„Pakalbėti galiu, bet mano mintys daug kam nepatiks“, – teigė V.Garastas, duodamas išskirtinį interviu L.T. dienraščiui Japonijoje.

– Prieš čempionatą rinktinei buvo keliama užduotis patekti tarp keturių stipriausių planetos komandų. Šis tikslas neįgyvendintas. Koks būtų Jūsų komentaras?

– Stebint į pirmenybių atkrintamąsias varžybas atvykusias ekipas dabar jau galima drąsiai pasakyti, jog tai buvo per aukštas reikalavimas – vargu ar rinktinei būtų įkandama ketvirta vieta. Tačiau... Jei būtume įveikę graikus ir turkus – viskas galėjo pasisukti kitaip.

Patekimas tarp aštuonių stipriausių pasaulio komandų lyg ir džiuginantis faktas, bet... Juk visi supranta, kad rinktinė nerodė to žaidimo, kuris vertas to aštuntuko. Reikia tiesiai šviesiai pasakyti – į Japoniją Lietuvos krepšininkai atvyko nepasirengę rimtoms kovoms.

– Iš karto kyla klausimas – kas kaltas? Reikia pirštu rodyti į trenerius ar kalbėti apie blogą selekcinį darbą?

– Manau, atėjo laikas Lietuvai sužinoti visą tiesą. Ilgiau tęstis tai negali... Rinktinės reikalais užsiima, viską į savo rankas pasiėmęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondas, vadovaujamas Algimanto Pavilonio. Įdomiausia, jog ši struktūra pavaldi LKF. Fondas susikūrė „neliečiamybės oazę“ – nelįskite, mes patys, ko kišatės...

O aš sakau, kad formuojant komandą turėtų dalyvauti visos suinteresuotos pusės – LKF vykdomajam komitetui fondas privalėtų pateikti rinktinės pasirengimo varžyboms planą bei pagrįstą rimtais argumentais kandidatų į komandą sąrašą. Turėtų būti rimtai aptarinėjami ekipos formavimo klausimai – kodėl kviečiamas vienas ar kitas žaidėjas, o atsisakoma Jono ar Petro. To, deja, nėra.

– Kodėl?

– Todėl, kad A.Pavilonio vadovaujamas fondas nori būti aukščiau visų. Kvaila, bet ten, kur stovyklauja vyrų rinktinė, negali tuo pačiu metu stovyklauti kita nacionalinė komanda. Bet juk valstybė skiria pinigus visam krepšiniui, be šios ekipos, federacija turi dar septynias rinktines.

– Vis dėlto – koks būtų komentaras dėl Lietuvos komandos pasirodymo pasaulio čempionate?

– O jus nesupratote, kur lenkiu? Dabar aš palauksiu pono A.Pavilonio pasiaiškinimo ir komentarų – tegul jis nors kartą padaro tai, už ką taip nori būti atsakingas. Kai tik imdavau kritikuoti, jog kažkodėl itin daug žaidėjų atsisako atvykti į rinktinę, tuoj pat gaudavau atsakymą – negalima kritikuoti krepšininkų, nes jie gali užpykti ir kitą kartą ir vėl nenorės ginti Lietuvos garbę. Sakau, tegul pirmas apie pasirodymą Japonijoje pakomentuoja A.Pavilonis.

– Ar tarp federacijos, fondo ir atskirų pavardžių neprabėgo juoda katė?

– Aš pykčių nekuriu. Tai daro kiti. Paprastas pavyzdys: fondas rengia rinktinės išlydėtuves į Japoniją, o LKF prezidentas oficialiai į jas nepakviečiamas. Tačiau pasistengiama, kad žiniasklaida sužinotų, jog Garasto nebuvo. Net Lietuvos krepšinio lygos vadovas Šarūnas Kliokys gavo raštišką kvietimą į išlydėtuves. Klausiu, kaip tai suprasti?

– Ar čempionatas išryškino Lietuvos krepšinyje kilusias problemas?

– Taip, išryškino. Kvaila, tačiau šios nesėkmės Tokijyje bus labai naudingos. Federacija pradės rimtai dirbti taisydama jau kurį laiką daromas klaidas. Juk reikia jau galvoti apie Pekino olimpines žaidynes – taip blankiai žaisdami mes į olimpiadą neprasimušime. Rinktinės strategas gali pats atsistatydinti, galime mes jį nuimti – esmė kita. Komanda praranda savo veidą ir A.Pavilonis privalės pasiaiškinti.

– Vadinasi, fondo atžvilgiu imsitės kokių nors veiksmų?

– Taip ir bus. Tačiau apie konkrečius žingsnius kalbėsiu pradėjęs veikti.

– Jūs lyg ir paminėjote trenerius. Ar žaidėjai neprisidėjo prie tokio nelinksmo komandos pasirodymo Japonijoje?

– Mano manymu, rinktinėje yra labai slogi atmosfera. Tačiau krepšininkai niekuo dėti. Visi kritikuoja Arvydą Macijauską... Teko girdėti ir apie komandą, jog ji kvaila, durna ir t.t. Bet palaukite! Prieš tai žaidėjai protingai kovojo, buvo sumanūs. Gal norite pasakyti, kad per metus visi jie tapo kvailiai? Netikiu...

– Bet Lietuvai po nesėkmių krepšinio aikštėje būtina surasti atpirkimo ožį.

– Būtent. Tai vieno trenerio tragedija – „Žalgiryje“ kaltas dėl pralaimėjimų buvo Giedrius Gustas, dabar stengiamasi įpiršti, jog Macas yra tas žmogus, sužlugdęs rinktinės viltis. O juk reikia tik pasakyti – komanda varžyboms nebuvo tinkamai parengta.