Laisvo laiko ir atostogų V. Gaubo tvarkaraštyje nėra daug. Daug daugiau vietos kasdieniame grafike užima treniruotės, varžybos, kelionės. Ir taip – nuo sausio iki gruodžio. Nes dažniausiai tiek trunka jaunojo tenisininko sezonas. Be to, dar reikia rasti laiko mokslams.

V. Gaubas – Salduvės progimnazijos aštuntokas. Tačiau savo bendraklasius ir mokytojus jis mato labai retai, nes jau ketverius metus savo antraisiais namais vadina Portugaliją, o mokytis tenka nuotoliniu būdu.

„Nors ir nelengvai, bet deriname mokslą su sportu. Norėčiau, kad Vilius dvylika klasių baigtų Lietuvoje. Tad keliaujame su knygomis, sprendžiame užduotis internete. Mokytojai labai geranoriški“, – paaiškino jaunojo tenisininko mama Asta Gaubienė.

Būtent ji padeda sportininkui jaustis lyg namie ant Viduržemio jūros esančiame Taviros mieste, kuriame 14-metis kartu su bendraamžiais semiasi teniso paslapčių. „Rūpinuosi Viliaus mityba, poilsiu, mokslais, treniruočių procesu“, – sakė A. Gaubienė. „Mamos maistas padeda man stiprėti. Valgau tikrai daug“, – prisipažino paauglys.

Lemtingas posūkis šiauliečių Gaubų šeimoje įvyko tada, kai Šiaulių teniso mokykloje viešėjęs Tarptautinės teniso federacijos (ITF) ekspertas Nikolaos Kelaidis rekomendavo pabandyti trenerės Ritos Romencovienės auklėtiniui pasitreniruoti Portugalijoje.

Gal mano užsispyrimas. Visada stengiuosi kovoti iki galo, nenuleisti rankų, nepasiduoti.
Vilius Gaubas

„Pasitreniravau. Labai patiko. Ir nutarėme ten likti“, – trumpai šeimos gyvenimą pakeitusį sprendimą apibūdino V. Gaubas, su komandos draugais, treneriu, bičiuliais jau susikalbantis ne tik angliškai, bet ir portugališkai.

V. Gaubo tėvai patys ne kartą yra laikę rankose raketę, bandę jėgas turnyruose. Jie ir atsivedė tuomet ketverių Vilių į aikštyną. Žaidimas Gaubų atžalai iškart patiko. O kai sūnus pradėjo vis rimčiau treniruotis ir rungtyniauti, Asta nutarė padėti raketę į šalį ir rūpintis atžalos karjera.

Kai tik yra galimybių, Vilius grįžta į Lietuvą – Šiauliuose laukia tėvas Andrius bei Vilniuje studijuojantys brolis Mantas ir sesuo Rusnė. Su mama ir broliu bei seserimi teniso talentas buvo atvykęs ir į Lietuvos tautinį olimpinį komitetą, kuriame spalio 29 d. buvo pagerbti Minske vykusių Europos žaidynių prizininkai ir vienintelis Lietuvai medalį Europos jaunimo olimpiniame festivalyje Baku iškovojęs V. Gaubas.

25 vietą Europos 16-mečių reitinge užimantis V. Gaubas neabejoja – šie metai buvo sėkmingiausi jo karjeroje. Keturiolikmetis, rungtyniaujantis ir vienetų, ir, su partneriais, dvejetų varžybose, šiemet žaidė vienuolikoje ITF turnyrų, tris sykius pateko į finalą, vieną laimėjo. Be to, jis rungtyniavo aštuoniuose Europos teniso asociacijos („Tennis Europe“) jaunių iki 16 m. turnyruose ir net šešis kartus rungėsi finale, o dviejuose iš jų triumfavo.

Be to, Vilius išbandė jėgas suaugusiųjų varžybose – vienintelio Lietuvoje vykstančio profesionalų turnyro Prezidento taurei laimėti vienetų varžybų atrankoje, o dvejetų pagrindinėse varžybose su partneriu Ainiumi Sabaliausku nukeliavo iki pusfinalio.

Vilius Gaubas

V. Gaubas ir dar du lietuviai – A. Sabaliauskas ir Emilija Tverijonaitė – spalį rungėsi Europos teniso asociacijos („Tennis Europe“) organizuojamame baigiamajame sezono turnyre „Junior Masters“, kuriame kasmet varžosi po aštuonis geriausius rezultatus per sezoną rodę vaikinai ir merginos.

Dabar V. Gaubui – atostogos. Jas praleis Lietuvoje, o vėliau vėl keliaus į Portugaliją – ruoštis naujam sezonui. Apie profesionalo karjerą svajojantis sportininkas jau žino, kokio tikslo sieks kitąmet: „Stengsiuosi dalyvauti kuo daugiau turnyrų ir patekti tarp 400 geriausių ITF reitingo žaidėjų iki 18 metų.“

Beveik visuose turnyruose su vyresniais už save rungtyniaujantis 14-metis Vilius šiuo metu ITF 18-mečių klasifikacijoje užima 850 vietą. Kas padeda palaužti vyresnius varžovus? „Gal mano užsispyrimas. Visada stengiuosi kovoti iki galo, nenuleisti rankų, nepasiduoti“, – tvirtino Lietuvos teniso talentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)