Per metus kartu praleidžia kelias savaites

Kuomet Lietuvos rinktinė treniruojasi Plocko (Lenkija) „Orlen“ arenoje, retkarčiais nuskamba ir anglų kalba.

Tarptautinė lingua franca vartojama ne dėl to, jog svečius kraštus nuolat maišantys žaidėjai pritrūktų gimtosios kalbos žodžių.

Prieš metus prie Lietuvos nacionalinės komandos prisijungė ir vienas užsienietis, kuriam tenisininkai ne itin sėkmingai kemša į galvą lietuviškas frazes.

„Man atrodo, kad jie mane mokina tik keiksmažodžių, todėl nesiryžtu prabilti lietuviškai“, – nusišypso J. Gonzalezas Castilla.

28-erių vaikinas lietuvių sveikatos angelu sargu dirba nuo 2014 metų balandį vykusio Deviso taurės susitikimo Pietų Afrikos Respublikoje. Su rinktine pernai jis keliavo ir į Sarajevą (Bosnija ir Hercegovina), o dabar rūpinasi tenisininkais Plocke, kur I grupėje debiutavusi Rimvydo Mugevičiaus komanda bando įkąsti šeimininkams.

Lietuvos teniso sąjunga (LTS) ispaną nusamdo tik varžybų savaitei, o visus tris pastaruosius susitikimus lietuviai žaidė išvykose. Todėl J. Gonzalezui Castillai iki šiol neteko apsilankyti Lietuvoje. Bet jei Ričardo Berankio vedama rinktinė pateiks staigmeną lenkams, fizioterapeuto iš Maljorkos noras išsipildys.

„Man labai patinka dirbti su lietuviais. Visi jie – geri vaikinai, su jais smagu net ir nepaisant to, kad sėdėdamas prie pusryčių ar vakarienės stalo nesuprantu nieko, ką jie kalbasi. Tikiuosi, laimėsime šį mačą, ir šiemet galėsiu pagaliau nuvažiuoti į Lietuvą“, – DELFI sakė J. Gonzalezas Castilla.

Dirba vokiečio komandoje

Nors dar jaunas, ispanas yra sukaupęs nemažai darbo su tenisininkais patirties. J. Gonzalezas Castilla dvejus metus lydėjo po turnyrus Čekijos teniso žvaigždę Tomašą Berdychą, o dabar jo paslaugomis naudojasi rusas Michailas Južnas ir uzbekistanietis Denisas Istominas.

Į J. Gonzalezo Castillos rankas buvo patekęs ir R. Berankis, kuris rekomendavo imlų fizioterapeutą LTS.

Ispanas priklauso geriausią Lietuvos žaidėją treniruojančio vokiečio Dirko Hordorffo suburtai įvairių sričių, be kurių neapsieina tenisas, specialistų komandai.

Gavęs pasiūlymą iš Lietuvos rinktinės, jis ilgai nedvejojo, nes dar niekad nebuvo dirbęs Deviso taurės varžybose.

„Nors esu ispanas, aš tik atlieku savo darbą, todėl man visai nerūpi, kad atstovauju ne Ispanijai, o Lietuvai. O mano pareigos čia – iš esmės tokios pačios kaip kitur. Tik darbo krūvis didesnis, nes ir žaidėjų – visi keturi. Esu čia tam, kad padėčiau jiems išvengti traumų“, – aiškino J. Gonzalezas Castilla.

R. Berankis turi būti atsargus

Ruošiantis susitikimui ir jam prasidėjus „Juozas“ turi suktis greitai: ryte reikia „atgaivinti“ tenisininkų kūnus tempimo pratimais, teipuoti. Vakare po varžybų – vėl pratimai, masažas ir procedūros, be to, mačų ir treniruočių metu fizioterapeutas turi budėti šalia aikštės, jei žaidėjams prireiktų jo pagalbos.

Pasak J. Gonzalezo Castillos, masažuodamas visus Lietuvos tenisininkus jis užtrunka panašiai ir daro beveik tą patį.

Labiausiai sveikatos problemos iš lietuviško ketverto yra kamavusios R. Berankį, kurio karjerą praeityje stabdė kirkšnies ir nugaros skausmai.

Specialistas iš Ispanijos perspėja: jei tik žaidėjas pervertins savo jėgas arba atsipalaiduos, bėdos visada gali atsinaujinti.

„Dabar Ričardui viskas gerai, tikėkimės, taip bus ir toliau. Bet jei spausi iš savo kūno dvigubai daugiau, nei jis gali, tuomet yra 99 proc. tikimybė, kad išlįs kokios nors problemos. Todėl Ričardas tiek daug dėmesio skiria traumų prevencijai: tempimo pratimams, masažui, tinkamam maistui ir gėrimams. Kai kalbame apie sveikatą, nesvarbių dalykų nėra“, – dėstė J. Gonzalezas Castilla.

Dirbo su „Real“ žaidėjais

Ispano žinių bagaže, kuriuo dabar naudojasi Lietuvos tenisininkai, yra daug skyrių: nuo elektroterapijos ir hidroterapijos iki manualinės terapijos ar refleksoterapijos – biologiškai aktyvių kūno taškų dirginimo adatėlėmis.

Savo specialybės paslapčių J. Gonzalezas Castilla mokėsi Madrido universitete, glaudžiai bendradarbiaujančiame su „Real“ klubu ir kasmet paruošiančiame vos keliolika fizioterapeutų.

Medikas 2008 metais du mėnesius stažavosi „Real“ rezervinėje komandoje, kurioje tuo metu žaidė vėliau ir pagrindinėje ekipoje epizodiškai rungtyniavę puolėjas Alberto Bueno, vartininkas Antonio Adanas.

Nors futbolo traumų specifika – kitokia nei tenise, J. Gonzalezas Castilla įsitikinęs: bet kurios sporto šakos atstovui gresia traumos, todėl būtina stengtis užbėgti joms už akių.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)