Rinktinės medikams nieko nesakė

Kas lėmė olimpinėse žaidynėse pirmąją šalies teniso raketę varginusius simptomus ir kaip jų atsikratyti – tai klausimai, į kuriuos D. Barkauskas neturi atsakymų.

Mat Lietuvos olimpinės delegacijos medicinos personalo vadovas prisipažino nė nenutuokęs, kad Rio de Žaneire R. Berankis gydėsi astmą.

„Dėl šitos problemos jis niekad nebuvo net užsiminęs. Man buvo netikėtumas“, – kalbėdamas su DELFI, neslėpė D. Barkauskas.

Pirmoje sezono dalyje į rekordines aukštumas ATP reitinge pakilęs ir pirmą šalies teniso istorijoje kelialapį į olimpines žaidynes iškovojęs R. Berankis vasarą smuko į gilią duobę.

Birželio pabaigoje Vimbldono čempionate 26-erių vilnietis tapo nemalonios sensacijos dalimi – pirmame rate jį patiesė gyvenimo pergalę iškovojęs vos 772-ą vietą ATP rikiuotėje užėmęs britas Marcusas Willisas.

Liepą jis praleido ATP turnyrus Toronte ir Vašingtone, o rugpjūtį Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse patyrė dar skaudesnį smūgį, kuomet debiutinėje dvikovoje buvo sutriuškintas australo Johno Millmano 0:6, 0:6.

Rugsėjį lietuvis pagaliau iškovojo pirmą pergalę „Grand Slam“ serijos turnyruose šiais metais, pirmame atvirojo JAV čempionato rate įveikęs tunisietį Maleką Jazirį. Tačiau jau kitoje akistatoje buvo bejėgis prieš austrą Dominicą Thiemą.

Mėnesio viduryje R. Berankio laukė kova dėl pakilimo į aukštesnę Deviso taurės turnyro grupę, bet padėti Lietuvos rinktinei mače su bosniais Vilniuje jis atsisakė. Ir tuomet pirmą kartą prabilo apie savo sveikatos problemas.

Šią savaitę LNK žinioms pajėgiausias šalies tenisininkas (ATP-89) tvirtino pastaraisiais mėnesiais gydęsis bronchų ligą, dėl kurios skundėsi suprastėjusia savijauta ir ištvermės stygiumi aikštėje.

Anot R. Berankio, po Vimbldono pirmenybių atlikus tyrimus Vokietijoje jam buvo diagnozuota astma. Gydytojai sportininkui paskyrė vaistus, o olimpiadoje jis esą startavo „įpusėjęs savo reabilitaciją“.

„Apie tai sužinojau iš spaudos. Nebuvome informuoti, kad dėl astmos R. Berankis negali žaisti turnyruose. Prieš olimpiadą jis tik buvo pranešęs, kad darosi įvairius tyrimus“, – DELFI teigė LTS prezidentas Ramūnas Grušas.

Nustebo ir Lietuvos olimpiečiais Rio de Žaneire rūpinęsis sporto medicinos specialistas D. Barkauskas.

„Ričardas – pasaulio pilietis, Lietuvoje jis labiau svečias, todėl su juo reikalų turiu rečiau nei su kai kuriais kitais olimpiečiais. Žinau tik apie jo praeities traumas, skeleto-raumenų sistemą. Bet šitais dalykais jis niekad nesiskundė“, – apie R. Berankio kvėpavimo problemas atsiliepė gydytojas.

Serga ir kiti Lietuvos sportininkai

Astma – lėtinis bronchų susirgimas, kuris apsunkina kvėpavimą ar sukelia dusulį, kartu išprovokuodamas fizinį nuovargį.

„Sutrinka bronchų reaktyvumas, atsiranda didesnis pasipriešinimas iškvėpiant orą. Būtent tai stipriai riboja fizines žmogaus galimybes, sumažina toleranciją krūviams. O ligos priežastys gali būti įvairios – nuo alergijos iki fizinio krūvio, ir simptomai gali pasireikšti bet kada. Užtenka, kad pasikeistų tam tikri veiksniai, pavyzdžiui, imuninės sistemos statusas. Jeigu organizmas turi polinkį tokiam susirgimui, jis gali išlįsti bet kada“, – aiškino D. Barkauskas.

Jo žodžiais, gydyti astmą galima tik malšinant ligos simptomus.

„Savaime tai yra lėtinis susirgimas – ne koks plaučių uždegimas, kurį išsigydai ir gali pamiršti. Ne. Atsiradus tokiai ligai, žmogus su ja turi gyventi jei ne visą gyvenimą, tai didžiąją jo dalį“, – sakė gydytojas.

Tiesa, astma sportininkams nebūtinai virsta neperžengiama kliūtimi. Anot kitos Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojos Almos Kajėnienės, lietuvių komandoje buvo ir daugiau atletų, sergančių bronchine astma.

„Ir dėl to jiems nekilo jokių problemų. Jei sportininkas serga astma, dar nereiškia, kad negali sportuoti. Ši liga tęsiasi ilgai, ją išprovokuoti ar pabloginti gali sportas, dideli fiziniai krūviai. Bet atgauti fizinį pajėgumą įmanoma, tik reikia tam tikro laiko ir tinkamų vaistų. Kiek užtruna gydymas? Tai – labai individualu“, – kalbėjo A. Kajėnienė, neatskleidusi kitų astmos kamuojamų Lietuvos sportininkų pavardžių.

Vaistuose – draudžiami preparatai

Sergantiems astma skiriami bronchus plečiantys vaistai. Pastaruosiuose būna medžiagų, patenkančių į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų preparatų sąrašą.

Tokiu atveju sportininkai privalo pateikti tyrimų išrašus, medikų rekomendacijas ir gauti specialų leidimą vartoti dopingui priskiriamas medžiagas gydymo tikslais.

Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojai teigė R. Berankiui tokių dokumentų netvarkę, o Lietuvos antidopingo agentūra atitinkamo leidimo taip pat neišdavė. Tiesa, tai padaryti galėjo ir Tarptautinė teniso federacija (ITF).

„Paprastai Lietuvos sportininkai tokiais klausimais kreipiasi į mus, bet R. Berankio prašymo nesame gavę“, – DELFI sakė Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Kristina Jagminienė.

Iki sezono pabaigos R. Berankis teigė ketinantis dalyvauti dar 5-8 turnyruose ir mėginsiantis išsilaikyti geriausių ATP žaidėjų šimtuke.

Rugsėjo 16-18 dienomis Vilniuje vyksiančioje dvikovoje dėl patekimo į pirmą Deviso taurės grupę Lietuvai atstovaus Laurynas Grigelis (ATP-518), Lukas Mugevičius (ATP-531), Tadas Babelis (ATP-1370) ir Tomas Vaišė.

Favorite laikomos Bosnijos ir Hercegovinos komandos sudėtyje bus Damiras Džumhuras (ATP-72), Mirza Basičius (ATP-162), Tomislavas Brkičius (ATP-337) ir Nermanas Fatičius (ATP-605).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)