Danui Rapšiui ir Simonui Biliui plaukimo pagrindus ir meilę šiam sportui įdiegė būtent Ž. Budrienė, o Andrių Šidlauską ji trumpai treniravo kartu su Ina Paipeliene.

2019-ųjų rugsėjį moteris paliko Panevėžį ir persikėlė į Palangą, kur tęsia darbą moderniame kurorto baseine.

Būrį olimpiečių išugdžiusi plaukimo specialistė antradienį ryte neslėpė turėjusi didelių lūkesčių žiūrėdama 200 m plaukimo laisvu stiliumi finalą, kuriame varžėsi ir D. Rapšys.

Žvelgiant į priekį, patarčiau jam gerai pailsėti, susidėlioti mintis ir pagalvoti ko nori siekti, ką nori veikti.
Židrūnė Budrienė

„Labai gaila ir, žinoma, didelis nusivylimas. Aš asmeniškai bent jau tikrai tikėjausi Dano sėkmės 200 m rungtyje.

Maniau, jei galėjo 400 m rungtyje pradėti plaukti taip galingai, tai kas čia 200 m nuotolis jam. Dabar reikia apmąstyti, kas buvo ne taip. Gaila tų net ne ketverių, o penkerių metų darbo. Bet yra kaip yra,“ – kalbėjo Ž. Budrienė.

Ji neturi atsakymų, kur dingo tas greitis, kuriuo D. Rapšys dominavo varžybose 2019 metais.

Prieš porą metų Danas neturėjo didesnių sportinės formos svyravimų: medaliai FINA Čempionų lygos varžybose, pergalės visuose 7-iuose pasaulio taurės etapuose ir auksinis triumfas Europos pirmenybėse Glazge – Danas visose varžybose demonstravo puikią sportinę formą.

Tais pačiais metais D. Rapšys pasiekė savo asmeninius rekordus tiek 400 m (3:43.36 min.), tiek 200 m l. s. (1:44.38 min.) rungtyse.

„Dano 400 m pasiektas asmeninis rekordas Tokijuje būtų leidęs džiaugtis auksu.

Taip, gal mūsų sportininkai nepripratę prie tų rytinių plaukimo laikų, bet jie nepalankūs ne tik Danui, jie visiems nėra patogūs.

Žiūriu ir matau, jog Danas „ne daniškai“ plaukia. Tas startas 400 m plaukimo rungtyje, tai ne Dano plaukimas...

Kodėl? Aš neįsivaizduoju. Grįš trenerė, pakalbėsime, papasakos kaip ir kas, tai įdomu visiems“, – kalbėjo Ž. Budrienė.

Trečiadienį D. Rapšys varžysis 200 m plaukimo kompleksiniu būdu atrankoje, o penktadienį laukia paskutinis startas 4 x 100 m estafetėje.

„Palinkėčiau Danui likusiuose pasirodymuose padaryti viską, ką gali geriausia. Žvelgiant į priekį, patarčiau jam gerai pailsėti, susidėlioti mintis ir pagalvoti ko nori siekti, ką nori veikti.

Jei plaukti, tai plaukti. Jei ne, daryti tai, kas jam labiausiai patinka. Danas jau toks yra: per treniruotes padaro viską maksimaliai, ką gali. Žinau, su juo nėra sunku dirbti.

Jis toks vaikas, kurio nereikia motyvuoti. Kur ten vaikas, jau visas vyras, bet pasikartosiu, jo stumti nereikia, dažniau prilaikyti, kad neperspaustų savęs“, – kalbėjo pirmoji D. Rapšio trenerė.

Po trejų metų Danui bus 29-eri, anot jos, toks amžius tiek 200 m, tiek 400 m rungtyse leidžia siekti aukščiausių tikslų.

„Tai sunkios, daug ištvermės ir gero greičio reikalaujančios rungtys, manau, Paryžiuje drąsiai dar Danas gali pretenduoti į aukštus rezultatus. Bet kaip susidėlios jo karjera, kas bus ateityje, niekas nežino“, – kalbėjo Ž. Budrienė.

Ją olimpinėse žaidynėse džiugina Andrius Šidlauskas, su kuriuo taip pat teko dirbti Panevėžyje. Plaukikas tiek 100 m, tiek 200 m plaukimo rungtyse pateko į psufinalius.

„Andrius tobulėja, gal ne taip greitai, kaip norėtųsi, bet jis toks lengvas vandenyje. Tikrai jis ateityje galėtų dar gerinti savo asmeninius rezultatus abejose rungtyse“, – įsitikinusi Ž. Budrienė.

Plaukimo specialistė vasarą atidžiai sekė dar vieno savo auklėtinio pasirodymus – tai kylančios plaukimo žvaigždutės Alekso Savicko pasirodymą Europos jaunimo pirmenybėse. Čia panevėžietis iškovojo čempiono ir vicečempiono titulą.

„Jis savo laiku pateko į labai gerą aplinką, treniravosi kartu su olimpiečiais D. Rapšiu, A. Šidlausku, todėl dabar turime tokį Alekso progresą ir rezultatus. Būdamas šalia Aleksas matė olimpiečių darbą, visus treniruočių procesus, tokioje kompanijoje jis buvo labai motyvuotas stengtis.

Jei vaikinas nesustos, toliau dirbs, jis įvykdys olimpinį normatyvą, tai laiko klausimas. Žinoma, realu jį išvysti Paryžiuje 2024-aisiais“, – prognozavo plaukimo specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)