Jis vyks jau 26-ą kartą. Nuo 2014 metų šias varžybas patikėta rengti Vilniaus teniso akademijai.

Pirmą kartą tarptautinis teniso turnyras Lietuvos prezidento taurei laimėti įvyko 1931 metais. Tradicinis jis tapo jau Lietuvai atkūrus nepriklausomybę – nuo 1994-ų rengiamas kasmet. Į ITF kalendorių šis „Futures“ serijos turnyras įtrauktas 1998 metais.

1994, 1996, 1998 ir 2000 metais Prezidento taurės turnyre triumfavo Rolandas Muraška, o 2013-ais – Laurynas Grigelis.

Beje 2013-ais L. Grigelis laimėjo ir dvejetų varžybas poroje su savo treneriu Giuseppe Menga.

Pernai Vilniaus teniso akademijos auklėtinis Lukas Mugevičius Prezidento taurės turnyro finale pralaimėjo moldavui Maksimui Duborenkai.

Prezidento taurės turnyras labai svarbus jauniesiems Lietuvos tenisininkams, nes būtent čia jie dažniausiai iškovoja pirmą Teniso profesionalų asociacijos (ATP) tašką. Iš tiesų būtent Vilniuje 2008 metais savo ATP taškų kraitį atvėrė L. Grigelis, porą metų prieš tai debiutavo ir Ričardas Berankis.

Būtent ATP taškai daugeliui jaunų sportininkų ir yra svarbiausias motyvas dalyvauti šiuose turnyruose.

Šiame turnyre yra žaidę garsūs tenisininkai rusas Michailas Južnas ir latvis Ernestas Gulbis.

Jeigu nevyksta Deviso taurės (Davis Cup) mačas, Prezidento taurės varžybos – vienintelė galimybė išvysti profesionalų tenisą Lietuvoje.

Pernai L. Grigelis nugalėtojo vardo negynė. Bet šiemet jis dalyvaus Prezidento taurės turnyre.

- 2013-ais metais laimėjote Prezidento taurę. Ar liko atsiminimų iš to turnyro, ar jis tik vienas iš begalės, kuriame dalyvavote?

- Iš Prezidento taurės turnyro liko tikrai daug gerų atsiminimų, nes laimėti namuose prie savos publikos yra nuostabu.

- Kodėl negynėte nugalėtojo vardo pernai?

- Pernai nežaidžiau šiame turnyre, nes reikėjo važiuoti į Ameriką ir žaisti ten „Challenger“ turnyrus ir po to – atviro JAV čempionato atranką.

- Kaip sugalvojote dalyvauti šiemet?

- Šiemet nusprendžiau žaisti, nes malonu čia sugrįžti, be to, Prezidento taurės turnyras puikiai įsirašė į mano turnyrų grafiką.

- Prisimenate, kada pirmą kartą čia dalyvavote?

- Pirmą kartą, jeigu gerai atsimenu, dalyvavau 2007 metais ir būtent čia iškovojau pirma savo ATP tašką.

- Ar, jūsų nuomone, Prezidento taurės varžybos naudingos jauniesiems Lietuvos tenisininkams?

- Manau, kad kiekvienas turnyras, surengtas Lietuvoje, yra gerai ne tik mūsų jaunimui, bet ir teniso augimui mūsų šalyje.

- Žaisti Lietuvoje - išskirtinis jausmas?

- Tikrai malonu žaisti Lietuvoje. Ir Prezidento, ir Deviso taurės varžybas. Gaila, kad retai tenka čia rungtyniauti. Lietuvoje emocijų tikrai yra daugiau, nes tave palaiko namų sienos ir padeda sunkiais momentais, duoda daugiau jėgų. Bet tuo pačiu ir spaudimas yra didesnis, nes labai jau norisi pasirodyti gerai.

- Gal Prezidento taurės varžybose dalyvausite ir dvejetų turnyre?

- Taip, žaisiu. Su Luku Mugevičiumi.

Laurynas Grigelis ir Lukas Mugevičius

- Kaip vertintumėte Prezidento taurės publiką? Ar teniso gerbėjai yra santūresni, nei visame pasaulyje, ar kaip tik aistringesni? Ar jaučiate čia lietuvių palaikymą?

- Palaikymas Lietuvoje yra labai geras. Kiek teko žaisti, manau, mūsų publika yra šilčiausia. Tikiuosi, kad ir šiemet susirinks daug žmonių mane palaikyti. Jei bus galimybe, atvyks mano tėvai ir draugai. Mano draugė Stela, manau, tikrai bus.

- Kaip pačiam einasi šis sezonas? Ar galite pasakyti, kad jis – sėkmingas?

- Manau, mano sezonas yra normalus, bet tikrai galėjo būti ir geresnis. Nes neretai pralaimėdavau labai lygius mačus. Gal pritrūkdavo trupučio sėkmės, o gal kartais ir šaltesnių nervų.

- Ką manote apie L. Mugevičiaus galimybes šių metų Prezidento taurės turnyre?

- Jau praėjusiais metais jis parodė, kad gali kovoti dėl taurės. Aš manau, kad šiemet Luko tikslai nesikeis.

Prezidento taurė – tai vienintelis Tarptautinės teniso federacijos (ITF) profesionalų teniso turnyras Lietuvoje. Tai tuo pačiu ir pats seniausias teniso turnyras Lietuvoje vykstantis nuo 1931 metų. Turnyro prizinį fondą sudaro 10 tūkst. JAV dolerių.

Kvalifikacinis turnyras vyks liepos 18–19 dienomis, pagrindinis turnyras – liepos 20–25 dienomis. Turnyro finalas numatomas liepos 25 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)