Sekmadienį aštuntfinalio susitikime su Ričardą Berankį praėjusiame rate eliminavusiu ispanu Pablo Carreno Bustu pirmoji planetos raketė sulaukė nuožmaus pasipriešinimo, kuris jau pirmojo seto pabaigoje 33-ejų serbą išvedė iš kantrybės.

Pralaimėjęs savo padavimą ir atsilikdamas 5:6 N. Džokovičius nervingai mostelėjo rakete išmušdamas nebereikalingą kamuoliuką.

Atsitiktinai jis pataikė linijos teisėjai į kaklą, ši sukniubo. Supratęs, kas įvyko, geriausias pasaulio tenisininkas nuskubėjo atsiprašyti.

Tačiau vėliau daugiau nei dešimt minučių diskutuodamas su bokštelio teisėju Soerenu Friemeliu ir turnyro vadovu Andreasu Egli apie šį epizodą N. Džokovičius gynė save.

„Dėl to jos nereikėjo vežti į ligoninę. Nejaugi mane diskvalifikuosite? Mano karjera, „Grand Slam“ turnyras, centrinis kortas... Jei ji būtų iškart atsikėlusi... Juk yra daug variantų – geimo bauda, seto bauda, daug alternatyvų“, – teisėjus įtikinti bandė tenisininkas.

Tačiau jam nepavyko. Nepaisant to, jog į linijos teisėją pataikė netyčia, N. Džokovičius diskvalifikuotas remiantis taisyklių punktu, draudžiančiu mušti kamuoliuką „piktai ir neapgalvotai“.

N. Džokovičius taip pat neteks visų per turnyrą uždirbtų premijų (250 tūkst. JAV dolerių) bei ATP reitingo taškų.

„Visi sutinkame, kad į linijos teisėją jis pataikė netyčia, tačiau vis dėlto pataikė ir akivaizdžiai ją sužeidė. Nebuvo jokio kito pasirinkimo kaip tik diskvalifikuoti“, – teigė sprendimą priėmęs S. Friemelis.

„Nemačiau epizodo, nes buvau nusisukęs į savo trenerį. Manau, Novakui tiesiog labai nepasisekė“, – varžovo nesmerkė netikėtai į ketvirtfinalį žengęs P. Carreno Busta, ATP reitinge užimantis 27-ą vietą.

Vis dėlto didžioji dalis teniso pasaulio neketina teisinti N. Džokovičiaus.

„Esu šokiruotas kaip ir visi. Su Novaku bendraujame šeimomis. Tai – turbūt juodžiausias ir sunkiausias momentas jo karjeroje. Teisėjams sprendimas buvo sunkus, juk reikėjo pašalinti didžiausią turnyro žvaigždę, kuris yra geriausios sportinės formos gyvenime, šiemet dar nepralaimėjęs, siekiantis 18-o „Grand Slam“ titulo. Bet jis sulaužė taisykles, todėl disvalifikuotas buvo teisingai“, – komentavo buvęs serbo treneris iš Vokietijos Borisas Beckeris.

Nesivaldymas aikštėje ir anksčiau buvo būdingas N. Džokovičiui.

2016 metais „Roland Garros“ ketvirtfinalyje su Tomašu Berdychu jo į žemę su įsiūčiu trenkta raketė vos neatšoko į linijos teisėją – šis išsilenkė paskutinę akimirką.

Dėl pavojingo kamuoliuko išmušimo jis buvo susilaukęs ir žurnalistų pastabų, tačiau atsikirto į jas teigdamas, jog nemato tame jokios problemos.

Po sekmadienio mačo N. Džokovičius praregėjo – bent jau viešai.

Iš Arthuro Ashe'o arenos jis išvyko atsisakęs bendrauti su žiniasklaida, bet vėliau socialiniame tinkle paskelbė savo atsiprašymą.

„Dėl šios situacijos jaučiu liūdesį ir tuštumą. Teiravausi dėl linijos teisėjos, man pasakė, kad, ačiū Dievui, jai viskas gerai. Labai atsiprašau, kad sukėliau jai tiek streso. Visiškai netyčia, bet kartu ir absoliučiai neteisingai. Turiu išnaudoti savo nusivylimą dėl šios diskvalifikacijos kaip pamoką, pasitarnausiančią tobulėjant kaip žaidėjui ir asmenybei. Atsiprašau „US Open“ organizatorių ir visų, kuriuos nuvylė mano elgesys“, – rašė pirmuoju atvirajame JAV čempionate skirstytas tenisininkas, laimėjęs šį turnyrą tris kartus.

Pasitraukus N. Džokovičiui, favoritu tampa austras Dominicas Thiemas ir jaunosios kartos žaidėjai Daniilas Medvedevas bei Alexanderis Zverevas.

„Dabar varžybos darosi tikrai įdomios. Ne tik aš, bet ir kiti jauni tenisininkai mato galimybę“, – neslėpė A. Zverevas.

Diskvalifikacijos tenise yra retai pasitaikantis reiškinys.

Iš aikštės išvyti praeityje buvo tokie žaidėjai kaip argentinietis Davidas Nalbandianas, britas Timas Henmanas, amerikietis Johnas McEnroe.

Pastaraisiais metais tokios bausmės susilaukė teniso blogiukas iš Australijos Nickas Kyrgiosas – dėl to, jog metė kėdę į aikštę, nuspyrė vandens buteliuką ir šaukė ant teisėjo.

Nieko keisto, kad teniso gerbėjai socialiniuose tinkluose nepraleido progos pašmaikštauti dėl N. Džokovičiaus incidento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)