Priešingoje barikadų pusėje – savotiškas fenomenas

Penktadienį ir šeštadienį lietuviai Daviso taurės mače su Pakistanu grumsis dėl patekimo į antrą pagal pajėgumą varžybų divizioną.

Vienintelį kartą pastarajame R. Berankio ir karjerą jau baigusio Lauryno Grigelio vedama rinktinė žaidė 2015 metais, kuomet pralaimėjo pajėgioms Lenkijos, Ukrainos ir Slovėnijos komandoms.

Sugrįžti Lietuvos tenisininkai galėjo dar pernai, tačiau tuomet lemiamame mače Islamabade 2:3 nusileido tiems patiems pakistaniečiams.

Nors proga revanšui – kone ideali, „SEB arenoje“ susiremsiančios poros šeimininkų neturėtų užliūliuoti faktas, jog nė vienas Pakistano rinktinės žaidėjas nėra reitinguojamas ATP vienetų rikiuotėje.

Būsimi varžovai yra savotiškas Daviso taurės fenomenas ir net be pajėgių tenisininkų šių varžybų reitinge užima 39-ą poziciją, kai Lietuvos ekipa klasifikuojama 44-oje vietoje.

„Galime pasidžiaugti subūrę savo pajėgiausią sudėtį: visi sveiki, mums taip gal dar ir nėra buvę. Tai – vienas sėkmės faktorių, bet nors mums piešiama lengva pergalė, iš tiesų bus kur kas sunkiau nei praėjusiame mače su Egiptu. Pakistanas ilgai žaidžia pirmoje Daviso taurės varžybų grupėje, kai mes balansuojame ties jos slenksčiu. Laukia labai sudėtingas mačas, bet bandysime įveikti šį barjerą“, – komentavo rinktinės kapitonas Šarūnas Kulnys.

Jis šįkart galės pasirinkti iš penkių žaidėjų: kartu su pirmąja rakete R. Berankiu (ATP-193) pasirengę Vilius Gaubas (ATP-760), Edas Butvilas (ATP-784), Tomas Vaišė ir Tadas Babelis (abu – be reitingo).

Priešingoje tinklo pusėje kartu su aukštą 75-ą poziciją ATP dvejetų reitinge užimančiu žaidžiančiuoju Pakistano kapitonu Aisamu Qureshi rikiuosis Aqeelas Khanas, Muhammadas Shoaibas, Asimas Bilalas ir Muhammadas Abidas.

Nors svečiai trečiadienį po oficialios spaudos konferencijos „SEB arenoje“ žavėjosi išvydę šviežią sniegą ir žaidė juo kaip vaikai, aikštėje vaikiškų žaidimų būti neturėtų.

„Pakistane sakoma: kai liūtas sužeistas, jis tik pavojingesnis. Manau, kad pernai Islamabade lietuviai buvo užgauti, dėl to dabar mums bus tik dvigubai sunkiau. Popieriuje varžovų komanda – stipresnė, mes išvis neturime reitingų, bet savo šaliai visada atstovaujame labai aistringai. Kai reikia kovoti už savo vėliavą, darome tai iš paskutiniųjų, net viršydami galimybes“, – kalbėjo A. Qureshi.

Nori į olimpines žaidynes

Kaip visada, iš R. Berankio Daviso taurės varžybose laukiama bent jau dviejų pergalių vienetų susitikimuose, kurių tvarkaraštis paaiškės ištraukus burtus ketvirtadienį – nekalbant jau apie dvejetų akistatą.

Vis dėlto geriausias šalies tenisininkas išgyvena sunkų periodą – taip žemai ATP reitinge jis nebuvo nusileidęs nuo sveikatos problemų užtemdytų 2017-ųjų.

Dabar R. Berankis traumomis ar ligomis nesiskundžia ir tikisi susigrąžinti ankstesnę sportinę formą.

„Sezono pradžia dar neparodo pabaigos. Bet paskutinės savaitės man išties buvo sudėtingesnės, tebeieškau savo žaidimo. Sakyčiau, kad atsiliepė ilga pertrauka be varžybų, dabar reikia šiek tiek laiko atsigauti – ne sveikatos prasme, o žaidimo lygio. Per treniruotes lyg ir viskas gerai, matysime, kaip seksis mačuose“, – dėstė tenisininkas.

