Tekančios saulės šalyje – Japonijoje – nacionalinė mūsų krepšininkų rinktinė savo žygį planetos pirmenybėse pradės rytoj 13.30 val. (Lietuvos laiku) rungtynėmis su Turkija.

Pasaulio krepšinio sirgaliai rungtynių metu atsidurs tarsi kitame pasaulyje - sustings laikas, darbo reikalai ir šeimyninės problemos taps antrarūšės, bus okupuoti barai ir lažybų punktai, liesis emocijos, pykčio ar pasitenkinimo proveržiai.

Po rungtynių valandų valandas namuose, gatvėse, darbe bei pasilinksminimo vietose vieni su šypsena, kiti su liūdesiu veide aptarinės krepšininkų žaidimą, skaudžiausias klaidas, įspūdingiausius dėjimus ar gražiausius varžybų epizodus.

Veržiasi į Japoniją

Nors šiemet rungtynės vyksta tolimame ir svetimame krašte – Japonijoje, tačiau prisiekę Lietuvos krepšinio aistruoliai veržiasi savo dievaičių pasirodymą stebėti ne prie televizoriaus ekranų, o kartu su viso pasaulio oranžinio kamuolio gerbėjais gausiai pripildytose krepšinio arenose.

Specialiai kelionę į pasaulio krepšinio čempionatą organizuojančios kelionių agentūros „Horizont travel“ direktorės Živilės Gailiušytės teigimu, lėktuvo bilietų į Japoniją jau nebėra.

„Prieš pusmetį buvo išpirkta didžioji dalis bilietų, o paskutiniuosius išgraibstė iki čempionato likus kelioms savaitėms. Nors mažiausia kelionės bilietų kaina siekė 12 tūkstančių litų (neįskaičiuojant rungtynių bilietų kainos), tačiau buvo jaučiamas žmonių susidomėjimas. Be abejo, jei čempionatas būtų rengiamas Europoje, susidomėjimas būtų kur kas didesnis - žmonių antplūdis būtų milžiniškas, tačiau ir dabar negalime skųstis“, - „Klaipėdai“ sakė „Horizont travel“ direktorė.

Plūsta į lažybų punktus

Nenumaldomai artėjantį pasaulio krepšinio čempionatą pajuto ir lažybų tarpininkai. Pasak lažybų bendrovių „Top sport“ ir „Orakulas“ atstovų, dėl krepšinio rungtynių lažintis kasdien atvyksta ir skambučiais atakuoja vis daugiau žmonių.

„Palyginti su pasaulio futbolo čempionatu, kol kas dar atsiliekame. Tačiau juk Lietuva yra krepšinio šalis, ir galiu drąsiai teigti, kad su kiekviena čempionato diena panorusiųjų lažintis daugės aritmetinės progresijos greičiu. Jei lietuviams seksis, galime sulaukti rekordiškai daug lažintis panorusių žmonių“, - mano lažybų bendrovės „Orakulas“ projekto vadovas Arūnas Mickevičius.

Dabar lažybų bendrovės yra pateikusios po kelis šimtus įvairiausių statymų, o prasidėjus čempionatui jų smarkiai padaugės. „Galima lažintis, net kuris žaidėjas pirmasis pelnys taškus, kuri ekipa daugiau kartų prasižengs ar kuris žaidėjas labiau sublizgės čempionate“, - sakė lažybų bendrovės „Top sport“ Klaipėdos regiono vadybininkė Ramutė Urbonienė.

Anot jos, kol kas klaipėdiečiai dažniau lažinasi ir favoritais laiko JAV, Argentinos ir Ispanijos rinktines. „Už lietuvius stato kol kas mažiau, bet, jei tik mūsų rinktinės krepšininkai gerai pasirodys pirmose rungtynėse, neabejoju, kad jie bus tarp čempionato lyderių“, - įsitikinusi R.Urbonienė.

Pagyvėjo marškinėlių ir kamuolių prekyba

Planetos krepšinio pirmenybių alsavimą pajuto ir sporto prekių parduotuvių atstovai.

„Tik prasidėjus pasaulio krepšinio čempionato draugiškoms rungtynėms, pagyvėjo prekyba marškinėliais su Lietuvos užrašu ir atributika. Dabar kasdien jų nuperkama vis daugiau. Tikriausiai taip sirgaliai ruošiasi palaikyti savo šalies rinktinę“, - mano sporto prekių parduotuvės „Audimas“ pardavėja Giedrė Bukantaitė.

O parduotuvės „Sport line“ atstovai pajuto, kad klaipėdiečiai aktyviau pradėjo pirkti krepšinio kamuolius. „Nė kiek neabejoju, kad visa tai susiję su pasaulio krepšinio čempionatu“, - įsitikinusi „Sport line“ pardavėja Irma Jurgevičiūtė.

Svarbu – psichologinis lūžis

Priminsime, jog šiemet Japonijoje Lietuvos rinktinei atstovaus Mantas Kalnietis, Giedrius Gustas, Arvydas Macijauskas, Tomas Delininkaitis, Simas Jasaitis, Linas Kleiza, Mindaugas Žukauskas, Darius Songaila, Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai, Paulius Jankūnas ir Robertas Javtokas.

Krepšinio specialistų - „Neptūno“ ekipos trenerių Roberto Kuncaičio ir Stasio Kaupio teigimu, šiemet Lietuvos rinktinė nėra pačios pajėgiausios sudėties, tad svarbiausia psichologinis lūžis, kuris atsirastų iškovojus pergalę pirmosiose rungtynėse.

„Jei laimi, tuomet apetitas kyla bevalgant. Manau, su kiekvienomis rungtynėmis lietuvių žaidimas turėtų gerėti“, - sakė S.Kaupys.

Problema - įžaidėjai

Kaip žinia, šiemet atstovauti Lietuvos rinktinei dėl vestuvių atsisakė NBA Indianos „Pacers“ klube rungtyniaujantis Šarūnas Jasikevičius. Rinktinėje dėl nuovargio žaisti atsisakė Ramūnas Šiškauskas ir Rimantas Kaukėnas. Taip pat tragedija šeimoje pakoreguoti planus bei rinktinės treneriams pasakyti neigiamą atsakymą privertė įžaidėją Vidą Ginevičių. Tad rinktinėje jaučiamas patyrusių įžaidėjų stygius.

„Šioje pozicijoje jaučiama problema, tačiau belieka tikėtis, kad gerai sužaisti pavyks Giedriui Gustui ar Mantui Kalniečiui. O šiaip, ko gero, visos viltys yra siejamos su aukštaūgiais. Jei gerai seksis broliams Lavrinovičiams, Dariui Songailai ir Pauliui Jankūnui, tuomet galime toli nukeliauti. Tačiau kokią vietą Lietuvos rinktinė galėtų iškovoti, prognozuoti tikrai nedrįsčiau“, - sakė R.Kuncaitis.

Krepšinio specialistai mano, jog šiemet neabejotini lyderiai yra JAV krepšininkai. „Šiemet jie labai stipriai pasiruošę, tiesiog yra išalkę pergalių ir trykšta noru triuškinti varžovus. Ko gero, šiemet niekam nepavyks jų netikėtai užklupti“, - mano klaipėdiečiai.

Reikės aklimatizuotis

Įvairių Lietuvos krepšinio specialistų teigimu, koją lietuviams gali pakišti ir 6 valandų skirtumas tarp mūsų šalies ir Japonijos laiko. Gali būti sunku prisitaikyti prie europiečiams neįprasto maisto ir nepatrauklaus režimo. Pirmosios dienos rungtynės prasidės lietuviams besiruošiant į darbus (7 val.), o paskutinės – vos tik pasibaigus pietų pertraukai (13.30 val.).

Planetos pirmenybėse keturiose skirtingose grupėse varžysis 24 aukščiausio lygio krepšinio ekipos. Lietuva rungtyniaus vienoje grupėje su Turkijos, Brazilijos, Australijos, Graikijos ir Kataro rinktinėmis. Specialistų vertinimu, tai apylygių varžovų grupė, neturinti aiškaus favorito. Nors Lietuvos lažybų punktų tarpininkai ir lažintis mėgstantys klaipėdiečiai mano, kad Lietuva taps šios grupės favorite.

Krepšinio rungtynėmis oranžinio kamuolio mėgėjai galės mėgautis tiesiogiai stebėdami per TV3 televiziją. Šeštadienį 13.30 val. išvysime pirmąją Lietuvos rinktinės dvikovą su turkais. Tokiu pat laiku sekmadienį bus transliuojamos varžybos su graikais.

O jau įsibėgėjus čempionatui – antradienį ir trečiadienį – ryngtynės su Kataro ir Australijos rinktinėmis prasidės krepšinio aistruoliams neįprastu laiku - pusę aštuonių ryto. Paskutinis grupės susitikimas tarp Lietuvos ir Brazilijos rinktinių bus transliuojams ketvirtadienį 10.30 val. Lietuvos laiku.

Pasaulio čempionate – tik VII vieta

Nuo 1950 metų rengiamuose pasaulio čempionatuose daugiausiai medalių – net 10 (5 aukso, 3 sidabro ir 2 bronzos) – yra iškovoję Jugoslavijos krepšininkai, o JAV rinktinės oranžinio kamuolio meistrų krūtinės medaliais yra suspindusios devynis kartus (po trejetą visų spalvų apdovanojimų).

Paradoksalu, tačiau krepšinio šalimi vadinama Lietuva pasaulio čempionatuose didelio ažiotažo nėra sukėlusi. Nepriklausomos Lietuvos rinktinė į planetos pirmenybes prasimušė tik 1998 metais. Nors tuomet pirmą kartą sugebėjo įveikti JAV krepšininkus, tačiau ketvirtfinalyje 15 taškų skirtumu pralaimėjo Rusijos ekipai ir buvo priversta tenkintis septintąja pozicija.

Tačiau, atstovaudami SSRS rinktinei, planetos pirmenybių čempionų medalius yra iškovoję Lietuvos oranžinio kamuolio meistrai Modestas Paulauskas ir Arvydas Sabonis. O Valdemaras Chomičius ir Rimas Kurtinaitis yra pajutę vicečempionų džiaugsmą.

Šiemet Lietuvos rinktinės vadovai mūsų krepšininkams iškėlė tikslus patekti tarp keturių geriausiųjų planetos ekipų. Belieka tikėtis, kad jie šį barjerą gerokai peržengs ir mus visus pradžiugins aukščiausiais apdovanojimais.