Iškilminga atidarymo ceremonija vyko galiojant nepaprastajai padėčiai ir be žiūrovų – tik su kiek mažiau nei 1000 garbingų svečių ir pareigūnų.

Nors oficialus žaidynių startas paskelbtas tik penktadienį, kelių sporto šakų varžybos jau vyksta – kovą dėl olimpinių medalių pradėjo vyrų ir moterų futbolo turnyro dalyviai, softbolo atstovai ir irkluotojai.

Tokijuje jau spėjo pasirodyti ir pirmieji lietuviai, kurių šiais metais olimpinėse arenose rekordiškai mažai – tik 41-as.

Garbė nešti Lietuvos vėliavą šį kartą atiteko dviem mūsų šalies olimpiečiams – plaukikui Giedriui Titeniui ir dziudo imtynininkei Sandrai Jablonskytei.

Tuo metu olimpinę ugnį stadione įžiebė garsi tenisininkė Naomi Osaka.

Tai yra antras kartas, kai Tokijas priima tokį renginį – pirmą kartą olimpinių žaidynių sostine šis miestas tapo 1964 m.

Beje, didžiausiame pasaulio sporto renginyje nerimaudama dėl savo atletų saugumo pandemijos metu atsisakė dalyvauti tik Šiaurės Korėja.

Debiutuojančios sporto šakos

Žaidynių programoje debiutuoja keturios visiškai naujos sporto šakos, taip pat dėl medalių vėl kovos beisbolo ir softbolo (moterų beisbolo) atstovai – šios varžybos iš olimpinių žaidynių programos buvo išbrauktos po 2008-ųjų Pekino olimpiados.

Pirmą kartą dėl apdovanojimų kovos karatė, riedlenčių sporto, sportinio laipiojimo ir banglenčių sporto šakų atletai. 15 naujų disciplinų bus ir tarp žaidynių programoje jau egzistavusių šakų – pavyzdžiui, 3 prieš 3 krepšinis, laisvojo stiliaus BMX dviračių varžybos ir kt.

Įdomu tai, kad nacionalinei japonų sporto šakai karatė leista debiutuoti būtent Tokijo žaidynėse, tačiau po jų karatė veikiausiai bus išbraukta iš 2024-ųjų Paryžiaus olimpiados programos.

Per 17 žaidynių dienų atletai rungsis 33 sporto šakų varžybose, o tai yra olimpinių žaidynių rekordas. Iš viso sportininkai kovos 339 disciplinose. Planuojama, kad iš viso žaidynėse dalyvaus kiek daugiau nei 11200 atletų iš 206 šalių.

Olimpinės arenos

Iš viso varžybos bus rengiamos 42 vietose. Daugiau nei pusė jų – 24 – jau buvo pastatytos anksčiau, o kai kurios apskritai yra „paveldėtos“ dar iš 1964-ųjų Tokijo olimpiados. 10 arenų bus laikinos. Didžioji dalis varžybų vyks pačiame Tokijo mieste, dviejose pagrindinėse žaidynių zonose.

Olimpinėms žaidynėms skirtą miesto plotą sudarys dvi skirtingos teminės ir funkcinės zonos. „Paveldo“ zonoje bus galima išvysti daugumą legendinių 1964 m. olimpinių žaidynių arenų ir pastatų. Tuo metu šiuolaikiška Tokijo įlankos zona simbolizuoja įkvepiančią didmiesčio ateitį, ji yra šiuolaikinių technologinių laimėjimų pavyzdys, kuriuo Japonija pristato save pasauliui kaip inovacijų lyderę.

Olimpinis kaimelis įsikūręs tarp šių dviejų zonų ir tarsi jungia praeitį su ateitimi. Taip pat olimpinės varžybos vyks Saitamoje, Jokohamoje, Fukušimoje, Sendai, Saporo, Enošimos ir Izu miestuose.

Sportininkų saugumas

Sportininkai, treneriai, federacijų nariai, spaudos atstovai ir kiti žaidynių dalyviai suformuos didžiulį burbulą, kad būtų išvengta koronaviruso protrūkio ir kontakto su vietos gyventojais.

Pažymėtina, kad Japonijoje atliktose apklausose net 80 proc. gyventojų pasisakė už tai, kad žaidynės dar sykį būtų perkeltos arba apskritai atšauktos, tačiau Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) su vietos valdžia renginį vis tiek nusprendė vykdyti, nors apribojimai dalyviams bus itin griežti.

Nėra būtina, kad sportininkai į Japoniją atskristų vakcinuoti, tačiau tai yra rekomenduotina. Yra paskaičiuota, kad maždaug 80 proc. olimpinio kaimelio gyventojų jau bus pasiskiepiję iš anksto.

Organizacinis komitetas visų valstybių prašo kiek įmanoma labiau apriboti savo sportininkų buvimo Japonijoje laiką. Sportininkai, kurie dar prieš kelionę į Japoniją privalės pasidaryti du PCR testus, Tokijuje į olimpinį kaimelį galės įsikelti tik likus 5 dienoms iki pirmųjų savo sporto šakos varžybų, o išvykti turės per 48 valandas nuo paskutiniojo savo starto.

Sportininkams nereikės atlikti privalomojo 14 dienų karantino, kurį svečiams iš užsienio yra numačiusi Japonijos valdžia, tačiau naują testą jie privalės pasidaryti vos tik atvykę į šalį.

Vėliau testuotis atletams reikės kasdien viso buvimo Japonijoje metu – be to, beveik visą laiką reikės dėvėti kaukę (išskyrus valgant, geriant, miegant, treniruojantis ir dalyvaujant varžybose), jų mobilumas taip pat bus suvaržytas.

Žaidynių dalyviai taip pat privalės iš anksto detalizuoti visus savo būsimus veiksmus, taip siekiant miminalizuoti kontaktų su kitais sportininkais skaičių – nesilaikantiems reikalavimų gresia diskvalifikacija.

Be to, naudotis bus galima tik žaidynių rengėjų transportu – naudotis viešuoju Tokijo miesto transportu dalyviams uždrausta. Valgyti taip pat galima tik organizatorių licencijuotose vietose, esančiose greta apgyvendinimo vietų. Panašūs reikalavimai galioja ir olimpines žaidynes nušviesiantiems žurnalistams.

Žaidynių talismanas

Tokijo olimpinių žaidynių talismanas yra Miraitowa. Tai – futuristinis perzonažas, kurio vardas kilęs iš japonų kabos žodžių mirai (ateitis) ir towa (amžinybė). Kuriant šį perzonažą dalyvavo daugiau nei 5 mln. japonų vaikų, išsakiusių savo nuomonę apie tai, kokia turi būti Miraitowos išvaizda.

Pažymėtina, kad tiek Tokijo olimpinių, tiek joms pasibaigus vyksiančių paralimpinių žaidynių nugalėtojai ir prizininkai bus apdovanojami medaliais, kurių gamybai naudojami pačių japonų sunešti seni mobilieji telefonai bei kiti elektoriniai įrenginiai, iš jų išgavus tauriuosius metalus. Aukso medalis svers 556 gramus, sidabro – 550, o bronzos – 450 gramų. Medalių dizaino autorius – Junichi Kawanishi.

Olimpinės žaidynės tęsis nuo liepos 23 d. iki rugpjūčio 8 d. Šiomis dienomis numatytos žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijos.

Olimpinis deglas

Olimpinio deglo nešimas prasidėjo 2021-ųjų kovo 25-ąją.

Įveikęs visas 47 olimpines prefektūras deglas olimpinį stadioną pasiekė per atidarymo iškilmes, liepos 23-ąją.

Laiko skirtumas su Tokijumi

Lietuvą ir Japonijos sostinę Tokiją skiria 6 valandos. t.y ., Lietuvoje esant vidurdieniui (12 val.), Japonijoje tuo metu bus jau 18 val. vakaro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)