Kas laukia Marijos artimiausiu metu ir kokia diskvalifikacija jai gresia?

„Nenoriu, kad mano karjera baigtųsi tokiu būdu ir tikiuosi, kad man bus suteiktas dar vienas šansas. Padariau didelę klaidą ir nuvyliau tiek savo fanus, tiek sportą, kurį žaidžiu nuo 4-erių metų ir taip myliu“, – pareiškė 28-erių M. Šarapova ir tikino, kad jos kraujyje aptiktas vaistas „Meldonium“, o ji nežinojo, kad tai draudžiamas preparatas.

„Pirmą kartą tą vaistą vartojau 2006 metais. Kodėl? Dažnai sirgau. Todėl gydytojas ir rekomendavo. Jie man padėdavo išgyti ir aš juos vartojau, – kaip dopingas atsirado jos organizme paaiškino M. Šarapova. – Labai svarbu, kad jūs suprastumėte, kad 10 metų šis vaistas nebuvo WADA draudžiamų preparatų sąraše ir aš jį vartojau legaliai pastaruosius 10 metų. Bet sausio 1 dieną taisyklės pasikeitė ir „Meldonium“ tapo draudžiamu. Aš to nežinojau. (...). Elektroninį laišką iš WADA apie pasikeitimus draudžiamųjų preparatų sąraše gavau gruodžio 22 dieną, bet gaila, kad jo neperskaičiau.“

Vis dėlto specialistų teigimu, toks pasiteisinimas skamba mažų mažiausiai keistokai, nes Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) visiems sportininkams išsiuntė laiškus su atnaujintu draudžiamų preparatų sąrašu, o kas nors iš didžiulės M. Šarapovos komandos tikrai turėjo į jį atkreipti dėmesį.

Situacija savo absurdiškumu iš dalies primena net anksčiau įkliuvusios rusų plaukikės Julijos Jefimovos prisiekinėjimus, kad ji nesuprato, kas užrašyta ant buteliuko, nors ne vienerius metus gyvena JAV. Tokia jos atgaila jai padėjo sutrumpinti galimą diskvalifikacija pusmečiu ir suspėti grįžti į sportą prieš pasaulio čempionatą Kazanėje.

Meldonio (meldonium) dihidratas į draudžiamų preparatų sąrašą pateko tik nuo 2016 metų sausio 1 d. Mildronatas, kurio sudėtyje yra meldonio, didina ištvermę ir sumažina raumenų įsitempimą, esant dideliems fiziniams krūviams. Už jo vartojimą gresia griežtos sankcijos – diskvalifikacija iki ketverių metų.

Tiesa, jei rusei pavyks įrodyti, kad ji dopingą vartojo netyčia, diskvalifikacija gali sutrumpėti dvigubai. Tačiau pati M. Šarapova atskleidė, kad šį preparatą, kurį jai išrašė šeimos gydytojas, ji vartojo nuo 2006-tųjų, kai susirgo.

Kokias sankcijas septintai moterų pasaulio raketei skirs Tarptautinė teniso federacija (ITF), kol kas telieka spėlioti, bet M. Šarapova, kuri teigiamą dopingo testą davė sausio 26 d. „Australian Open“ metu. jau nušalinta nuo visų turnyrų nuo kovo 12 dienos.

Jeigu M. Šarapovai ir jos teisininkams pavyks sušvelninti galimą diskvalifikaciją iki pusės metų, o ji bus pradėta skaičiuoti būtent nuo sausio 2 d., tokiu atveju rusė netgi spėtų sudalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Jei diskvalifikacija truks metus, praktiškai nenukentėtų visas 2017 metų Marijos sezonas.

Tačiau jeigu jai bus skirta dvejų metų be teniso bausmė, tuo metu, kai ji galėtų grįžti į kortus, M. Šarapovai būtų jau 31-eri metai. Ir 33-eri, jei ji sulauks griežčiausios ketverių metų diskvalifikacijos. Abejotina, kad rusė planuotų tęsti savo karjerą iki tokio amžiaus.

Negalima nepaminėti ir to, kad be ant plauko pakibusios tolesnės sportinės karjeros bei sugriauto įvaizdžio ir reputacijos, M. Šarapovai stipriai atsirūgs ir finansiškai. Ji privalės grąžinti 298 tūkst. JAV dolerių, kuriuos uždirbo šių metų „Australian Open“ turnyre, kuriame nukeliavo iki ketvirtfinalio, kur pralaimėjo Serenai Williams. 18-tą kartą iš eilės...

Visgi būtent prieš amerikietę būdama 17-os Marija iškovojo bene didžiausią ir sensacingiausią savo pergalę per visą karjerą, kai sutriuškino ją 2004 m. Vimbldono finale 6:1, 6:4 ir tapo tikru atradimu bei nauju „Nike“, per tą laiką atnešusiu jai 70 mln. JAV dolerių, veidu.

Po išlindusios dopingo istorijos M. Šarapova sulaukė ne tik kritikos, bet ir palaikymo. Štai 18-kart „Grand Slam“ čempionė Martina Navratilova šią situaciją įvardijo kaip „gryniausią klaidą“ ir paprašė visus puolančius Mariją „prilaikyti arklius“.

M. Šarapovos advokatas Johnas Haggerty pareiškė, kad tokio lygio sportininkės kaip Marija atviras prisipažinimas gali turėti įtakos svarstant, kokias sankcijas jai skirti.

Visgi verta pažymėti, kad viešos išpažintys dėl draudžiamų preparatų vartojimo teniso istorijoje toli gražu nėra naujiena. 2007-aisiais spaudos konferenciją dėl įtarimų vartojus kokainą ir metabolitus surengė garsioji šveicarė Martina Hingis, o apskritai vienu įdomiausių atvejų galima laikyti legendinio amerikiečio Johno McEnroe'aus pareiškimą.

2004-aisiais, buvusi pirmoji pasaulio raketė pareiškė, kad savo profesionalo karjeros pradžioje vartojo... žirgams skirtus steroidus.

„Šešerius metus man parūpindavo steroidų, kuriuos įprastai duodavo žirgams. Aš to nežinojau, tačiau ilgainiui supratau, kad kažkas yra negerai – jie apskritai buvo per stiprūs, netgi patiems žirgams. Žmonės turi kreipti dėmesį į tai, ką vartoja.“

Vienas paskutinių dopingo kontrolieriams įkliuvusių garsių tenisininkų – kroatas Marinas Čiličius, kuris 2014-aisiais buvo suspenduotas devyniems mėnesiams.

„Nike“ pristabdė bendradarbiavimą su M. Šarapova

JAV sportinės tekstilės ir avalynės gamybos bendrovė „Nike“ pristabdė sutarties su Rusijos tenisininke Marija Šarapova galiojimą, praneša BBC.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad buvusi pirmoji pasaulio teniso raketė M. Šarapova pirmadienį surengtoje savo specialioje spaudos konferencijoje prisipažino, kad „Australian Open“ turnyro metu paimtas jos dopingo testas buvo teigiamas.

„Naujienos apie Mariją Šarapovą mus nustebino ir nuliūdino. Nusprendėme pristabdyti mūsų bendradarbiavimą su Marija, kol vyks tyrimas. Mes stebėsime situaciją“, – televizija CNBC cituoja pareiškimą, kurį paskelbė oficialus bendrovės atstovas antradienį.

„Nike“ – viena iš pagrindinių Rusijos tenisininkės rėmėjų. „Forbes“ žurnalo vertinimu, bendradarbiavimas su firminiu sporto ženklu M. Šarapovai uždirba iki 30 mln. dolerių per metus.

„TAG Heuer“ taip pat nusprendė nebetęsti reklamos sutarties

Šveicarijos laikrodžių gamintoja „Tag Heur“ paskelbė pristabdanti reklaminio kontrakto su Rusijos tenisininke Marija Šarapova galiojimą dėl dopingo skandalo, praneša BBC.

Bendrovė pranešė, kad kontrakto galiojimo terminas pasibaigė 2015 m. gruodžio 31 d., ir „TAG Heuer“ nusprendė jo nebetęsti.

„Derybos dėl bendradarbiavimo pratęsimo truko kurį laiką. Dėl susiklosčiusios situacijos Šveicarijos laikrodžių gamybos bendrovė nusprendė pristabdyti derybas ir nebetęsti kontrakto su M. Šarapova“, – teigiama bendrovės pranešime.

Kaip jau skelbta, JAV sportinės tekstilės ir avalynės gamintoja „Nike“ pristabdė sutarties su M. Šarapova galiojimą, kol vyks tyrimas.

Automobilių gamintoja „Porsche“ taip pat pareiškė apgailestaujanti dėl žinių apie teigiamą tenisininkės dopingo testą. „Kol nepaaiškės detalės bei negalėsime įvertinti situacijos deramai, savo veiklą su ja stabdome“, – tvirtinama „Porsche“ pareiškime.

Tarptautinė teniso federacija (ITF) pradžiai M. Šarapovą nuo varžybų nušalino nuo kovo 12 dienos.

„Nike“ – viena iš pagrindinių Rusijos tenisininkės rėmėjų. Be „Nike“ ir „TAG Heur“, Rusijos tenisininkė yra pasirašiusi šešis asmeninius rėmimo kontraktus su bendrovėmis „Cole Haan“, „Head“, „Samsung“, „Evian“ ir „Porsche“.

„Forbes“ teigimu, M. Šarapova 11 metų iš eilės yra geriausiai apmokama pasaulio sportininkė moteris.

M. Šarapova per savo karjerą laimėjo penkis „Grand Slam“ serijos turnyrus, su Rusijos rinktine iškovojo Federacijų taurę ir tapo 2012-ų Londono olimpinių žaidynių vicečempione. 2005 metų rugpjūtį ji pirmą kartą tapo pirma pasaulio rakete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)