Belgų neviltis buvo tokia didelė, kad emocijos užgožė taktą.

Antradienį 0:1 prancūzams pusfinalį pralaimėjusios komandos žaidėjai ne visai pelnytai gėdino varžovus dėl atsargios taktikos ir tvirtino buvę vertesni finalo.

Net ir po rungtynių dėl trečios vietos ekipos kapitonas Edenas Hazardas neatsisakė ankstesnės retorikos.

„Turėjome žaisti finale“, – pareiškė vienas ryškiausių turnyro Rusijoje futbolininkų.

Finale belgai nežais, bet tai jiems nesukliudė kurti futbolo šedevrų bronzinės vertės dvikovoje su Anglija.

„Raudonieji velniai“ laimėjo 2:0, nors, pasak Kevino De Bruyne, galėjo įmušti ir penkis ar šešis įvarčius.

Kaip demoralizuotą komandą R. Martinezui pavyko įtikinti ištiesti nugaras ir pademonstruoti aukščiausią klasę kaunantis dėl medalių, kurių ji ne itin geidė?

Pasirodo, treneris atliko gudrų psichologinį ėjimą – sulaužė įprastą komandos karantiną.

„Viskas paprasta. Po pusfinalio leidau viešbutyje kartu apsigyventi žaidėjų šeimoms. Nenorėjau, kad jie ilgai liūdėtų dėl pralaimėjimo, tikėjausi, kad įprasta kasdienybė ir buities reikalai padės greičiau užgožti nuoskaudą. Tik mačo išvakarėse futbolininkai vėl atsiskyrė nuo savo aplinkos“, – pasakojo specialistas.

Belgai turėjo ir daugiau priežasčių pasistengti – nors ir ne visai rimtų.

Mačo išvakarėse R. Martinezas paminėjo 45-ą gimtadienį, tad bronzos medalis tapo puikia dovana jubiliejaus proga.

Savo federacijai rinktinė užtarnavo 24 mln. JAV dolerių premiją – ketvirtoje vietoje likę anglai gaus 2 milijonais mažiau.

Dovanų sulaukė ir paprasti belgai – futbolo rinktinė tautiečiams parūpino nemokamus televizorius.

Vienas elektronikos prekių tinklas Belgijoje prieš pirmenybes pažadėjo sugrąžinti klientams pinigus už nusipirktus televizorius, jei nacionalinė komanda Rusijoje įmuš daugiau nei 15 įvarčių.

Prieš paskutines rungtynes šį pažadą prisiminė puolėjas Driesas Mertensas, socialiniame tinkle paraginęs komandos draugus pasidarbuoti puolime.

„Mano bičiuliai Belgijoje būtų dėkingi, jei jiems nereikėtų apmokėti sąskaitos už savo televizorių“, – paprašė futbolininkas.

Pats jis šeštadienį vartų tinklo nedraskė, bet jo draugus finansiškai aprūpino Thomasas Meunier ir E. Hazardas, įmušę 15-ąjį ir 16-ąjį belgų įvarčius Rusijoje.

Įdomu, jog Belgijos rinktinėje pasižymėjo net dešimt žaidėjų.

„Juk tai rekordas! Didžiausias mūsų laimėjimas šiame čempionate – sukurta tikra komanda. Laimėjome ir pralaimėjome kartu, žaidėme futbolą, kuris patiko paprastam mėgėjui“, – džiaugėsi R. Martinezas, kuris tapo pirmuoju kitos šalies rinktinę ant pasaulio čempionato apdovanojimų pakylos atvedusiu treneriu nuo 1978 metų, kai vicečempionais tapo austro Ernsto Happelio diriguojami Nyderlandai.

O 6 iš 7 mačų Rusijoje laimėjusi Belgija pagerino savo ligšiolinį didžiausią pasiekimą planetos pirmenybėse – 1986 metais ji buvo užėmusi ketvirtą vietą.

„Turime būti patenkinti šia pergale. Pasaulio čempionatas mums buvo beveik tobulas. O po dvejų metų Europos pirmenybėse komanda bus dar stipresnė“, – sakė E. Hazardas, taip pat užsiminęs, kad yra pasiruošęs išvykti iš Londono „Chelsea“ (Anglija) klubo – belgų lyderis pastaruoju metu siejamas su Madrido „Real“ (Ispanija).

Pačios šeštadienio rungtynės taip pat privertė žvalgytis toli į istoriją. Pirmą kartą nuo 1974-ųjų mače dėl trečios vietos, kuris visada būna itin rezultatyvus, pelnyti mažiau nei 3 įvarčiai.

Dėl to labiau atsakingi ne belgai, o jų varžovai – nors anglai antrame kėlinyje smarkiai spaudė konkurentus ir keliskart pavojingai grasino jų vartams, to buvo gerokai per maža.

Penkias korekcijas starto sudėtyje atlikęs Anglijos strategas Garethas Southgate'as teigė, kad jo auklėtiniai iki tol išeikvojo pernelyg daug fizinių resursų. Tą patį treneris pažymėjo ir komentuodamas savo paties šešėlyje likusio be vienos dienos rezultatyviausio pirmenybių žaidėjo Harry Kane'o (6 įvarčiai) pasirodymą šeštadienį.

„Esame stipriausių ketverte pasaulio čempionate, bet nesame tarp keturių stipriausių pasaulio komandų, – savikritiškas buvo G. Southgate'as. – Vis dėlto didžiuojuosi tuo, ką Anglija nuveikė šiame čempionate. Pasiekėme didžiulį progresą.“

Tuo metu H. Kane'as pasidalino ne visai rimta finalo prognoze – jo nuomone, paskutinė varžybų dvikova baigsis be įvarčių ir 11 m baudinių serija.

Primename, kad sekmadienį, nuo 18 val., dėl čempionų taurės Maskvoje kovos Prancūzija ir Kroatija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)