Lietuva su Graikija FIBA organizuojamuose turnyruose iš viso yra susitikusios 8 kartus. Mūsų šalies rinktinė laimėjo 6 kartus, o graikai - 2.

Tęsiant temą apie pasikeitimus Graikijos komandoje, verta paminėti šiuos krepšininkus, kurie dėl sveikatos problemų pasaulio čempionate nežais: Vassilis Spanoulis, Dimitris Diamantidis, Stratos Perperoglou, Michaelis Bramos, Antonis Fotsis, Loukas Mavrokefalidis ir Sofoklis Schortsanitis.

Pasirengimo pasaulio čempionatui pradžioje buvo pasirodę pranešimų, jog rinktinėje žais NBA Memphis „Grizzlies“ komandos vidurio puolėjas Kostas Koufos. Kiek vėliau į Graikiją iš JAV atskriejo nemaloni žinia. K. Kofuos nutarė geriau pasiruošti kitam NBA sezonui ir į rinktinę neatvyks.

Geriausia naujiena graikų aistruoliams atėjo iš FIBA būstinės. Nickas Calathesas (198 cm ir 97 kg), atstovaudamas NBA lygos Memfio „Grizzlies“ komandai buvo sučiuptas vartojantis draudžiamus preparatus. Lyga skyrė diskvalifikaciją. Europoje buvo diskutuojama, ar šis draudimas galios FIBA rengiamame pasaulio čempionate. Nuspręsta N. Calatheso bausmę skaičiuoti tik nuo balandžio mėnesio, taip suteikiant galimybę Graikijos rinktinei registruoti šį žaidėją čempionatui. 25-erių metų krepšininkas turėtų būti pagrindinis ekipos įžaidėjas.

Amerikoje gimusiam N. Calathesui gynėjų grandyje kompaniją palaikys du Pirėjo „Olympiakos“ klube žaidžiantys ir gera gynyba pasižymintys Evangelos Mantzaris (196 cm ir 95 kg) bei Kostas Sloukas (190 cm ir 95 kg). Ekipoje yra ir ilgametis Graikijos rinktinės gynėjas bei pastaruoju metu Kazanės „Uniks“ klube žaidžiantis Nikos Zisis (197 cm ir 98 kg).

Atakuojančio gynėjo bei lengvo krašto pozicijoje pagrindinis Graikijos varžovų dėmesys bus skirtas Kostui Papanikolaou (206 cm ir 104 kg). Su „Olympiakos“ klubu dukart Eurolygos čempionu tapęs krepšininkas praėjusį sezoną žaidė „Barcelona“ klube, o visai neseniai pasirašė dvejų metų kontraktą su NBA Hjustono „Rockets“ komanda. NBA ekipoje graikas turėtų uždirbti beveik 5 milijonus dolerių per pirmą sezoną.

Graikijos rinktinės sudėtyje taip pat yra Kostas Vasileiadis (201 cm ir 102 kg). Praėjusį sezoną krepšininkas praleido Stambulo „Efes Pilsen“ komandoje: vidutiniškai 27 minutės per rungtynes aikštėje, po 11 taškų, po 3 atkovotus ir po 1 perimtą kamuolį.

Graikijos rinktinėje yra ir trečias NBA žaidėjas. Giannį Antetokounmpo (211 cm 98 kg) praėjusiais metais 15 šaukimu pakvietė Milvokio „Bucks“ komanda. Už Atlanto 19-mečio statistika buvo nebloga: vidutiniškai po 25 minutes aikštėje, po 7 pelnytus taškus, po 4 atkovotus, po vieną perimtą ir blokuotą kamuolį. Beje, vienoje blogiausių praėjusio sezono NBA komandų, graikas 23-ejas rungtynes iš 77 pradėjo starto penkete.

Prie komandos prisidėti nepanorus K. Kofuos, pagrindiniai Graikijos rinktinės priekinės linijos ramsčiai bus Madrido „Real“ klube žaidęs Ioanis Bourousis (213 cm ir 122 kg) ir „Olympiakos“ atstovaujantis Georgios Printezis (206 cm ir 107 kg). Pastariesiems į pagalbą skubės Kazanės „Uniks“ aukštaūgių duetas: Kostas Kaimakoglou (205 cm ir 113 kg) ir Ianis Vougioukas (212 cm ir 122 kg).

Graikijos rinktinė rugpjūčio 8 – 10 dienomis jau žaidė viename draugiškame turnyre Prancūzijoje. Pirmą dieną buvo iškovota pergalė prieš Serbiją 66:64, kitą dieną 73:81 pralaimėta šeimininkams, Prancūzijos krepšininkams. Paskutinėse rungtynėse graikai 66:68 nusileido Kroatijai.

Rezultatyviausi šiame turnyre graikų komandoje buvo K. Papanikolaou (vid. 13 taškų), I. Bourousis (vid. 11 taškų) ir N. Zisis (vid. 10 taškų)

Paskutiniame pasaulio čempionate (2010 metais) Graikijos rinktinė pasirodymą baigė aštuntfinalyje, kur juos įveikė Ispanijos komanda.

Šiemet graikai žais B grupėje kartu su Argentina, Filipinais, Kroatija, Puerto Riku ir Senegalu.