„Džiugu, kad susidomėjimas tenisu Lietuvoje neslūgsta. Manau, kad tai lemia puikus mūsų lyderių pasirodymas pasaulinėse teniso aikštelėse, didėjantis teniso turnyrų Lietuvoje skaičius ir tikslingas mūsų visų darbas siekiant kokybės trenerių ugdymo procese“, – pasakoja R. Grušas.

Akademijos direktoriaus nuomone, vienas pagrindinių tikslų išlieka trenerių štabo stiprinimas ir jų darbo kokybės gerinimas. Šią savaitę Vilniaus teniso akademijoje vieši garsus teniso specialistas, ITF treneris graikas Nikolaos Kelaidis. Jis tenisininkų ugdymo paslaptimis dalijasi su teniso akademijos treneriais.

N. Kelaidis yra žaidęs garsiausiuose pasaulio aikštynuose ir turnyruose. Baigęs profesionalo karjerą, jis pasirinko trenerio karjerą. Nuo 1982 metų vaikus ir sportininkus teniso paslapčių mokė įvairiose pasaulio šalyse. Šveicarijoje jis dirbo šios šalies Federacijos taurės rinktinės treneriu, o Prancūzijoje – teniso asociacijos vyriausiuoju treneriu.

Vilniaus teniso akademija pakalbino N. Kelaidį apie jo treniruočių metodiką, jaunųjų sportininkų rengimo ypatumus ir lietuvių perspektyvas teniso aikštynuose.

- Šiuo metu vedate mokymus Vilniaus teniso akademijos treneriams. Papasakokite apie šį projektą išsamiau.

Taip, su Vilniaus teniso akademijos treneriais jau esu dirbęs anksčiau, o konkrečiai šiam projektui į Vilnių per 11 mėnesių atvyksiu keturis kartus. Pagrindinė šio projekto idėja ir tikslas – reorganizuoti Vilniaus teniso akademijos ugdymo procesą į modernesnį, veiksmingesnį ir produktyvesnį ugdant ne tik trenerio kompetenciją, bet ir kreipiant dėmesį į trenerio ir vaiko santykį, bendravimą per treniruotę. Žinoma, pagrindiniai darbo principai yra praktiniai. Antrame plane yra teorinė dalis, kurios mokėmės seminaro metu, tačiau pagrindinis darbas vyksta per tikras treniruotes, kai padedu treneriams suprasti ir taikyti naujus treniravimo principus.

- Apibūdinkite, kas jums yra geras teniso treneris. Kokios savybės jam būdingos?

- Geras teniso treneris yra tas, kuris moka gerai ir aiškiai komunikuoti su auklėtiniais. Tai yra pagrindinė ir svarbiausia savybė. Jei neturės šios savybės, treneris gali turėti pačių geriausių žinių, tačiau jam nepavyks ugdyti tenisininkų. Antra savybė – gebėjimas matyti, kokių savybių tenisininkui trūksta šiuo metu ir kokių trūks ateityje, t. y., žvelgti į priekį treniruočių procese.

- Ar galime tikėtis artimiausiu metu išauginti dar vieną Ričardą Berankį ar Lauryną Grigelį?

- Be abejo. Jūs turite viską, ko reikia ugdyti ateities profesionalams. Turite puikią bazę, puikių trenerių. Visų akademijų bėda ta, kad iš pradžių turite mažai treniruočių. Vaikas pradeda treniruotis nuo dviejų kartų per savaitę. Su naujais ugdymo principais, kuriuos diegiame akademijoje, pagreitinsime tobulėjimo procesą ir su tuo pačiu treniruočių skaičiumi vaikas pasieks daug geresnių rezultatų. Na, o tada viskas priklauso nuo vaiko ir tėvų noro sukti profesionalaus teniso link.

- Kokio amžiaus vaikai turėtų pradėti žaisti tenisą?

- Žinoma, kuo anksčiau, tuo geriau. Vaikai gali pradėti treniruotis nuo 4 metų, pereidami visus mokymo procesus, visiškai kaip klases mokykloje. Tačiau, jei vaikas ateis treniruotis 10 metų, visiškai nereiškia, kad jis netaps geru tenisininku. Su juo bus dirbama truputį kitais metodais ir visą ugdymo procesą jis pereis greičiau.

- Ar galima teigti, kad genetika, vaiko sudėjimas lemia, ar jis bus geras tenisininkas?

- Su šių laikų fizinio pasirengimo galimybėmis tai labai nepastovu. Pavyzdžiui, prieš 20 – 30 metų pranašesni būdavo mažesnio ūgio žaidėjai. Jie būdavo greitesni, vikresni nei aukštaūgiai. Šiuo metu kiek pranašesni aukštesnio ūgio tenisininkai, nes gerai fiziškai pasirengę aukšti žaidėjai gali tapti tokie pat greiti kaip ir žemesni tenisininkai.

- Ko daugiau reikia profesionaliam tenisininkui: talento ar juodo darbo?

Kuo toliau, tuo labiau žodis „talentas“ praranda prasmę. Talentas – tai galimybė ką nors atlikti gerai. Kalbant apie tenisą, galima turėti talentą atmušti kamuoliuką, galima turėti talentą greitai reaguoti, tačiau norėdamas būti geru žaidėju turi turėti visą rinkinį talentų, kurie padės tau laimėti mačą. Gebėjimas sunkiai ir daug dirbti – svarbiausias talentas. Talentas be darbo yra niekas. Sunkus ir nuoseklus darbas padės atsiskleisti talentų visumai.

- Kaip vertinate mūsų vyrų rinktinės galimybes artimiausiame Deviso taurės turnyro mače su Lenkija?

- Visų pirma patekimas į pirmą Deviso taurės turnyro grupę Lietuvai yra labai didelis laimėjimas. Per pastaruosius dešimt metų tenisas Lietuvoje išaugo labai stipriai. Jūs turite puikius žaidėjus – R. Berankį ir L. Grigelį. Turite augančių talentų, tokių kaip Lukas Mugevičius, Mantas Bugailiškis. Be abejo, šiuo metu favoritai yra Lenkijos komanda, kuri turi aukštesnio lygio žaidėjus, tačiau viskas priklausys nuo pasirengimo proceso ir rinktinių pasirodymo būtent per mačą.

- Kokie jūsų artimiausi darbų planai?

- Dabar vyksiu į Turkiją, kur dirbsiu su geriausiu šios šalies jaunių žaidėju ir jo treneriu. Darbo tikslas bus optimizuoti auklėtinio ir trenerio darbą, komunikaciją per treniruotes. Na, o lapkritį vėl grįšiu į Lietuvą tęsti darbo su Vilniaus teniso akademijos treneriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)