20 kartų Didžiojo kirčio turnyruose triumfavęs R. Federeris prieš savaitę pribloškė teniso bendruomenę pranešimu apie profesionalaus tenisininko karjeros pabaigą.

Paskutinį kartą teniso korte legendinis šveicaras grūmėsi 2021 m. rugsėjį, kai „US Open“ turnyre pasiekė ketvirtfinalį. Po to dėl kelio traumos ir operacijų R. Federeris beveik metus praleido be teniso, o po papildomų konsultacijų su medicinos specialistais nusprendė, kad metas atsisveikinti su profesionaliu tenisu.

Simboliška, kad teniso legendos atsisveikinimas įvyko ryškiausių šio amžiaus planetos tenisininkų apsuptyje. Nuo 2017 metų rengiamose „Laver Cup“ varžybose susitinka geriausi Europos ir pasaulio tenisininkai. Būtent čia pirmą kartą viename korte žaidė R. Federeris ir R. Nadalis. Būtent čia šie legendiniai tenisininkai kartu žengė į kortą ir paskutinį kartą.


„Laver Cup“ turnyre penktadienį norvegas Casperas Ruudas (ATP-2) 6:4, 5:7, 10:7 įveikė amerikietį J. Socką (ATP-128) ir iškovojo pirmąjį tašką Europos rinktinei. Netrukus graikas Stefanos Tsitsipas (ATP-6) 6:2, 6:1 nugalėjo argentinietį Diego Schwartzmaną (ATP-17), tačiau trečiame vienetų mače britas Andy Murray‘us (ATP-43) po beveik pustrečios valandos kovos 7:5, 3:6, 7:10 nusileido australui Alexui de Minaurui (ATP-22).

Galiausiai į Londono „O2“ arenoje įrengtą teniso korte pasirodė R. Federeris ir R. Nadalis.


Stebint 17,5 tūkst. žiūrovų auditorijai drauge net 42 „Didžiojo kirčio“ turnyrus laimėję tenisininkai sėkmingai pradėjo mačą ir iš karto išsiveržė į priekį, bet antrame sete sąlygas diktavo amerikiečiai. Trečiojo seto pabaigoje R. Federeris galėjo išplėšti pergalę, bet Europos komandai pirmaujant 9:8 sukirto kamuoliuką į tinklą, o iniciatyvą perėmę varžovai laimėjo tris taškus iš eilės ir iškovojo pergalę.


Vis dėlto, mačo rezultatas penktadienį tikrai nebuvo esminis dalykas. Sunkiai emocijas tramdęs R. Federeris su ašaromis akyse dėkojo žiūrovams, kolegoms tenisininkams ir savo artimiausiems žmonėms. „Tai buvo nuostabi diena. Sakiau vaikinams, kad aš tikrai neliūdžiu, atvirkščai, esu labai laimingas. Nuostabus jausmas būti čia, su jumis. Labiausiai nenorėjau atsisveikinti su tenisu būdamas vienas. Džiaugiuosi, kad man pavyko tai padaryti būnant su geriausiais draugais, varžovais, kolegomis, teniso legendomis. Smagu, kad paskutinį kartą žengus į kortą pavyko išvengti traumų, nors, prisipažinsiu, bijojau, kad neišvengiamai nutiks kažkas nemalonaus“, – juokavo R. Federeris.


Emocingas atsisveikinimas paveikė ir kitus tenisininkus. Ašarų nesulaikė ir ilgametis R. Federerio varžovas ispanas R. Nadalis, jausmingai į Šveicarijos tenisininko žodžius reagavo ir serbas Novakas Džokovičius.


1998 metais profesionalo karjerą pradėjęs R. Federeris net 310 savaičių praleido pirmoje planetos teniso reitingo pozicijoje. Pirmą kartą į ATP teniso reitingo viršūnę jis pakilo 2004 metais, o per savo karjerą profesionalų vienetų ir dvejetų varžybose sužaidė daugiau nei 1700 mačų. Pirmą kartą „Didžiojo kirčio“ turnyre R. Federeris triumfavo 2003 metais laimėjęs „Wimbledon“ vienetų varžybas, o paskutinį – 20 titulą iškovojo 2018 metais, kai būdamas 36-erių triumfavo „Australian Open“ turnyre. Tokiu būdu jis tapo antruoju vyriausiu žaidėju, iškovojusiu tokio lygio turnyronugalėtojo titulą modernioje teniso eroje.

R. Federerio trofėjų lentynoje taip pat yra 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių dvejetų turnyro auksas (kartu su Stanu Wawrinka) ir vienetų varžybų sidabro medalis 2012 metų Londono olimpiadoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją