Trečiadienį R. Berankis antrą kartą gyvenime sulaukė valstybės padėkos – Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Edis Urbanavičius jam įteikė medalį „Už sporto pergales“.

Pirmąsyk jis buvo įvertintas dar tada, kuomet tapo pirmąja planetos jaunių teniso rakete, o šįkart apdovanojimą gavo už triumfą ATP-250 serijos turnyro Hjustone (JAV) dvejetų varžybose, kurias laimėjo kartu su Rusijai atstovaujančiu gruzinu Teimurazu Gabašviliu.

„Puikus jausmas, kai šalis, kuri rūpinasi tavimi, parodo dėmesį“, – DELFI sakė R. Berankis.

Bet rūpestis, kuriuo didžiuojasi tenisininkas, labiau pasireiškia moraliniu, o ne finansiniu aspektu.

80-ą vietą ATP reitinge užimantis žaidėjas savo reikmėmis rūpinasi pats, rinkdamas čekius iš turnyrų, kuriuose dalyvauja, organizatorių. Šiame sezone 24-erių vilnietis iš varžybų prizinių fondų jau uždirbo 91,5 tūkst. JAV dolerių (87 tūkst. eurų), o iš viso per karjerą savo sąskaitą taip yra papildęs 1,144 mln. dolerių (pagal dabartinį kursą – 1,055 mln. eurų).

Pavyzdžiui, 2013 metais patekęs į „Australian Open“ varžybų trečiąjį ratą, R. Berankis gavo 75,5 tūkst. dolerių premiją – kone dvigubai daugiau, nei per metus valstybė skiria Lietuvos teniso sąjungai (LTS).

Pastaroji žaidėjo išlaidas padengia tuomet, kai šis prisijungia prie Lietuvos rinktinės Deviso taurės varžybose. Bendras LTS biudžetas sudaro apie 300 tūkst. eurų, tad jei visas geriausio šalies žaidėjo išlaikymas kristų ant sąjungos pečių, vien R. Berankiui ji turėtų išleisti pusę savo turimų lėšų.

Tiesa, pirmoji Lietuvos raketė yra 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinės rinktinės kandidatų sąrašuose, todėl sulaukia valstybės ir LTOK paramos.

Lietuvos olimpinis sporto centras (LOSC) R. Berankio pasirengimui šiemet skyrė 10 tūkst. eurų, 7 tūkst. pridėjo LTOK.

„Šiokią tokią paramą gaunu. Gal ne tiek, kiek norėtųsi ar leistų man skraidyti verslo klase. Bet tikiu, kad valstybė padeda tiek, kiek gali“, – nesiskundė R. Berankis.

Tiesa, lietuviškas pasas ne itin praverčia ieškant privačių tarptautinių rėmėjų, kurių nemasina vos 3 mln. gyventojų turinti rinka. Kuomet LTS derėjosi su „Adidas“ dėl paramos šalies rinktinei, sportinio inventoriaus gamintojai iš Vokietijos buvo tiesūs: R. Berankis jiems būtų įdomus tik tuo atveju, jei pakiltų iki geriausių pasaulio žaidėjų dvidešimtuko.

Vis dėlto pats tenisininkas tikina, kad svarbiausia jam – emocinė parama, kurios sulaukia savo tėvynėje.

„Lietuvos palaikymą visada jaučiu. Čia yra labai daug mano sirgalių, čia – mano namai. Tikiu patarle, sakančia, kad visur gerai, bet namuose geriausia“, – sakė R. Berankis.

Viena jo svajonių – atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse, kurias visada stebi per televizorių. Tam, kad troškimas išsipildytų kitais metais, R. Berankis ATP reitinge turi pakilti iki maždaug 70-tos pozicijos.

„Labai norėčiau patekti į olimpines žaidynes ir viską dėl to darau. Olimpiada man – šventas dalykas, žiūriu visas sporto šakas: ir lengvąją atletiką, ir krepšinį, ir taip toliau. Žinoma, ir tenisą. Gal olimpinėse žaidynėse jis neturi tokių tradicijų kaip „Grand Slam“ turnyrai, bet tai – prestižinės varžybos, juk jos vyksta tik kas ketverius metus“, – kalbėjo žaidėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)