Tik planetos pirmenybių šeimininkams turkams pirmame etape nusileidę rusai C grupėje iškovojo keturias pergales iš penkių galimų ir užėmė antrą vietą. N. Zelandijos ekipa D grupėje, kurioje varžėsi ir lietuviai, savo oponentus nugalėjo trissyk ir finišavo trečia.

Šiuo metu čempionate liko nežinoma tik viena ketvirtfinalio pora. Ji paaiškės antradienį, kai paskutiniuose aštuntfinalio mačuose Lietuvos rinktinė susitiks su Kinija, o Argentinos krepšininkai išmėgins jėgas su brazilais.

Trečiadienį nugalėtojos titulą ginanti Ispanijos rinktinė ketvirtfinalio kovas pradės maču su Serbija, o varžybų šeimininkai turkai grumsis su Slovėnijos krepšininkais.

Rungtynės

Rusai vangiai ir dažnai klysdami pradėjo rungtynes, tad netrukus N. Zelandijos ekipa ėmė tolti. Ketvirčio viduryje, po Pero Camerono tritaškio ir Kirko Penney prasiveržimo, jų persvara pasiekė 7 taškus, o varžovai tebuvo pataikę metimą (9:2).

Rusijos komanda stengėsi daugiau žaisti per Timofejų Mozgovą ir vidurio puolėjas dvitaškiu su bauda švelnino santykį (9:5). Davido Blatto auklėtiniai ėmė kibiau gintis, puolime rado daugiau atakų variantų ir netrukus skirtumas visai ištirpo (11:11).

Pirmojo kėlinio pabaigoje K. Penney baudos metimais sugrąžino savo ekipai trapų pranašumą (15:13).

Antrojo ketvirčio pradžioje Philas Jonesas ir K. Penney siuntė tritaškius, tačiau rusai varžovams nutolti neleido ir netrukus išsiveržė į priekį, kai spurtą 8:0 vainikavo du Andrejaus Voroncevičiaus dėjimai (24:21).

N. Zelandijos komandos puolimas visiškai subyrėjo, o Rusijos komandos „sausą“ atkarpą iki 13:0 pratęsė 5 taškus iš eilės rinkęs Sergejus Monia (29:21).

Po minutės pertraukėlės N. Zelandijos krepšininkams pavyko nutraukti varžovų spurtą ir žaidimas išsilygino, o kėlinio pabaigoje aistras kėlė A. Voroncevičius, kovoje dėl ginčo kamuolio kaukštelėjęs ranka per sprandą ant jo užšokusiam varžovui. Rusui teisėjai skyrė nesportinę pražangą, o D. Blatto auklėtinių pranašumas aptirpo iki 4 taškų (31:27).

Trečiasis kėlinys prasidėjo Vitalijaus Fridzono tritaškiu, bet tuo pačiu atsakė Thomasas Abercrombie, kuris dar netrukus pridėjo ir metimą iš po krepšio (34:32). Rusai vėl truktelėjo pirmyn ir dar privertė ketvirtą pražangą „užsidirbti“ varžovų lyderį K. Penney (38:32).

Rusijos rinktinė pamažu ėmė dominuoti ir dar kartą spurtavo. T. Mogovo, Dmitrijaus Chvostovo metimai ir A. Voroncevičiaus tritaškis paskutinę atakos sekundę užfiksavo jau 13 taškų rusų ekipos persvarą (48:35).

Nesėkminga atkarpa N. Zelandijos komandai tęsėsi, o jų varžovų pranašumas augo lyg ant mielių (51:35). Ir tik paskutinėmis ketvirčio sekundėmis skirtumas tarp ekipų sumenko (51:40).

Lemiamas kėlinys prasidėjo trimis taikliais K. Penney baudos metimais ir N. Zelandijos rinktinė tęsė savo spurtą iki 8:0 (51:43). Tačiau keli tikslūs Rusijos krepšininkų metimai braukė visas oponentų pastangas (56:43).

Vėliau bet kokias N. Zelandijos komandos pastangas pasivyti varžovus griovė sėkmingas T. Mozgovo žaidimas – po dar vieno „centro“ dvitaškio su bauda komandas skyrė 16 taškų (63:47), o žaisti teliko 4 min. 52 sek.

