Kauno klinikų Chemoterapijos dienos stacionarui kaunietės dovanojo kasdieniam gydymui, tiksliam skysčių ir vaistų įvedimui reikalingą infuzinę pompą ir chemoterapijos procedūroms skirtas adatas. Įranga nupirkta iš aukų, surinktų Kaune spalio mėnesį mėgėjų tenisininkių organizuoto turnyro ir jame įvykusio aukciono metu.

Tenisininkių idėjai – Berankio palaikymas

Turnyrą „Play Pink“ kaunietės paskyrė svarbiam tikslui – atkreipti dėmesį į kovą prieš vieną dažniausiai pasitaikančių moterų onkologinių ligų – krūties vėžį. Nors vienintelis moterų mėgėjų teniso klubas Lietuvoje „Tennis Ladies“ dar tik pradeda veiklą, jis jau vienija kelias dešimtis kauniečių. Ryškėja ir klubo vizija – susitinkama ne tik žaisti ir dalintis bendru pomėgiu sportui, tenisininkės stengiasi ieškoti būdų, kaip prisidėti prie šalia esančių žmonių gerovės.

„Spalį organizuodamos turnyrą, išsikėlėme tikslą padėti krūties vėžiu sergančioms moterims. Ši negailestinga liga yra palietusi daugelio šeimų, tarp jų ir mano pačios, moterų gyvenimus“, – pasakoja klubo įkūrėja Eglė Sajūtė–Lukševičienė.

Tenisininkė prisimena, kad klubo narės nusprendė savo jėgomis įgyvendinti paramos iniciatyvą, todėl pačios kreipėsi į Kauno klinikas ir išsiaiškino, ko šiuo metu labiausiai reikia Chemoterapijos dienos stacionarui. Prisijungti prie idėjos jos pakvietė ir profesionalų tenisininką R. Berankį. Savo ruožtu sportininkas teigia, kad iniciatyva jį nuoširdžiai nudžiugino, todėl prisidėjo nedvejodamas bei įsteigė vardinius prizus turnyro aukcionui. Daugiau kaip pusę gydymo įrangai nupirkti reikalingos sumos pavyko surinkti sportininko dėka.

„Nieko nėra brangiau už sveikatą ir visada manau, kad tokių renginių turėtų būti daugiau, nes kas kitas mums padės, jeigu ne mes vieni kitiems. Labai tikiuosi, kad medicinos įranga pagelbės pacientams. Rengdami tokius turnyrus, galime ne tik surinkti reikalingas lėšas, bet ir atkreipti visuomenės dėmesį į sveikatos priežiūrą. Tam niekada nebus per daug dėmesio“, – neabejoja R. Berankis ir tikisi, kad panašių turnyrų Lietuvoje įvyks vis daugiau.

Kauniečiai susivienijo

Prieš pat didžiąsias metų šventes tenisininkės susitiko su Kauno klinikų generaliniu direktoriumi prof. habil. dr. Renaldu Jurkevičiumi ir Onkologijos ir hematologijos klinikos vadove prof. Elona Juozaityte. Gydymo įstaigos vadovas padėkojo ir džiaugėsi ne tik moterų iniciatyva, bet ir faktu, kad laisvalaikis gali tapti prasminga ir naudinga veikla visuomenei. Jam antrino prof. E. Juozaitytė:

„Labai džiaugiamės savanoriška žmonių iniciatyva, kurios pagrindinis tikslas – nesavanaudiškai padėti kitiems.“

E. Sajūtė–Lukševičienė prisimena, kad kovai prieš krūties vėžį skirto turnyro metu sulaukė stipraus kauniečių palaikymo. Prie tenisininkių sumanymo ir organizavimo prisidėjo draugai, bendraklasiai ir Kauno verslininkai. Taip renginiui reikalingas lėšas kaunietės sutaupė ir galėjo skirti galutiniam tikslui įgyvendinti.

Dalyvauti turnyro parodomajame dvejetų mače sutiko esamos ir buvusios teniso profesionalės Smiltė Bakytė, Uma Bakaitytė, Viktorija Banaitytė ir Auksė Mačiulaitytė. Turnyro nugalėtojoms prizus įteikti atvyko Lietuvos tenisininkų bendruomenei puikiai pažįstamas ilgametis teniso mėgėjas Apolinaras Kurtinaitis.

„Vienadienį sporto renginį pavyko išauginti į ilgalaikį projektą. Po turnyro visas norinčias moteris kvietėme į atviras, gydytojo onkologo vedamas, paskaitas apie tai, kaip tikrintis dėl krūties vėžio ir kaip padėti besigydančioms nuo šio ar nuo gimdos kaklelio vėžio. Šias paskaitas mums padėjo surengti kaunietė verslininkė Jurgita Štaraitė–Bakaitienė“, – pasakoja klubo įkūrėja.

Lietuviai neabejingi kito skausmui

Lietuvoje veikiančios humanitarinės organizacijos stebi, kad pastarieji iššūkių ir skausmo kupini metai, ypač karas Ukrainoje, palietęs ir Lietuvos visuomenę, paskatino žmones ne tik burtis į savanorius telkiančias organizacijas, bet ir dažniau pagalvoti apie privačias aukojimo iniciatyvas. Įvairią paramą ėmė teikti ir verslai bei įmonių darbuotojai. „Raudonojo kryžiaus“ komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė neabejoja, kad tai rodo, jog lietuvių visuomenė tampa vis labiau bendruomeniška, empatiška ir humaniška.

„Mes, lietuviai, norime padaryti daugiau, norime prisidėti ir ieškome tam įvairių būdų bei formų. Vis labiau tampame brandžia ir stipria pilietine visuomene, kuri neabejinga kito skausmui ar nelaimei“, – sako L. Lesauskaitė.

Tuo metu „Tennis Ladies“ narės įsitikinusios, kad visi sporto mėgėjų klubai turi galią – į juos susiburia veiklūs ir bendruomeniški žmonės, galintys pasiekti rezultatų, kuriančių vertę visuomenei. Toliau eiti šiuo keliu sieks ir Kauno tenisininkės. Jų didžiausias noras – kad paramos renginiai taptų kasmetine klubo tradicija, kaskart suburiančia vis platesnę Kauno bendruomenę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją