Testavo ir treniravosi

Garethas Southgate'as puikiai žino, ką reiškia nerealizuoti lemiamo 11 m baudinio.

1996 metų Europos čempionato pusfinalyje su Vokietija tuomečio Anglijos rinktinės gynėjo klaida kainavo turnyro šeimininkams finalą, o pačiam futbolininkui – ilgus metus kandžių replikų ir kreivų žvilgsnių.

Nuo to laiko anglams nė sykio nebepavyko taip priartėti prie titulo, kurių badas visą Ūkanotąjį Albioną futbolo pasaulyje pavertė pašaipų objektu.

Tapęs nacionalinės komandos vairininku, G. Southgate'as pasistengė padaryti viską, kad ištaisytų jaunystės nelaimę.

„Otkritije“ arenoje po Harry Kane'o 57-ą min. realizuoto 11 m baudinio pirmavę anglai trečią pridėto laiko minutę praleido smūgį žemiau juostos – po kampinio Yerry Mina galva nuginklavo vartininką Jordaną Pickfordą.

Per pratęsimą rezultatas nepakito, ir G. Southgate'as vėl atsidūrė veidu prieš savo paties košmarą.

Bet 47-erių specialistas atrodė toks pat ramus kaip viso mačo metu. Net kai Jordanas Hendersonas neįmušė trečio serijos baudinio, leisdamas į priekį išsiveržti kolumbiečiams, G. Southgate'as vizualiai nepanikavo.

Jo komanda ilgai ruošėsi būtent šiam momentui.

Daugiau jokių savanorių, kokiu 1996-aisiais buvo pats dabartinis treneris. Rinktinės namų bazėje Anglijoje žaidėjams buvo atlikti išsamūs testai, po kurių visi 23 ekipos nariai išrikiuoti eilės tvarka pagal sugebėjimus realizuoti baudinius.

Atlikti tyrimai parodė, kad anglai pernelyg greitai muša nuo 11 m žymos, todėl komandos treniruotėse buvo atliekami specialūs pratimai, skirti įpratinti žaidėjus neskubėti, prisitaikyti prie maksimalios įtampos ir nesiblaškyti.

Be to, prieš aštuntfinalį J. Pickfordui žvalgai paruošė išsamią ataskaitą apie tai, kokius smūgius iš 11 m mėgsta kiekvienas kolumbietis.

„Treniravomės baudinių serijai kiekvieną mielą dieną, ir tai atsipirko“, – po antradienio rungtynių pažymėjo dvikovos kulminacijos aikštėje nesulaukęs ir ant atsarginių suolo sėdęs puolėjas Raheemas Sterlingas.

„Labai gerai žinau, kaip iki šiol anglams sekėsi mušti baudinius, nes pats augau žiūrėdamas tas serijas. Todėl buvome nusiteikę pakeisti istoriją. Laimėti tokiu būdu – siurrealu, nuotaika rūbinėje buvo ypatinga“, – sakė paskutinį anglų baudinį realizavęs saugas Ericas Dieris.

Net ir Kolumbijos vartų sargo Davido Ospinos neįveikęs J. Hendersonas tvirtino, kad jaučiasi žymiai stipresnis prie 11 m žymos nei kada nors anksčiau.

„Žinojau, ką darau, bet nesugebėjau gerai visko atlikti. Turbūt smūgiavau vartininkui patogiame aukštyje. Ačiū vaikinams, kad ištaisė mano klaidą. Muščiau ir dar vieną baudinį turnyre, jei tik tai leistų treneris. Tik taikyčiau žymiai aukščiau“, – planavo G. Southgate'o likimo išvengęs saugas.

Ambicijos auga

4:3 baudinių serijoje Kolumbiją nugalėję anglai šią futbolo loteriją laimėjo vos antrą kartą istorijoje. Ir pirmą sykį nuo 2006-ųjų šventė pergalę pasaulio čempionato atkrintamosiose varžybose.