Per likusį laiką N. Zelandijos komandos kovingumas dingo kartu su rungtynėse prarastomis jėgomis. Rusijos krepšininkai tik didino savo persvarą ir iškopė į ketvirtfinalį (78:56).

Statistika

Rusija: Andrejus Voroncevičius 18 taškų (3/3 trit., 4/5 dvit., 1/2 baudų; 11 atk. kam.), Timofejus Mozgovas 16 (6/9 dvit., 4/6 baudų; 7 atk. kam.), Vitalijus Fridzonas 12, Antonas Ponkrašovas 9 (7 rez. perd.), Sergejus Monia 8 (6 atk. kam.).

N. Zelandija: Kirkas Penney 21 (1/6 trit., 4/7 dvit., 10/12 baudų), Thomasas Abercrombie 13 (1/3 trit., 4/6 dvit., 2/3 baudų), Phillas Jonesas 7, Michaelas Fitchettas 6.

Dvitaškiai: Rusija 21/35 (60 proc.) – 10/24 (42 proc.) N. Zelandija

Tritaškiai: Rusija 8/24 (33 proc.) – 5/24 (21 proc.) N. Zelandija

Baudų metimai: Rusija 12/17 (71 proc.) – 21/27 (78 proc.) N. Zelandija

Atkovoti kamuoliai: Rusija 41 – 25 N. Zelandija

Pražangos: Rusija 26 – 22 N. Zelandija

Perimti kamuoliai: Rusija 7 – 5 N. Zelandija

Klaidos: Rusija 14 – 15 N. Zelandija

Rezultatyvūs perdavimai: Rusija 13 – 10 N. Zelandija.

Davidas Blattas, Rusijos rinktinės vyr. treneris: „Mano žaidėjai gerai rungtyniavo įtemptoje situacijoje. Mūsų buvo puiki gynyba, krepšininkai laikėsi žaidimo plano. Tiesa, kai kurie sprendimai puolime nebuvo teisingi.

Davidas Blattas
Naujoji Zelandija – mašina, kurią mes sustabdėme. O juk dveji metai, kai mūsų žvaigždės neatvyksta į rinktinę. Jaunimas priėmė iššūkį ir puikiai pasirodė pasaulio čempionate. Mes išnaudojome savo gerąsias savybes. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į klaidas. Svarbu, kad patys nepralaimėtume varžovui dėl klaidų.

JAV rinktinė – tai kokybė ir atletizmas, sunku bus juos dengti visas 40 minučių. Smagu žydui iš Amerikos treniruoti Rusijos rinktinę ir žaisti prieš JAV. 1972 metais stebėdamas olimpiadą aš verkiau, kai Aleksandras Belovas įmetė pergalingus taškus. O dabar aš labai noriu valgyti...“

Andrejus Voroncevičius
Andrejus Voroncevičius, Rusijos rinktinės gynėjas: „Gerai sužaidėme gynyboje, sustabdėme jų lyderius Kirką Penney ir Phillą Jonesą. Tiesa, K. Penney pelnė 21 tašką, bet paprastai jis įmeta daugiau. Visos N. Zelandijos rinktinės rezultatyvumo vidurkis 86 taškai, o mes jiems leidome surinkti tik 56. Šaunu patekti į ketvirtfinalį, kur susitiksime su amerikiečiais. Bus sunku“.

Nenadas Vučiničius, N. Zelandijos rinktinės vyr. treneris: „Esame nepatenkinti savo žaidimu. Šių rungtynių labai laukėme ir perdegėme. Ypač mums nesisekė puolime. Šis pasaulio čempionatas – padėka Pero Cameronui ir Phillui Jonesui, kurie baigia 17 metų trukusią karjerą rinktinėje. Mes didžiuojamės savo trim pergalėmis pasaulio čempionate. Rusai mums „nužudė“ kovoje dėl atšokusio kamuolio“.

Nenadas Vučiničius
Pero Cameronas, N. Zelandijos rinktinės žaidėjas: „Nusivylęs asmeniniu ir komandos pasirodymu. Rusai uždarė mus gynyboje, o iš toli mes nepataikėme. Tai buvo mano paskutinės rungtynės už N. Zelandijos rinktinę. Esu labai nusivylęs mūsų žaidimu“.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją