Šios savaitės pradžioje Anglijos futbolo rinktinės saugas Dele Alli buvo buvo paklaustas, ar nervinasi prieš laukiančius svarbiausius iššūkius pasaulio futbolo čempionate. Visų pirma, prieš pusfinalio rungtynes su Kroatija.

„Esu susijaudinęs, bet ne nervingas“, – atsakė 22-ejų futbolininkas.

Ir šis Londono „Tottenham Hotspur“ žaidėjo atsakymas geriausiai atspindi Anglijos rinktinės psichologinio pasirengimo tvirtybę. Lyginant su ankstesniais XX a. pabaigos ir XXI a. pradžios Europos ir pasaulio čempionatais, anglai yra kitokie – alkanesni, vieningesni, žaidžiantys lengviau. Ir svarbiausia, jie yra laimingi.

„Mes kalbėjome su žaidėjais, kad jie turi parašyti savo istoriją. Ir jie parodė, kad neturi nieko bendro su tuo, kas vykdavo anksčiau, su praeitimi. Jie savo istoriją jau sukūrė.

Visuomet tikėjome, kad gyvenime viskas įmanoma, stengėmės atsiriboti nuo įvairių istorinių sąšaukų ar prognozių. Ir štai, mes esame čia, esame kitokie“, – po aštuntfinalio pergalės prieš Kolumbiją dėstė G. Southgate'as, kurio komanda nutraukė ilgus metus Angliją persekiojusį 11 m baudinių serijų prakeiksmą.

Ji visuomet yra šalia, visuomet pataria. Ir su kiekvienu iš mūsų kalba skirtingai. Taip buvo sukurta fantastiška atmosfera. Būtent mūsų psichologinis pasirengimas ir buvo tai, kas padėjo nukeliauti taip toli. Žinoma, fiziškai taip pat esame pasirengę, bet šis kolektyvo papildymas sulipdė žaidėjus.
Ashley Youngas

Vėliau sekė laimėtos ketvirtfinalio rungtynės prieš Švediją, o 47-erių buvęs žaidėjas tėvynėje imtas liaupsinti kaip naujasis šalies futbolo mesijas.

Tačiau net ir pačioje Anglijoje mažai kas žinojo, kad už sėkmingo rinktinės pasirodymo slepiasi ir dar viena – nematoma herojė.

Tai – G. Southgate'o bendraamžė, psichologijos mokslų daktarė P. Grange.

„Ji – nuostabus žmogus. Visi klausosi jos išmintingų pamokymų“, – pripažino D. Alli, o „The Guardian“ nusprendė išsamiau pasigilinti, ką ir kaip rinktinėje per trumpą laiką sugebėjo pakeisti praėjusį lapkritį Anglijos futbolo asociacijos (FA) pasamdyta G. Southgate'o bendraamžė.

Rinktinėje 47-erių moteris eina neįprastai besivadinančias komandos vystymosi vadovės ir psichologės pareigas.

FA atstovai neslepia, kad pradžioje tinkamo žmogaus šiam darbui bandė ieškoti tarp socialiniuose tinkluose populiarių ir reklamuojamų, taip pat patarimų knygas kepančių specialistų, tačiau nesėkmingai. Visgi viena rekomendacija buvo lemiama – rinktinėje atsidūrė pati su sportu itin glaudžiai susijusi P. Grange.

Nesu jiems kaip motina, nes tokiu atveju mano buvimas komandoje būtų bereikšmis. Jei visad likčiau fone, būčiau profesine prasme neveiksminga, neduočiau jiems jokios naudos. Tad esu labiau jų vadovė, nei auklytė.
Pippa Grange

Kas ši moteris, ir kuo ji užsiima?

Gimusi Jorkšyre, ilgametė Arsenalo komandos gerbėja P. Grange baigė sporto studijas Lauburio universitete. Vėliau sportiška moteris žaidė Anglijos krepšinio rinktinėje, o 1996-aisiais išvyko į Australiją, nusprendusi atsiduoti psichologijos doktorantūros studijoms.

Nuo tada ji buvo daugybės sporto organizacijų – taip pat ir Naujosios Zelandijos regbio klubo bei Australijos nacionalinės futbolo rinktinės – pagalbininke.

2013-aisiais moteris prasitarė, jog buvimas moterimi vyrų tarpe – neįkainojama patirtis.

„Nesu jiems kaip motina, nes tokiu atveju mano buvimas komandoje būtų bereikšmis. Jei visad likčiau fone, būčiau profesine prasme neveiksminga, neduočiau jiems jokios naudos. Tad esu labiau jų vadovė, nei auklytė", – savo santykį su sporto komandų žaidėjais vyrais apibūdino pati P. Grange.

Kiekvienoje nesėkmėje egzistuoja galimybė pasimokyti. Tik taip mes galime žengti tolyn
Pippa Grange

Nuo lapkričio rinktinėje dirbanti moteris jau pasiekė vieną pagrindinių savo tikslų – padėjo rinktinės sportininkams tapti atsparesniais ir nepasiduodančiais spaudimui.

Pasak anglų saugo Erico Diero, pastarieji 7 mėnesiai buvo aktyvūs ne vien fiziškai, bet ir psichologiškai. Jie turėjo atlikti iki tol neišbandytas užduotis – tarkim, mažose grupelėse aptarti savo baimes ar tam tikras niekam iki tol neatskleistas tiesas.

Toks dalijimasis sustiprino komandos narių pasitikėjimą vieni kitais.

„Anksčiau psichologinė pagalba komandos nariams buvo suteikiama išsyk, vos jiems to paprašius. Tačiau mažai kas nuspręsdavo, jog jos reikia“, – prisiminė buvęs komandos psichologas Steve'as Petersas, nusamdytas sportininkams padėti prieš pat 2014-ųjų pasaulio futbolo čempionatą.

O štai susitikimai su P. Grange visiems rinktinės nariams – privalomi. Ir jie išties veiksmingi.

Moteris futbolininkus motyvuoja rašytojo Oscaro Wilde'o, politiko Nelsono Mandelos ar krepšinio legendo Michaelo Jordano frazėmis. Kai kurios net užrašytos ant Anglijos rinktinės treniruočių salės sienų. Pavyzdžiui, viena iš jų skamba taip: „Sėkmė ne gaunama, o užsidirbama“.

Michaelas Jordanas, Magicas Johnsonas

Dar vienas ekspertės patarimas jaunai anglų komandai – atsitraukti nuo savo išmaniųjų telefonų. Nors G. Southage'o rinktinėje futbolininkams telefonais ir socialiniais tinklais naudotis nedraudžiama, P. Grange vaikinus skatina užsiimti kitomis, tarpusavio bendravimo veiklomis.

Pavyzdžiui, po pergalės prieš Tunisą, Anglijos futbolininkai atsipalaidavo viešbučio baseine, plaukiodami ant pripučiamų vienaragių – popietė buvo kupina juoko ir emocijų.

Prieš rungtynes su Kroatija taip pat paplito fotografijos, kuriose anglai įamžinti per treniruotę vieni į kitus svaidantys gumines vištas.

Anglijos rinktinė treniruotėje naudojo gumines vištas

Pati P. Grange teigia, kad socialiniais tinklais futbolininkams reikėtų naudotis ribotai. „Tai nesutekia jokios pridėtinės vertės – vien nerimą, kas ką apie juos galvoja ir ką jie padarė ne taip. O būtent to mes ir stengiamės išvengti, – pažymi ji. – Svarbu ir tai, kad kiekvienoje nesėkmėje egzistuoja galimybė pasimokyti. Tik taip mes galime žengti tolyn.“

Kaip tvirtino vienas labiausiai patyrusių Anglijos rinktinės narių, 33-ejų saugas Ashley Youngas, P. Grange patarimai buvo tai, ko labiausiai reikėjo kolektyvo suvienijimui.

„Ji visuomet yra šalia, visuomet pataria. Ir su kiekvienu iš mūsų kalba skirtingai. Taip buvo sukurta fantastiška atmosfera. Būtent mūsų psichologinis pasirengimas ir buvo tai, kas padėjo nukeliauti taip toli. Žinoma, fiziškai taip pat esame pasirengę, bet šis kolektyvo papildymas sulipdė žaidėjus“, – pažymėjo A. Youngas, atstovaujantis „Manchester United“.

„Dabar mes tapome vieningesni, ramesni, suprantame, kad galime pasiekti daug. Ir kartais lemiamu gali tapti nusimanančio žmogaus patarimas iš šalies“, – jam pritarė ir E. Dieras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)