Dar niekuomet Rusija aukščiausio rango turnyruose nebuvo mėginusi laimės mušant 11 m baudinius. To nebuvo dariusi ir jos pirmtakė SSRS rinktinė.

Labai svarbių asmenų ložėje iš savo vietų pakilo FIFA prezidentas Gianni Infantino, Ispanijos karalius Felipe VI, Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas – arbitras iš Olandijos Bjornas Kuipersas paskelbė pasaulio čempionato aštuntfinalio pratęsimo pabaigą, ir įtampa Lužnikų stadione pasiekė apogėjų.

Į krūvą susibūrusių Rusijos rinktinės futbolininkų vyriausiasis treneris Stanislavas Čerčesovas paklausė, kurie iš jų pasiruošę prisiimti atsakomybę ant savo pečių. Kaip vėliau pasakojo Denisas Čeryševas, savanoriai tiesiog pakėlė rankas.

Pats krašto puolėjas taikliai realizavo ketvirtą baudinį, po kurio džiaugėsi taip emocingai, kad žiūrovams net galėjo pasirodyti, jog rusai – jau ketvirtfinalyje. Nors tuo metu ispanai dar turėjo progą išlyginti rezultatą ir pratęsti seriją.

„Buvau tikras, kad Igoris Akinfejevas atrems paskutinį smūgį“, – šypsodamasis paaiškino D. Čeryševas.

Kol Rusijos rinktinės aikštės žaidėjai prieš seriją sudarinėjo baudinių seką, trys ekipos vartininkai ir jų treneris G. Staučė tarėsi atskirai.

„Svarstėme, ko reikėtų tikėtis. Gintaras pasakė, kur turėtų taikyti ispanai. Pamenu, aš dar įsiterpiau, kad geriau jis parodytų kryptį prieš kiekvieną jų smūgį“, – pasakojo atsarginis rusų vartų sargas Vladimiras Gabulovas.

Po trumpo pasitarimo viskas liko I. Akinfejevo rankose – tiesiogine to žodžio prasme. 32 metų Maskvos CSKA klubo vartininkas buvo bejėgis spiriant Andresui Iniestai, Gerardui Pique ir Sergio Ramosui. Užtat jis nuspėjo Koke smūgio trajektoriją ir lengvai atrėmė nenusisekusį baudinį.

Paskutinis į akistatą 11 m atstumu stojo Iago Aspasas. Puolėjas bandė gudriai pasiųsti kamuolį į vartų vidurį, bet I. Akinfejevas dar sumaniau neskubėjo griūti ir koja pasiekė kamuolį.

Tai jau buvo tikra pabaiga: per pagrindinį laiką ir pratęsimą sužaidę lygiosiomis 1:1, baudinių serijoje rusai neklydo nė karto ir sensacingai palaužė ispanus 4:3.

Baudinių dramą G. Staučė stebėjo per pečius apkabinęs šešeriais metais vyresnį S. Čerčesovą.

Stanislavas Čerčesovas ir Gintaras Staučė

Du buvę vartininkai sukibę tokiais tvirtais profesiniais saitais, kad nesiskiria jau daugiau nei dešimtmetį.

Vartininkai mėgsta sakyti: niekam negalima skolinti žmonos ir pirštinių. S. Čerčesovas nesidalina ir G. Stauče.

Prieš 2016-aisiais užimdami vietas Rusijos trenerių štabe, jie kartu dirbo šešiuose klubuose – nuo Maskvos „Spartak“ ir Varšuvos „Legia“ iki nebeegzistuojančio Sočio „Žemčužina“.

Prieš tapdami treneriais, abu sėkmingai gynė vartus: S. Čerčesovas žaidė savo tėvynės granduose ir rinktinėje, amžių sandūroje 12 metų Lietuvos nacionalinei komandai atstovavęs G. Staučė rungtyniavo tokiuose klubuose kaip „Spartak“, Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), „Duisburg“ (Vokietija).

Vis dėlto tiek vienam, tiek kitam pasaulio čempionato ketvirtfinalis yra didžiausia futbolo pergalė gyvenime.

Retai kada planetos futbolo pirmenybėse rasi su kuo pasikalbėti lietuviškai. Deja, bet sužinoti, kaip netikėtai ilgą Rusijos rinktinės maršą vertina kartu žygiuojantis buvęs Lietuvos futbolininkas – ne taip paprasta.

Po rungtynių komandų atstovai palieka stadionus per bendravimui su žiniasklaida skirtą zoną. Tačiau trenerių asistentų buvimas joje nėra reglamentuotas, ir puikiai visus praėjimus žinantis šeimininkų rinktinės personalas randa trumpesnių kelių į savo autobusą.

Stanislavas Čerčesovas ir Gintaras Staučė

Bandymai susitarti dėl pašnekesio asmeniškai taip pat lieka bevaisiai.

„Gintaras duoda vieną interviu per metus. Šiemet jis jau kartą turėjo pasisakyti, tad kažin ar kas nors pavyks“, – nusijuokė Rusijos rinktinės atstovas žiniasklaidai Igoris Vladimirovas.

Tad lieka tenkintis tuo, ką apie G. Staučę pasakoja jo artimiausia aplinka komandoje.

„Jis – „top“ klasės treneris ir geras žmogus. Man patinka su juo dirbti: komfortiška, gaunu įdomių pratimų“, – DELFI sakė kitas atsarginis Rusijos ekipos vartininkas Andrejus Lunevas.

S. Čerčesovui rinktinė buvo patikėta iki pasaulio čempionato pabaigos, bet panašu, kad po didžiausio pasiekimo šalies istorijoje Rusijos futbolo federacija norės išlaikyti trenerį poste. Panašu, kad pastarasis nepaleis ir G. Staučės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (352)