„Labai smagu sugrįžti, išsiilgau namų“, – šypsojosi tenisininkė Joana Eidukonytė. Baigusi studijas JAV, ji grįžo į Vilnių. Vienintelė lietuvė, šiuo metu turinti Tarptautinės moterų teniso asociacijos (WTA) reitingą, toliau sportuoti nusprendė Vilniaus teniso akademijoje (VTA).

Prie VTA prisijungti nusprendė ir Lietuvos vyrų rinktinės narys Tadas Babelis, bei perspektyviausia šalies dvylikametė.

„Vieni geriausių Lietuvos sportininkų, kurie treniravosi užsienyje, ar kitose akademijose, pripažino, kad sąlygos čia nėra prastesnės, nei kitur ir noriai ateina treniruotis į akademiją. Tai įvertinimas mūsų siūlomų sąlygų, mūsų trenerių ir pačios akademijos“, – sakė VTA direktorius Ramūnas Grušas.

Rinktinių nariai – vienoje vietoje

VTA vis dažniau renkasi Lietuvos rinktinių nariai. Čia jau treniruojasi Lukas Mugevičius (ATP-724) ir Paulina Bakaitė. Treneriais dirba ir moterų, ir vyrų rinktinių kapitonai Edita Liachovičiūtė ir Rimvydas Mugevičius. O dabar šią komandą papildė T. Babelis ir J.Eidukonytė (WTA-707).

„Manau, kad ši tendencija tokia ir turėtų būti. Nesame tokia didelė šalis, kad galėtume skirtingose vietose vienoje krūvoje turėti daug gerų sportininkų. Jie mato čia geras sąlygas, mato, kad yra gerų treniruočių partnerių, o svarbiausia, kad akademija labai profesionaliai žiūri į procesą.

Čia gali sportuoti bet kuris profesionalus sportininkas, VTA gali pasiūlyti visas sąlygas, pradedant aukštos kokybės teniso kortais, specialia fizinio rengimo sale, treneriais, sporto mediku. Be to, yra viešbutis, kur atvykę sportininkai gali apsistoti. Todėl, manau, kad toks rinktinių narių pasirinkimas nėra atsitiktinis, tai proceso dalis“, – įsitikinęs R. Grušas.

R. Nadalio gerbėju netapo

T. Babelis jau laukia į Vilnių grįžtančio Luko Mugevičiaus. Šiam parskridus iš turnyro Olandijoje vaikinai nori šiek tiek kartu pažaisti prieš prasidedant Lietuvos rinktinės stovyklai. Jau kitą savaitę komanda pradės ruoštis rugsėjo 16-18 d. Vilniuje vyksiančiam Deviso taurės mačui su Bosnija ir Hercegovina.

19-metis T. Babelis rinktinėje jau ne naujokas, tačiau vis dar laukia savojo šanso parodyti ką sugeba.

Vaikinas pastaruosius dvejus metus treniravosi Ispanijoje. Į Vilnių grįžo norėdamas baigti mokyklą ir išlaikyti vairavimo egzaminą. Lietuvoje jam nekilo klausimų kur sportuoti.

„Čia, tikriausiai, yra geriausios sąlygos treniruotis. Geri treneriai, puiki infrastruktūra. Net nežinau, kur Lietuvoje dar galima treniruotis, jei ne Vilniuje. Na, gal dar Šiauliuose. Tačiau esu vilnietis, todėl man čia tikrai geriau“, – sakė T. Babelis.

Nors lietuviui mielesnė kieta danga, Ispanijoje didžiąją dalį laiko teko žaisti ant grunto. Nenuostabu, kad iš čia kilęs grunto karaliumi treniruojamas Rafaelis Nadalis.

Tenisas Ispanijoje labai populiarus, o penktoji pasaulio raketė R. Nadalis – dievinamas. Vis dėlto T. Babelis šiai manijai nepasidavė. Jo mėgstamiausias žaidėjas – šveicaras Stanas Wawrinka (ATP-3).

„Taip jau yra. Man patinka, kaip jis žaidžia, aš viena ranka, kaire mušu, jis taip pat. Stengiuosi žaisti panašiu stiliumi kaip jis“, – prisipažino tenisininkas.

Tapo organizuotesnė

T. Babelis neslepia, kad baigęs mokslus norėtų vykti į vieną iš JAV universitetų, kuriame galėtų mokytis ir žaisti tenisą.

Šiuo klausimu jam patarti galėtų J. Eidukonytė. 21-erių mergina už Atlanto praleido trejus metus. Klemsono universitete ji mokėsi sporto vadybą.

„Tie treji metai davė labai daug žaidimo patirties, išmokau taktikos, komandinio darbo. Nes ten universitetų lygos sistema visai kitokia, komandoje yra kokie 8-10 žmonių. Su visais tenka išmokti dirbti, padėti vienas kitam.Be to, reikėjo išmokti organizuoti savo laiką. Pavyzdžiui, pirmadienį 6 val. ryto kilnojami svoriai, turiu būti treniruoklių salėje, paskui reikia skubėti persirengti, nusiprausti, pavalgyti ir 8 val. bėgti į paskaitas. Iškart po paskaitų 2 val. jau turiu būti pasiruošusi kitai treniruotei. Jei viskas nebus kruopščiai suplanuota, galima ir skolų gauti“, – pasakojo J. Eidukonytė.

Nors gyvenimas JAV buvo intensyvus, universitetas sudarė sąlygas derinti sportą su studijomis, net suteikė galimybę papildomos dėstytojų konsultacijoms. „Tikrai blogai nebuvo“, – juokėsi tenisininkė.

Vis dėlto, po trejų metų sportininkė džiaugiasi grįžusi į Lietuvą ir pravėrusi VTA duris.

Renkasi talentai

Šiais metais akademijos gretas papildė sportininkai ne tik iš Vilniaus. Sostinės teniso mokyklą pasirinko perspektyvūs sportininkai iš Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio. Viena iš tokių – kaunietė Patricija Paukštytė. Ji laikoma stipriausia tenisininke iki 12 metų amžiaus grupėje.

R. Grušas giria kaunietės tėvų sprendimą leisti tenisininkei nuo mažumės siekti savo svajonės sostinėje.

„Džiugu, kad tėvai supranta, jog VTA einama teisingu keliu. Čia žiūrima į tolygų tobulėjimą. Neskubinama ir nesistengiama visko padaryti per dvejus ar trejus metus. Žiūrima į tolimą perspektyvą“, – sakė R Grušas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)