijo ją norėta dėl „prastos emocinės ir psichologinės būklės“.

Primename, kad dėl represijų prieš sportininkus Tokijo žaidynių akreditacija nebuvo suteikta nei Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai, nei nacionalinį olimpinį komitetą valdančiam jo sūnui Viktorui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (429)