Pasak G. Southgate'o, nors jam tai neištrins iš atminties 1996-ųjų, visai tautai antradienis buvo įsimintina diena.

„Deja, man tas prisiminimas niekada nenuslinks nuo pečių, visada su juo gyvensiu. Bet šiai komandai ir ateities kartoms tai – didelis momentas“, – teigė strategas.

Ir jo auklėtiniai atrodė pakylėti nutraukto prakeiksmo, nors stengėsi nekilti į padebesius.

„Šiandien mes smarkiai paaugome. Ši diena suteikia mums daug tikėjimo. Noriu, kad fanai tikėtų viltimi laimėti pasaulio čempionatą, bet mes turime būti susitelkę tik ties kitomis rungtynėmis. Priekyje dar ilgas kelias“, – pabrėžė H. Kane'as.

„Jaučiame, kad galime eiti toli šiame turnyre. Bet galvojame tik apie kitas rungtynes“, – aidu atkartojo gynėjas Harry Maguire'as.

„Turėjome parodyti neįtikėtiną valią, kad atsitiestume po smūgio kūju per galvą paskutinę rungtynių minutę. Tą akimirką atrodė, kad visą stadioną užėmę vien tik kolumbiečiai. Bet išlikome ramūs, taktiškai solidūs. Aš pats taip pat viduje buvau ramus. Žinojau, kad vadovaujame šiam paradui“, – pridūrė G. Southgate'as.

Kolumbiečiai niršta ant teisėjo

Nors visi anglai lyg susitarę kartojo, jog tvirtai kontroliavo rungtynes, su tuo galima ir pasiginčyti.

Statistika patvirtina, kad Maskvoje susidūrė lygiaverčiai varžovai – Anglijos rinktinė ryškiau pirmavo tik kampinių kategorijoje (7:2).

Abi ekipos geriau gynėsi nei puolė, mačas buvo kupinas taktinės kovos, o taip pat – grubių ir ne visai sportiško žaidimo epizodų.

Teisėjas iš JAV Markas Geigeris iš kišenės geltoną kortelę traukė 8 kartus: net 6 įspėjimai skirti kolumbiečiams, 2 – anglams.

Po dvikovos Kolumbijos ekipą treniruojantis argentinietis Jose Pekermanas piktinosi, jog arbitrai pernelyg daug kišosi į žaidimą.

Jo auklėtiniams buvo užfiksuotos 23 pražangos, varžovams – 13. Tiesa, antroje rungtynių dalyje patys kolumbiečiai netvardė nervų ir vėlėsi į ilgas diskusijas su teisėju.

„Turėtume apginti futbolą ir labiau pasistengti užkirsti kelią tam tikroms situacijoms. Buvo labai sunku žaisti ore jaučiant, kad su teisėjavimu kažkas ne taip, kažkas vyksta. Ir tai – ne pirmos tokios rungtynės šiame čempionate.

Buvo gerokai per daug stabdymų. Mūsų stiliaus komandai tai tikrai nepadeda. Be to, reikia žiūrėti ne tik į mūsų tariamas pražangas, bet ir į anglų veiksmus. Tikiuosi, kitose rungtynėse jie atsargiau žais savo baudos aikštelėje“, – tiesiogiai ir netiesiogiai teisėjams priekaištavo J. Pekermanas.

G. Southgate'as tokias kalbas atmeta.

„Manau, dabar esame truputį protingesni, žaidžiame panašiai kaip likęs pasaulis. Bet išlaikėme savo orumą ir sportinę dvasią. Jeigu mūsų žaidėjas nukrito ant žemės, vadinasi, prieš jį buvo prasižengta“, – komandą gynė treneris, pagyręs tautiečius dėl supratingumo ir disciplinos, kurią anglai esą išlaikė nereaguodami į oponentų grubias pražangas.

Ketvirtfinalyje šeštadienį Anglija Samaroje kausis su Švedija, kuri kitame aštuntfinalyje 1:0 palažė Šveicariją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)