Akistata buvo tokia nuožmi, kad kai kurios taškus lėmė tiesiog fenomenalūs veiksmai arba neįtikėtini raliai, kurių nugalėtojas paaiškėdavo tik po 35 apsikeitimų smūgiais.

Lemiamame penktame sete rugpjūtį 38-ąjį gimtadienį minėsiantis R. Federeris buvo atsidūręs sudėtingoje situacijoje: atsiliko 2-4, o varžovas dar turėjo teisę į padavimus.

Tai – noras laimėti Vimbldoną, turėti gerą seriją čia, žaidžiant centriniame korte prieš tokius žaidėjus, kaip Novakas ir panašiai. Dėl to aš ir žaidžiu.
Rogeris Federeris

Bet šveicaras nesiruošė kapituliuoti ir išlygino padėtį – 4:4, 5:5, 6:6, 7:7.

Maža to, tribūnų karštai palaikomas Rogeris ties tuo nesustojo ir netrukus jau pats pirmavo 8:7 bei galėjo pergalingai užbaigti finalą.

Visgi atsidūręs priekyje 40:15 šveicarų maestro nerealizavo dviejų auksinių progų ir pats buvo nubaustas: ant prarajos krašto stovėjęs N. Djokovičius atstatė lygybę.

Galiausiai pirmą kartą Vimbldono finalų istorijoje penktame sete rezultatui tapus 12:12 buvo žaidžiamas geimas iki septynių taškų – „tie-break'as“. Jį gerokai sėkmingiau pradėjo serbas, šovęs į priekį 4:1. Nors šveicaras buvo priartėjęs iki 4:3, pasivyti varžovo jis nebesugebėjo – 7:3.

„Nežinau, ką aš dabar jaučiu, tiesiog negaliu patikėti“, – po pralaimėjimo finale ištarė 37-erių R. Federeris.

„Puikus mačas, ilgai trukusi akistata, kuri turėjo viską. Novakai, sveikinimai, tai buvo beprotiška.

Paprastai visada stengiesi įžvelgti teigiamą pusę. Tačiau dabar tai sunku, kai turėjai tiek daug progų“, – po pralaimėjimo teigė R. Federeris.

Šveicaras galėjo tapti vyriausiu „Grand Slam“ titulo savininku, tačiau atsidūrė kito rekordo įraše: tapo ilgiausio Vimbldono finalo dalyviu – kova truko net 4 val. ir 57 min.

Tai – 9 minutėmis ilgiau, nei 2008-aisiais, kai Vimbldono finale R. Federeris po 4 vak. ir 48 min. kovos nusileido Rafaeliui Nadaliui.

„Tai kažkiek panašu į 2008-uosius, vėliau pažvelgsiu į šį finalą ir galvosiu – nėra taip ir blogai. Dabar – skaudu, kaip ir kiekviena tokia nesėkmė Vimbldone“, – prisipažino R. Federeris.

„Epinė akistata baigėsi, taip arti, tiek daug gerų momentų. Taip, yra panašumų į 2008-ųjų finalą. Abukart pralaimėjau, tai vienintelis tų finalų panašumas“, – nusivylęs spaudos konferencijoje kalbėjo R. Federeris.

Šveicaras „Grand Slam“ turnyruose pralaimėjo paskutinius penkis susitikimus N. Djokovičiui, o paskutinį kartą pergalę prieš serbą šventė 2012-aisiais Vimbldone.

Nepaisant itin skaudžios nesėkmės, R. Federeris – ne tik daugiausiai titulų (8) Vimbldone laimėjęs žaidėjas per visą turnyro istoriją, bet jam taip pat priklauso ir apskritai iškovotų „Grand Slam“ trofėjų rekordas (20).

Anot jo, ne rekordai motyvuoja jį siekti titulų.

„Nebūčiau toks žaidėjas, koks esu dabar. Tai – noras laimėti Vimbldoną, turėti gerą seriją čia, žaidžiant centriniame korte prieš tokius žaidėjus, kaip Novakas ir panašiai. Dėl to aš ir žaidžiu“, – tvirtino šveicaras.

Atskleidė sėkmės paslaptį

„Kai minia skanduodavo „Rogeri!“, aš girdėjau – Novakai! Gal tai kvaila, tačiau būtent taip ir buvo“, – po pergalės prisipažino N. Djokovičius.

„Psichologiškai tai išskirtinio lygio kova. Ko gero, tai labiausiai psichologinio tvirtumo reikalavęs mačas, kuriame aš pirmąkart žaidžiau.

Galiausiai pabaigoje jaučiau didžiulį palengvėjimą. Tu dirbi, gyveni dėl tokio pobūdžio mačo. Jis suteikia prasmę, kiekvienos minutės vertę, kurią praleidi treniruotėse siekdamas patekti čia bei žaisti prieš savo vieną didžiausių varžovų“, – po pergalės švytėjo serbas.

Jis vėliau atskleidė savo sėkmės paslaptį: „Aš visada stengiuosi įsivaizduoti save kaip nugalėtoją. Manau, tai veiksminga“, – teigė N. Djokovičius.

Serbui tai buvo šeštasis Vimbldono turnyro finalas ir penktasis triumfas. Iš viso serbo sąskaitoje – jau 16 laimėtų „Grand Slam“ taurių. Serbą pagal „Grand Slam“ titulus dar lenkia ispanas Rafaelis Nadalis, kurio sąskaitoje 18 Didžiojo kirčio taurių.

Įspūdingo finalo apžvalga:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją