Antradienį ATP „World Tour 500“ serijos turnyro „Dubai Open“ pirmame rate autsaideriu laikytas, po atrankos pagrindines varžybas pasiekęs Lietuvos tenisininkas užtikrintai 6-3, 6-3 patiesė rusą Daniilą Medvedevą (ATP-15).

Aštuntfinalyje R. Berankis 6:4, 6:1 nugalėjo 26-erių metų ukrainiečių kilmės amerikietį Denisą Kudlą (ATP-68).

Kovoje dėl vietos stipriausiųjų ketverte vos 113-ą vietą ATP reitinge užimantis mūsiškis metė iššūkį Prancūzijos teniso žvaigždei Gaeliui Monfilsui (ATP-23).

Tuomet net neabejojau, kad Ričardas gali laimėti.
Remigijus Balžekas

Lietuvis ketvirtfinalyje privertė kaip reikiant nervintis patyrusio varžovo gerbėjus: geriausias Lietuvos tenisininkas laimėjo antrą setą, pirmavo ir lemiamame trečiame sete (2:1), tačiau ketvirtame geime prarado iniciatyvą ir nusileido buvusiai šeštąjai planetos raketei bendru rezultatu 1-6, 7-6 (7-3), 2-6.

Atidžiai mūsiškio kovas sekė buvęs jo treneris Remigijus Balžekas, įvertinęs jo žaidimą prieš pirmojo šimtuko varžovus. Teniso specialistas neabejoja, kad R. Berankis pajėgus pasiekti buvusias savo aukštumas – pirmąjį geriausių tenisininkų penkiasdešimtuką, ir netgi kilti aukščiau.

– Kokį įspūdį paliko Ričardo kovos Dubajuje? Ar jus nustebino toks sėkmingas žaidimas, visų pirma pergalė prieš D. Medvedevą, tada – prieš D. Kudlą, galiausiai – pasipriešinta G. Monfilsui?

– Manęs visiškai nestebino R. Berankio žaidimas. Visada buvo aišku, kad jis gerai žaidžia.

Visada sakiau, kad jis gali kilti iki Top-30. Į dvidešimtuką patekti jau gal sunkiau, bet užkopti į ketvirtą, penktą dešimtuką realu.

Viso mačo su D. Medvedevu nemačiau, bet stebėjau akistatą su D. Kudla. Ketvirtadienį mače su G. Monfilsu matėme, kad R. Berankis turėjo realių šansų.

Pirmame sete prancūzą lydėjo ir sėkmė. Taip gali sektis vieną setą, ne daugiau. Antrame sete ir trečiame iki ketvirto geimo R. Berankio žaidimas buvo ypatingai aukšto lygio, demonstravo atakuojantį žaidimo stilių. Man labai patiko jo žaidimas.

Tik nesupratau, kas atsitiko trečiame sete po to, kai pirmavo 2:1 ir vedė 30:0.

– Tačiau kas tai: ar R. Berankis išsikvėpė, ar prancūzas įjungė aukščiausią pavarą?

– Sunku komentuoti, kas tuo metu atsitiko. Žaidimas staiga apsivertė aukštyn kojomis. Aišku, ir G. Monfilsas perėmė iniciatyvą, bet kodėl Ričardas ją paleido, aš negaliu atsakyti.

Jis buvo labai arti pergalės, iki to lemtingo momento R. Berankis buvo daug geresnis nei G. Monfilsas.

Girdėjome komentatorius, kurie atkreipė dėmesį, kad prancūzui skauda kelėną, turėjo bėdų su koja.

Galbūt Ričardas turėjo keisti taktiką, ilgiau pažaisti, ilgiau pakankinti varžovą ir sėkmingai užbaigti kovą.

Ričardas paleido tą momentą, kai atrodė, kad viskas jo rankose. G. Monfilsui mačas slydo iš rankų, vienu metu vos vilkosi korte.
Remigijus Balžekas
Remigijus Balžekas

Atrodė, iniciatyva buvo jo kišenėje, visiškai valdė žaidimą iki tol, kol pirmavo 2:1 (30:0). Tuomet net neabejojau, kad Ričardas gali laimėti.

Bet tuo ir pasižymi aukštos klasės žaidėjai, kad pamatę kažkur sutrikusius, abejojančius varžovus, greitai perima iniciatyvą ir po to sugrįžti į žaidimą labai sudėtinga.

Manau, tai buvo kertinė R. Berankio klaida šiame mače ir, žinoma, G. Monfilsas padarė viską, ką galėjo.

Gaelis Monfilsas

– Antro seto viduryje Ričardas buvo atsidūręs labai sudėtingoje situacijoje, atsiliko 4:5, o savo padavimų metu prancūzas jau užuodė pergalę (30:0). Kas padėjo Ričardui atsitiesti?

– Šiaip tokiais momentais R. Berankis, tiek jaunių turnyruose, tiek karjeros pradžioje, atrasdavo jėgų kabintis dantimis už kovos.

Matėsi, kad G. Monfilsas visiškai prarado energiją, nei jis bėgo, nei kamuolius skirstė, nei kažkokią taktiką turėjo.

Jam niekas nesisekė, nes buvo labai pavargęs. R. Berankis jį jau buvo visiškai iškankinęs, padaręs visą darbą, kad laimėtų tą setą. Dėl to trečiame sete turėjo pranašumą iki to nelemto geimo.

Berankiui vasarą sueis 29-eri. Jo pusėje – patirtis, protas, o žaidimas – pakankamai solidus.
Remigijus Balžekas

– Bet nemanote, kad kovoje su prancūzu R. lietuviui pritrūko ištvermės, fizinių jėgų?

– Tikrai ne. Ričardas paleido tą momentą, kai atrodė, kad viskas jo rankose. G. Monfilsui mačas slydo iš rankų, vienu metu vos vilkosi korte.

O tas paleistas momentas – mažas dalykas, akimirka, kai prarandi savo energiją, koncentraciją ir kitas žaidėjas tave paima tuo metu. Tas ir nutiko Ričardui pirmaujant ketvirtame geime 30:0.

Atsitiesęs G. Monfilsas kažką surėkė, atsirado antras kvėpavimas, naujos jėgos, ir per 10 minučių padarė 6-2.

Gaelis Monfilsas

– Prancūzas tarp geimų neretai stabteldavo, užsirišinėdavo batus, ar tai tokia jo taktika – atgauti kvapą kelias sekundes?

– Čia jokia paslaptis, tai tam tikras įprotis. Vieni batus užsirišinėja, kiti dar ką nors daro, kad tik atsikvėptų kelias akimirkas.

Tai tam tikra žaidimo dalis. Jie žino, kaip elgtis po kiekvieno, ypač sunkiai iškovoto taško.

G. Monfilsas po antro seto akivaizdžiai buvo pervargęs. R. Berankiui tiesiog reikėjo jį prispausti.

– Kas pasikeitė Ričardo žaidime lyginant su ankstesniais metais?

– Niekas jo stiliuje nepasikeitė, tik pasidarė stabilesnis. Taip jis žaidė jaunių turnyruose: atakuojantis žaidimas, spaudimas visame korte.

Kitas dalykas, R. Berankiui vasarą sueis 29-eri. Jo pusėje – patirtis, protas. Žaidimas – pakankamai solidus, bet ir anksčiau jis ne kartą gerai žaidė prieš pajėgiausius ATP tenisininkus. Galime prisiminti ne vieną jo gerą pasirodymą, pavyzdžiui, Vimbldone su Marinu Čiličiumi puikiai kovojo. Bet aišku, rasime ir labai slogių pasirodymų.

Ričardas Berankis

– Kaip manote, ar tai Ričardo sportinės formos pikas, ar jis dar turi potencialo ją gerinti pavasario turnyruose?

– Neabejoju, kad jis gali kilti iki Top-30 ar Top-40. Tik šiuo metu nežinau, kaip jis treniruojasi, kaip dirba kortuose, į tai nesigilinu.

Bet nėra abejonių – jis turi potencialo, ir akivaizdu, jo žaidimas yra geras. Kitas klausimas, kaip jo kūnas laiko fizinius krūvius.

Panašu, kad žiemą Ričardas atliko gerus namų darbus ir dabar pasirinko gerus turnyrus: dalyvavo Dubajuje, dabar laukia Indian Velsas ATP 1000 serijos turnyras.

Pažiūrėkite, kas dabar yra ATP pirmame 50-uke: žaidėjai, kuriuos anksčiau Ričardas lengvai įveikdavo. Manau, R. Berankis turi labai geras galimybes kopti į viršų.

– Prieš gerus dvejus metus teigėte, kad Ričardo žaidimas nėra jūsų stilius – vis korto gale ir be agresijos. Matėme, kad agresijos jam Dubajuje tikrai netrūko.

– Jis žaidžia tą žaidimą, kurį visą gyvenimą yra įpratęs. Kai Ričardas žaisdavo atsitraukęs, iškart rezultatai ne kokie.

Gal anksčiau agresyviai žaisdamas darydavo daugiau klaidų, trūko patirties.

Atakuojantis, stiprus, rizikingas – tik toks ir turi būti kortuose, o ne laukti, ką pasiūlys varžovas.

Dabar kaip tik toks žaidimo stilius labiausiai propaguojamas pasaulyje.

Net sunku būtų patarti Ričardui, ką jam reikėtų dar patobulinti. Padavimai geri, tiek dešinė, tiek kairė rankos stiprios.

Gal labiau koncentraciją išlaikyti, gal dar daugiau įžūlumo reikėtų.

Ričardas Berankis

– Kita R. Berankio stotelė po Dubajaus – kitame planetos pusrutulyje: Indian Velse (JAV) kitos savaitės viduryje startuoja atranka į pagrindinį turnyrą. Ar nebus sunku adaptuotis naujoje laiko zonoje?

– Labai sudėtinga. Ričardas turės kelių dienų pertraukėlę, tikiuosi, spės atsikvėpti. Adaptuotis nėra paprasta, bet tą jis visą gyvenimą daro, nieko jam naujo šioje situacijoje. Sportininkai žino, kaip greičiau pasiruošti ir atsistatyti.

Patirties Ričardas tikrai turi. Visada sakydavau, kad jis vėliau demonstruos savo geriausią žaidimą. Dabar R. Berankis atrodo gerai, yra greitas, viskas tvarkoje. Manau, kokius 5-6 metus dar tikrai turi aukščiausio lygio tenisui.

– Dabar treniruojate 16-metį Matą Vasiliauską, priskiriamą prie perspektyviausių šalies jaunųjų tenisininkų. Ar po kelerių metų galime jį išvysti tokiose pozicijose, kurias pasiekė R. Berankis?

– Pakartoti R. Berankio kelią, pasiekti jo lygį? Drąsiai klausiate, negaliu rizikuoti ir sakyti, kad Matas pasieks tai, ką turi Ričardas (šypsosi). Kartais neįvertiname tai, kurioje terpėje yra R. Berankis.

Lietuvoje – ne vienas perspektyvus, talentingas tenisininkas, jų gretose – ir Matas. Jis gabus vaikis, dabar išvykstame į Graikiją treniruočių stovyklai. Sunkiai dirbsime tris savaites, ruošimės pavasario ir vasaros turnyrams.

Taikau panašius procesus, kuriuos aš dariau su Ričardu. Matas nori siekti rezultatų, kaip jam pasiseks – ateitis parodys.

R. Berankis nuo pat vaikystės buvo ypatingai darbštus, labai susikoncentravęs.

Ar Matas paklius į ATP 100, sunku prognozuoti, žinoma, norėčiau sakyti, kad Matui pasiseks, bet tai priklauso nuo daugelio kitų dalykų, ne tik nuo manęs ar paties tenisininko.

Matas Vasiliauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)