Sužaidus ketvirtfinalį Rusijoje liko tik Europos komandos. Dviem paskutinėms kitų žemynų atstovėms Urugvajaus ir Brazilijos rinktinėms kelią pastojo prancūzai ir belgai.

Visi ketvirtfinalio susitikimų rezultatai: Prancūzija – Urugvajus 2:0, Belgija – Brazilija 2:1, Anglija – Švedija 2:1, Kroatija – Rusija 2:2 (baudiniai 4:3).

Pusfinalyje antradienį ir trečiadienį rungsis prancūzai su belgais bei kroatai su anglais.

Apie pasibaigusį ketvirtfinalio etapą kalbėjomės su buvusiu mūsų šalies rinktinės kapitonu, dabar Lietuvos futbolo federacijos prezidentu Tomu Danilevičiumi.

– Kas labiausiai jums krito į akis ketvirtfinalyje?

– Jau prieš ketvirtfinalį buvau labai patenkintas tuo, kad iš aštuonių komandų šešios buvo iš Europos. Juolab, kad dabar pusfinalyje iš mūsų žemyno bus visos keturios eipos. Tai parodo Europos futbolo lygį. Po to, kai iškrito Urugvajus ir Brazilija pasaulio čempionatas tapo Europos čempionatu.

– Kas labiausiai nustebino ketvirtfinalyje?

– Rusijos komanda. Ji tiek toli nukeliavo, kad, manau, ne vieną mane nustebino. O prisiminkime, kiek buvo jai kritikos prieš čempionatą. Buvo kalbama, kad maksimumas, ką gali pasiekti Rusija – išeiti į kitą etapą iš grupės. Rusai tikrai viršijo lūkesčius. Juolab, kad ir ketvirtfinalyje jie sugebėjo sužaisti lygiosiomis su kroatais ir iškrito tik po baudinių serijos. Žodžiu, čempionatą rusai pabaigė labai garbingai ir, manau, Rusija dar ilgai tokius rezultatus prisimins. Nes tai tokia komanda, kuri apskritai nelabai ką yra pasiekusi.

Manau sėkmingame rusų žaidime yra ir lietuvio Gintaro Staučės indėlis. Jo treniruojamas vartininkas Igoris Akinfejevas atrėmė ne vieną baudinį. Ir apskritai Stanislavo Čerčesovo ir G. Staučės duetas labai pasiteisino.

– Anglams irgi niekas nepranašavo žaidimo pusfinalyje.

– Taip, ir jiems iš anksto niekas kredito nedavė. Panašiai, kaip rusams prognozavo, kad jeigu jie pateks iš grupės į kitą etapą - bus gerai. Bet tuo pačiu Anglijos rinktinė neturėjo ir didelio žiniasklaidos spaudimo. Bet po kiekvieno jų pereito etapo vis labiau matosi, kad ta rinktinė yra pasiruošusi, kad ji yra galinga. Ir turi galimybių patekti į finalą.

– O belgai? Ar jų pergalė prieš vieną didžiausių pasaulio čempionato favoričių Braziliją nėra netikėtumas?

– Nei Belgijos, nei Prancūzijos rinktinės nėra atradimai. Nes jau čempionate prieš keturis metus apie šių komandų žaidėjus kalbėjo, kaip apie žvaigždes. Tai yra nauja karta, kuri ateina ir kuri jau yra pasiruošusi užimti aukštas vietas. O ketvirtfinalyje tiek belgai, tiek prancūzai įrodė, kad yra aukšto lygio rinktinės, potencialios pasaulio čempionės.

– Kokie žaidėjai įsiminė ketvirtfinalyje?

– Kroatai. Luka Modričius, Ivanas Rakitičius, Mario Mandžukičius nepalieka abejonių savo fizine forma. Žaidėjai, kurie rungtyniauja stipriausiuose čempionatuose, kurie žaidžia Čempionų lygos finale, dažnai pasaulio čempionatuose būna pavargę. O fizinė L. Modričiaus būklė, matosi, yra fantastiška.

– Kaip pasaulio pirmenybės klostysis toliau?

– Dabar jau vyks pusfinaliai, o su kiekvienomis rungtynėmis įtampa kyla. Kyla ir spaudimas ir komandoms, nes visi mato galimybes laimėti čempionatą. Manau, kad viską lems, kuri komanda bus geriausiai pasiruošusi psichologiškai. Nes aš manau, kad tai yra lygios ar bent apylygės rinktinės. Na gal kroatai kiek silpnesni. Iš šių keturių komandų aš juos dėčiau į ketvirtą vietą.