Serbijos teniso žvaigždę Kosovo sporto pareigūnai kaltina politinės įtampos kurstymu.

N. Džokovičius pirmadienį po pergalės „Roland Garros“ turnyro pirmame rate ant TV kameros parašė „Kosovas yra Serbijos širdis“.

Taip serbas reagavo į pirmadienį Kosove prasiveržusį smurtą. Per susirėmimus su serbų protestuotojais Kosovo Zvecano mieste, kuriame užaugo N. Džokovičiaus tėvas, buvo sužeista 30 NATO taikos palaikymo pajėgų karių. Serbijos valdžios institucijos pranešė, kad per susirėmimus buvo sužeisti 52 protestuotojai.

Kiek vėliau teniso žvaigždė teisinosi, jog yra prieš bet kokius konfliktus, tačiau Kosovo situaciją vadino „precedentu“.

Novakas Džokovičius

„N. Džokovičius dar kartą pakurstė serbų nacionalistus ir tam pasinaudojo sporto platforma“, – Kosovo olimpinio komiteto pranešime teigė jo prezidentas Ismetas Krasniqi.

„Tokio viešo asmens pareiškimai po varžybų be jokios abejonės tiesiogiai didina įtampą ir smurtą tarp dviejų šalių“, – pridūrė jis bei paragino IOC atlikti tyrimą „ir pradėti sportininkui drausminę procedūrą“.

Antradienį Kosovo teniso federacija pareiškė, kad N. Džokovičiaus komentarai yra „apgailėtini“, ir apkaltino jį pasinaudojus savo, kaip žinomos asmenybės, statusu įtampai kurstyti.

Teniso žvaigždės žinutę įvertino ir 2024-ųjų olimpinių žaidynių šeimininkės Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera. Anot jos, N. Džokovičiaus žinutė buvo „aiškiai netinkama“.

„Egzistuoja neutralumo principas. Kai kalbama apie žmogaus teisių gynimą, žinutes, telkiančias visuomenę aplink universalias vertybes, sportininkas gali jas laisvai reikšti. Tačiau šiuo atveju tai buvo labai politinė žinutė. Nereikėtų į tai veltis, ypač dabartinėmis aplinkybėmis, ir tai neturėtų pasikartoti.“

N. Džokovičius, siekiantis rekordinio 23-iojo „Didžiojo kirčio“ titulo, trečiadienį žais antrojo rato mačą su vengru Martonu Fucsovičiumi.

„French Open“ turnyrą N. Džokovičius yra laimėjęs dukart – 2016 ir 2021 metais.

Apie 4000 karių Kosove turinti NATO siųs dar 700 papildomų karių siekiant užkirsti kelią smurtui. Nesiliaujant neramumams ketinama paskelbti dar vieno bataliono parengtį, skelbia Reuters naujienų agentūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją