JAPONIJA AR KINIJA

Lietuvos krepšinio rinktinę remiantis DnB Nord bankas prieš čempionatą išleido plakatą, kuris reklamuoja naują kolekcinę šio banko mokėjimo kortelę. Pagrindiniu šio plakato akcentu tapo trys samurajai – Simas Jasaitis, Arvydas Macijauskas ir Robertas Javtokas, kurie stovi Japonijos gamtos ir architektūros peizaže.

Tačiau kaip nustebo patys japonai, pamatę lietuvių rankose žurnalus su šia reklama! Ne, jiems visiškai buvo nesvarbu, jog lietuvaičiai panoro tapti kitos šalies kariais. Japonai niekaip negalėjo suprasti – ką bendra jie turi su Kinija?

Mat plakato dizaineriai tiesiog per savo nežinojimą vietoj nacionalinio japoniško namo Lietuvos krepšininkams už nugarų įgrūdo kinų architektūros statinį, kuris ir turi simbolizuoti tolimąją Japoniją.

SVAJONIŲ TUALETAS

Į čempionatą Japonijoje atvykę lietuviai itin ilgai užsibūna savo kambarių bei viešuosiuose tualetuose. Paslaptis slypi ne japonų maisto ypatumuose ar lietuvių skrandžiuose... Paprasčiausiai lietuvaičiai negali atsistebėti, atsiprašau už netaktą, tualeto teikiamais malonumais.

„Žinote, ką aš norėčiau iš Japonijos parsivežti? Jų tualetus“, – neslėpdamas susižavėjimo sakė pirmenybėse Tekančios Saulės šalyje teisėjaujantis lietuvis Virginijus Dovidavičius.

Nors Lietuvoje ir nėra priimta aiškinti, „kas ir kaip ten vyksta“, tačiau apie japoniškus tualetus verta parašyti porą eilučių.

Atsisėdus ant jo šis tuoj pat pradeda su tavimi „bendrauti“ – pradžioje pats nuleidžia vandenį – manyk, jis pasitinka tave švarus... Jei tu ilgiau užsibūni – tą pačią procedūrą jis niekieno neprašomas pakartoja...

Atlikęs gamtinius reikalus tu gali pasirinkti krūvą variantų, kaip tavo užpakaliukas „švytės“ – programos numato ir bidė variantą, ir vos ne viso pasturgalio prausimą. Pagal savo norus galima pasirinkti vandens temperatūrą, srovės greitį ir stiprumą.

RŪKYKITE PAS ISPANUS

Japonijos sostinėje itin griežtai bandoma kovoti su rūkaliais – dūmą traukti gatvėse neleidžiama. Tačiau išimtys būna – tai galima daryti tam skirtose vietose, kurių nėra daug. Patys Tokijo gyventojai šį sprendimą palaiko – anot jų, jei trisdešimt milijonų piliečių turinčiame mieste kiekvienas žmogus tuo pačiu metu nuspręs užsirūkyti – ekologinė katastrofa garantuota.

Tačiau bandymas rūkyti ne vietoje kai kada gali tapti ir kuriozine situacija. Trys lietuviai Tokijo „Saitama“ arenos prieigose bandė parūkyti – prisistatęs policininkas tuoj pat pareikalavo mesti cigaretes.

„Tai kur mums galima būtų „supešti“ dūmą“, – paklausė vienas lietuvis pareigūno. Šis ilgai svarstęs vis dėlto rado išeitį – liepė eiti į netoliese stovinti autobusą ir ten įlipus rūkyti. Juokingiausia, jog tas autobusas priskirtas Ispanijos krepšinio rinktinei ir po kelių minučių buvo užpildytas šios ekipos žaidėjų.

KATARAS FINALE?

Po pasaulio krepšinio čempionato grupės kovų su Japonija iškart atsisveikino aštuonios rinktinės. Tačiau namo išskrido tik septynios. Mažiausiai vilčių patekti į atkrintamuosius mačus turėjusios Kataro komandos žaidėjai be skrupulų vaikšto po Tokiją.

Mat šios šalies krepšinio federacija naiviai tikėjosi, kad komanda prasimuš iki finalų, ir bilietus namo nupirko tik rugsėjo 4 dienai.

PROBLEMOS SU SCHEMA

Planetos pirmenybių organizatoriai japonai bando pasauliui parodyti savo technologijų pranašumus, puikią varžybų organizaciją.

Iš tiesų, spaudos centruose netrūksta naujausios kartos kompiuterių, kurie pateikia visą įmanomą informaciją apie rungtynių eigą, statistiką ir t. t.

Tačiau kaip japonams teko paplušėti, kai reikėjo sudėlioti ant sienos elementarią atkrintamųjų varžybų schemą – jų susirinko net dvidešimt ir tik po gero pusdienio jie atliko šį „sunkų“ nekompiuterizuotą darbą.