Tik sausio pradžioje pasirengimą šiam sezonui pradėjęs L. Grigelis prieš akistatas su portugalais jautė realių kovų praktikos stygių, tačiau Daviso taurėje priešinosi varžovams iš antro reitingo šimtuko.

Pirmame mače Lietuvos rinktinės lyderis 7:6 (8:6), 3:6, 0:6 nusileido Frederico Silvai (ATP-190), o paskutiniame nieko nebelėmusiame mače 6:7, 7:5, 3:10 pralaimėjo Pedro Sousai (ATP-110).

Atvykus į Lietuvą Daviso taurės mačui, rinktinės kapitonas Rimvydas Mugevičius L. Grigelio teiravosi, kokia situacija Lombardijoje.

Bet šiuo metu Laurynas apsistojęs 160 km nuo Romos nutolusiame Folinjo mieste, Umbrijoje, Perudžos provincijoje.

„Prieš atvykstant į Lietuvą ten buvo ramu, nes esu toli nuo koronaviruso labiausiai nukentėjusio Lombardijos regiono“, – po Daviso taurės mačo kovo 7-ąją kalbėjo L. Grigelis.

Bet per porą savaičių situacija keitėsi kardinaliai. Tiek Lietuvoje, tiek ir nuo koronaviruso Europoje labiausiai nukentėjusioje Italijoje.

COVID-19 infekcijos aukų skaičius šalyje išaugo iki beveik 3,4 tūkstančio ir viršijo Kinijoje mirusių žmonių skaičių.

Bendras infekuotųjų skaičius Italijoje perkopė 41 tūkstantį. Epidemijos tempai nelėtėja, nors nuo kovo 10-osios visoje šalies teritorijoje galioja griežtas karantinas, o gyventojams draudžiama eiti iš namų be svarios priežasties.

Italijoje uždarytos mokyklos ir visos parduotuvės, išskyrus maisto produktų parduotuves ir vaistines, kurių darbo laikas sutrumpintas, nedirba restoranai ir barai, pramogų centrai, sporto klubai, baseinai, uždaryti parkai.

COVID-19 stipriai kirto tenisui, visas tarptautinis sezonas sustabdytas iki birželio 8 dienos.

Italijoje 16 metų gyvenantis L. Grigelis pasidalino mintimis apie dramatišką situaciją šioje šalyje.

– Grįžote atgal į karantino kaustomą Italiją, ar yra galimybių treniruotis korte?

– Po Daviso kovų iškart grįžau į Italija, planavau kelias dienas pailsėti ir vėl kibti į darbus, bet atsitiko taip, kad poilsio gavau ne porą dienų, o kur kas daugiau.

Turiu specialų leidimą eiti treniruotis į kortus, bet ne kiekvieną dieną. Tas leidimas yra duotas tiems žaidėjams, kurie ATP reitinge patenka į Top-600.

Žinoma, sporto neapleidžiu, jam per dieną skiriu pusantros, dvi valandas, o fizinį pasiruošimą atlieku namuose.

– Daviso taurės metu situacija Lietuvoje neatrodė dar tokia rimta. Ar nebuvo minčių kurį laiką pabūti Lietuvoje?

– Kai jau buvau grįžęs į Italiją, su žmona svarstėme, gal keliauti atgal į Lietuvą, kur padėtis atrodė kur kas geresnė, bet nutarėme pasilikti ir per daug niekur nevažinėti.

– Koks yra griežtas karantinas Italijoje, ar galite išeiti į gatvę, kažkur nuvažiuoti?

– Gyvenimas beveik sustojęs, 90 procentų viskas uždaryta, gatvėse taip tuščia, lyg kokiame siaubo filme. Veikia tik maisto parduotuvės, vaistinės ir kelios degalinės bei paštas. Iš namų išeiti galima tik su specialiu leidimu, kurį turi nešiotis visada su savimi, kai važiuoji į parduotuvę, vaistinę arba į darbą, jei neturi galimybės dirbti iš namų.

Visi restoranai, visos ne maisto parduotuvės yra uždarytos, kaip ir mokyklos ir kitos viešosios įstaigos.

Negali keliauti nei pas artimuosius, nei pas draugus, privaloma likti namuose. Situacija yra labai įtempta, nes nežinai, kada visa tai pasibaigs ir kokios bus to pasekmės.

– Mintis, kad sezonas sustabdytas net iki birželio, turbūt visiškai neguodžia.

– Nelinksma, tikėkimės, kad jau vasarą viskas grįš į savo vėžias. Manau, viskas gali užsitęsti dar ilgiau.

Kol kas nieko negaliu planuoti, nes viskas gali pasikeisti per valandą.

– Kokiais įspūdžiais palikote Šiaulius? Faktas, varžovai buvo kito kalibro, bet nekalbant apie rezultatą, apskritai, ką reiškia grįžti į Lietuvą?

– Aišku, labai gaila, kad nepavyko labiau pasipriešinti Portugalijos komandai. Iš Lietuvos grįžau gana patenkintas žaidimu Daviso taurėje.

Lietuvoje visada smagu ir malonu, ypač žaisti prieš savus yra didelė motyvacija. Žinoma, ir streso daugiau, nes norisi pasirodyti gerai, bet tai turbūt pirmomis susitikimo minutėmis, paskui jautiesi tik geriau.


– Rinktinėje be Luko Mugevičiaus sutikote penkiolikmetį Vilių Gaubą, 16-mečius Ainių Sabaliauską ir Pijų Vaitiekūną, ar sekate Lietuvos jaunimo rezultatus ir kokį įspūdį paliko šie jaunieji tenisininkai? Ar po kelerių metų galime juos išvysti ATP „Challenger“ serijos turnyruose?

– Tai, ką mačiau Daviso taurėje, tikrai paliko gerą įspūdį. Manau, vaikinai turi potencialo, dabar ateina jiems dar sunkesnis laikas, kai greitai jau nebežais jaunių turnyruose ir viskas pasikeis. Tiesiog linkiu, kad neprarastų aistros tenisui ir nuoširdžiai dirbtų, būtų kantrūs.

Tikėkimės pamatyti juos gal ne tik „Challenger“ serijos turnyruose, bet dar aukščiau.

Lukas Mugevičius ir Laurynas Grigelis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)