Pirmąjį olimpinį riedlenčių sporto aukso medalį nuskynė japonas Yuto Horigome. Jo triumfas buvo netikėtas – pagrindiniu šios sporto šakos favoritu laikytas 26-erių metų amerikietis Nyjah Hustonas savo pasirodymą užbaigė keturis kartus nukrisdamas ir smukteldamas iki pat septintos pozicijos.

Sidarbo medalis šioje rungtyje atiteko brazilui Kelvinui Hoefleriui, o bronza – amerikiečiui Jaggeriui Eatonui. Horigome olimpinių žaidynių šeimininkams iškovojo jau trečiąjį Tokijo žaidynių aukso medalį, o iki dienos pabaigos japonai nuskynė dar du aukščiausios prabos apdovanojimus.

Yuto Horigome

Savojo olimpinio debiuto sulaukė ir banglenčių sportas. Pirmuosius plaukimus laimėjo brazilas Italo Ferreira bei amerikietė Carissa Moore, o tarptautinės banglenčių sporto asociacijos prezidentas Fernando Aguerre džiaugėsi, jog ši sporto šaka po kelių dešimtmečių ilgų ir varginančių pastangų pagaliau tapo olimpinių žaidynių dalimi.

Įspūdingą dominavimą pratęsė Pietų Korėjos moterų šaudymo iš lanko komanda. Aukso medalį šioje komandinėje rungtyje korėjietės iškovojo stulbinantį devintą kartą iš eilės, taip pakartodamos visų laikų olimpinį rekordą.

Savuosius gerbėjus nuvylė didžiausia gimnastikos žvaigždė amerikietė Simone Biles. Blankiai pasirodžiusi sportininkė nepademonstravo geriausios sportinės formos, tačiau sugebėjo įveikti kvalifikacinį etapą ir patekti į visų penkių individualių gimnastikos rungčių finalus.

Įspūdingą technologinį šedevrą olimpinių žaidynių šeimininkai pristatė JAV ir Prancūzijos krepšinio rinktinių susitikimo ilgosios pertraukos metu. Įspūdingo stoto robotas nustebino pasaulio sporto gerbėjus pataikydamas visus tris metimus – nuo baudų linijos, iš trijų taškų zonos ir iš aikštės vidurio.


Sekmadienį turnyro organizatoriai įvedė ir vieną griežto reglamento pokytį. Olimpinius medalius iškovoję sportininkai ant nugalėtojų pakylos nuo šiol gali trisdešimčiai sekundžių nusiimti veido kaukę ir pozuoti nuotraukoms be jos. Visomis kitomis aplinkybėmis kaukių dėvėjimas lieka griežtu pandemijos metu vykstančių žaidynių reikalavimu.

Covid-19 virusas gerokai sujaukė golfo rungties dalyvių planus. Dėl pozityvių testų atsakymų iš kovos pasitraukė du sportininkai – šiose žaidynėse savojo olimpinio debiuto laukęs amerikietis Brysonas DeChambeau ir pasaulio reitingo lyderis ispanas Jonas Rahmas. Pastarajam tai jau antras teigiamas testo rezultatas per pastaruosius du mėnesius.

Įspūdingą pergalę iškovojo aštuoniolikmetis Tuniso plaukikas Ahmedas Hafnaoui, sensacingai triumfavęs 400 m plaukimo laisvu stiliumi rungtį. Pats afrikietis po triumfo teigė, jog nesitikėjo net pakliūti į šios rungties finalinį plaukimą.

Ne ką mažiau įspūdingu laimėjimu pasižymėjo ir Austrijos dviratininkė Anna Kiesenhofer. Pirmąjį šios sporto šakos medalį savo šaliai iškovojusi olimpinių žaidynių debiutantė lenktynių metu nuo artimiausių persekiotojų atsiplėšė taip stipriai, jog antroji finišo liniją kirtusi olandė Annemiek van Vleuten triumfuodama iškėlė rankas – dviratininkė galvojo, jog ką tik iškovojo aukso medalį, tačiau vėliau suvokė, jog tikroji nugalėtoja finišo liniją kirto daug anksčiau, nei ji.


Pirmuosius olimpinius medalius pagaliau iškovojo ir pirmąją dieną be jų likę JAV sportininkai. Tai buvo pirmasis atvejis nuo 1972-ų metų, kai amerikiečiai pirmąją olimpinių žaidynių dieną liko be medalių.

Antrąją turnyro dieną JAV delegacija nuskynė 4 aukso, 2 sidabro ir 4 bronzos medalius. Bendroje įskaitoje pirmauja Kinija (6 aukso, 1 sidabro, 4 bronzos medaliai), kuriai ant kulnų lipa žaidynių šeimininkai japonai (5 aukso, 1 sidabro medalis).

Pirmuosius savo aukso medalius sekmadienį iškovojo Austrija, Tunisas, Rusijos olimpinis komitetas, Australija, Prancūzija ir Uzbekistanas. Pirmuoju medaliu gali pasigirti ir Estijos delegacija – fechtavimosi rungtyje Katrina Lehis estams iškovojo bronzą.

Medalių lentelė (vieta, šalis, auksas, sidabras, bronza, iš viso)

1. Kinija61411
2. Japonija5106
3. JAV42410
4. Korėja2035
5. Rusijos olimpinė komanda1427
6. Italija1135
7-8. Australija1113
7-8. Prancūzija1113
9-10. Vengrija1102
9-10. Tunisas1102

*iš viso medalius yra iškovojusios 29 šalių delegacijos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)