Nepatekęs į atvirąjį Australijos čempionatą, sezoną jis pradėjo trimis „Challenger“ serijos turnyrais Portugalijoje ir Belgijoje. Bet tik viename iš jų pavyko išsilaikyti ilgiau ir pasiekti pusfinalį.

Kitą savaitę „Challenger“ jo laukia savoje teritorijoje – R. Berankis dalyvaus pirmą kartą „SEB arenoje“ rengiamame „Vitas Gerulaitis Cup“ turnyre. Praėjusį spalį jis jau pasirodė kiek mažesnio prizų fondo turnyre Vilniuje, bet tuomet namų sienos nepadėjo ir pasirodymas baigėsi aštuntfinalyje.

Vėliau lietuvis leisis į turnė po Artimuosius Rytus, bandydamas pakilti ATP kopėčiomis, kad galėtų vėl patekti į stambesnius turnyrus.

„Kataras, Dubajus, o toliau jau priklausys nuo reitingo, jis viską lemia“, – sakė R. Berankis.

Pagal reitingą bus sudaromas ir 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių dalyvių sąrašas. Norint sugrįžti į olimpinę areną, R. Berankiui teks atlikti milžinišką šuolį mažiausiai per šimtą pakopų.

2016-aisiais Rio de Žaneire debiutavęs žaidėjas apie olimpiadą kalba lakoniškai: tik patvirtino, kad Paryžius yra jo taikinyje, ir apsigalvoti bei paskutinę akimirką atsisakyti kelialapio, kaip padarė prieš praėjusias Tokijo žaidynes, šįkart nebeketina.

Politikos neliečia

Neatsivėrė R. Berankis ir paklaustas, ar olimpinėse žaidynėse žaistų su rusais arba baltarusiais, jeigu taip susidėliotų likimas.

„Neturiu ką atsakyti šiuo klausimu“, – į kalbas nesileido tenisininkas.

Nuo karo Ukrainoje pradžios praėjusį vasarį R. Berankiui jau kelis kartus teko susitikti su neutraliais atletais tapusiais Rusijos žaidėjais, įskaitant teniso žvaigždynui priklausančius Andrejų Rubliovą ir Danilą Medvedevą.

Rusijos ir Baltarusijos priešprieša su Ukraina bei jos rėmėjais kaitino aistras Melburne praėjusį mėnesį vykusiose Australijos pirmenybėse – tribūnose nuolat pasirodydavo tai vienos, tai kitos pusės simbolika.

Bet bendraudami tarpusavyje žaidėjai, anot R. Berankio, vengia liesti politiškai jautrius klausimus.

„Labai apie tai nekalbame. Tiksliau, išvis niekas nekalba: nei rūbinėse, nei kortuose. Žaidėjai stengiasi tas visas intrigas nustumti į šoną“, – teigė Lietuvos rinktinės lyderis.

Bent jau Daviso ar Billie Jean King taurių varžybose susidurti su Rusija arba Baltarusija lietuviams negresia ne tik dėl skirtingo ekipų pajėgumo – abi agresorės yra pašalintos iš komandų turnyrų.

O dėl asmeninių varžybų, įskaitant olimpines žaidynes, Lietuva, anot Š. Kulnio, mažai ką gali padaryti.

„Situacija kurioziška, nes daug valstybių pasisako griežtai prieš Rusijos ir Baltarusijos tenisininkų dalyvavimą, bet Tarptautinė teniso federacija neturi aiškios vizijos, kaip tai padaryti. Nors Australijoje matėme daug provokacijų, nėra mechanizmo, kaip jas sustabdyti.

Mes patys neturime svaraus balso tarptautinėje arenoje, nors vis tiek reikia garsiai kalbėti, ir galbūt daugiau valstybių prisijungs. Kita vertus, Tarptautinio olimpinio komiteto kalbos, kad reikia leisti rusams ir baltarusiams dalyvauti žaidynėse – išvis nesuvokiamos ir keistos. Tačiau ar tokiu atveju derėtų boikotuoti žaidynes, nuspręsti turi ne pavieniai sportininkai, o Lietuvos tautinis olimpinis komitetas ar pati valstybė“, – samprotavo Lietuvos rinktinės kapitonas.

Primename, kad LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė antradienį viešai atmetė siūlymus boikotuoti Paryžiaus žaidynes, jei į jas bus priimti Rusijos ir Baltarusijos olimpiečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją