Naujas sporto istorijos puslapis bus atverstas keistose, koronaviruso pandemijos palytėtose ir be žiūrovų vyksiančiose žaidynėse Japonijoje.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) dar 2015-aisiais koregavo tarptautines taisykles – oficialiai reglamentavo translyčių asmenų dalyvavimą įvairių sporto šakų varžybose.

Taisyklėse yra tam tikrų apribojimų, tačiau L. Hubbard pagal jas oficialiai gali dalyvauti žaidynėse – lytį iš vyro į moterį ji pakeitė dar 2012-aisiais, jai buvo taikoma būtina hormonų terapija, o testosterono kiekis organizme periodiškai tikrinamas kas mėnesį iki žaidynių ir atitinka nustatytą normą.

Žiniasklaidos atakos

Anksčiau dalyvavusi vyrų varžybose ir aukštumų nepasiekusi, kaip moteris pirmą kartą tarptautiniame turnyre ji debiutavo 2017-aisiais. Tais pačiais metais Anaheime (JAV) vykusiame pasaulio čempionate L. Hubbard iškovojo sidabrą svorio kategorijoje per 90 kg.

Vėliau ji patyrė traumą ir dalyvavo beveik vien tik Okeanijos regione vykusiose varžybose, kol Naujosios Zelandijos oficialiai patvirtino, kad L. Hubbard užsitikrino olimpinį kelialapį, patenka šalies rinktinę ir keliaus į Tokijo olimpines žaidynes.

Japonijoje L. Hubbard varžysis moterų svorio kategorijos per 87 kg turnyre (didžiausia svorio kategorija moterų varžybose). 43-ejų metų Laurel, kurios vardas prieš pakeičiant lytį buvo Gavinas, bus vyriausia moterų sunkiaatlečių varžybų dalyvė.

Kaip skelbia Marca.com reporteris Tokijuje Nacho Labarga, specialistų teigimu, L. Hubbard realiai gali pretenduoti į olimpinį apdovanojimą – bent jau bronzos, o gal ir dar aukštesnės prabos. Pranešama, kad ji jau yra atvykusi į Tokiją, tačiau gyvena izoliuotai, nes sulaukia didžiulio žiniasklaidos susidomėjimo ir prašymų duoti interviu.

Pasipylė kritika

„Aš esu labai dėkinga Naujosios Zelandijos žmonėms, iš kurių sulaukiu didžiulio palaikymo“, – prieš kurį laiką šios Okeanijos šalies olimpinis komitetas išplatino L. Hubbard žodžius.

Jie buvo publikuoti pasipylus aštriai kritikai, kurios būta ir pačioje Naujojoje Zelandijoje – duris į žaidynes atvėrus translytei sportininkei, dėl galiojančių dalyvių kvotų be vietos olimpinėje rinktinėje liko 21-erių perspektyvi sunkiaatletė Nimi Manumua, taip pat turėjusi olimpinį kelialapį.

Anna Van Bellinghen

Kritikos strėlės dėl susidariusios situacijos skriejo ir iš užsienio. Štai Belgijos sportininkė Anna Van Bellinghen žodžių pernelyg nesirinko.

„Visi sportininkai, dalyvaujantys varžybose, supranta, kad tai nėra sąžininga. Ypač, kitų moterų atžvilgiu. Mano nuomone, tai yra prasto skonio pokštas“, – sakė tos pačios svorio kategorijos varžybose dalyvausianti belgė.

Žaidynių išvakarėse kai kurių specialistų nuomonė dėl L. Hubbard dalyvavimo varžybose taip pat išliko labai skeptiška.

„Visiškai sutinku, kad tai nėra sąžiningas sprendimas. Reikia priimti IOC taisykles, tačiau tai yra tema, kuri neišspręsta iki galo ir kels komplikacijas ateityje. Aš mačiau šį asmenį dalyvaujantį sunkiaatlečių varžybose dar tuomet, kai varžėsi su vaikinais. Akivaizdu, kad jis tuomet nebūtų sugebėjęs kvalifikuotis į žaidynes vyrų tarpe, tačiau po lyties pakeitimo Hubbard jau pretenduoja į olimpinius medalius.

Taip, įstatymiškai tai legalu, tačiau nesąžininga, nes vyras iš esmės turi daugiau jėgos, kaulų masė per tiek laiko tikrai nepasikeitė. Hubbard daug metų dalyvaudavo vyrų varžybose ir manau, kad jos dalyvavimas šiose žaidynėse yra blogas pavyzdys. Iš karto po olimpinių būtina susėsti ir ispręsti šį klausimą“, – Marca.com tiesiai šviesiai kalbėjo Ispanijos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Constantino Iglesias.

Palaikymo žodžiai

Tiesa, yra ir kitokių nuomonių. Štai Ispanijos sunkiaatletė Alba Sanchez mano, jog L. Hubbard dalyvavimas žaidynėse yra pozityvus reiškinys.

„Manau, kad tiek moraliniu, tiek moksliniu aspektu jos dalyvavimas yra pozityvus dalykas. Visų pirma, moralinis klausimas: tokie žmonės privalo būti priimti visuomenės. Domėjausi tokio tipo lyties pakeitimais – ji yra tapusi šimtaprocente moterimi, praėjo visą hormonų terapiją.

Šis žmogus privalo būti priimamas toks, koks yra dabar, o ne toks, koks buvo kadaise. Pati turiu draugą, kuris anksčiau buvo moterimi, o dabar yra vyras – jam teko daug atkentėti, tačiau jis norėjo permainų, – pažymėjo ji. – Žiūrint iš mokslinės pusės, hormonų lygio tikrinimas rodo, jog Hubbard tikrai yra tapusi moterimi, todėl iš esmės nėra teisinga sakyti, kad ji turi daugiau jėgų už kitas tos pačios lyties atstoves, nes kadaiase buvo vyras. Manau, šioje vietoje triumfuoja mokslas ir ilgainiui tokia praktika taps įprasta.“

Moterų sunkiaatlečių varžybos Tokijuje vyks rugpjūčio 2 dieną.

Žaidynių atidarymo ceremonija Tokijuje bus surengta rytoj, penktadienį, 14 val. Lietuvos laiku. Žaidynės baigsis rugpjūčio 8 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)