Rusai aštuntfinalyje po 11 metrų baudinių serijos 4:3 (1:1) peržengė vienos pagrindinių turnyro favoričių Ispanijos barjerą ir pateikė pirmą didelę sensaciją atkrintamosiose varžybose.

Šis rezultatas – jau geriausias per visą Rusijos futbolo istoriją. Nors 1966 metais Anglijoje buvo užimta ketvirta vieta, tai padarė Sovietų Sąjungos komanda.

Šeimininkai 12 min. įsimušė kuriozišką įvartį į savo vartus ir, atrodė, kad Ispanijos atstovai sekmadienį turės lengvą pasivaikščiojimą Maskvoje. Tačiau 41 min. Artiomas Dziuba realizavo 11 m baudinį ir pakėlė pilnutėlį „Lužnikų“ stadioną ant kojų.

Ispanai per antrą kėlinį taip rimčiau ir nepagrasino varžovams, o per pratęsimą abi stovyklos bijojo rizikuoti, taigi visas veiksmas persikėlė į futbolo loterija vadinamą 11 metrų baudinių seriją.

Čia tikru didvyriu tapo Igoris Akinfejevas, atrėmęs du ispanų baudinius – Kokes ir Iago Aspaso. Ypač įspūdingas buvo pastarasis, kai I. Akinfejevas kamuolį atmušė lyg cirko akrobatas – koja.

Visi keturi rusų bandymai buvo tikslūs ir nepaliko vilčių Davidui de Geai. Rusai triumfavo 4:3 ir netikėtai pateko į ketvirtfinalį.

11 metrų baudinių serijoje spindėjęs I. Akinfejevas, kuris buvo pripažintas geriausiu šio aštuntfinalio žaidėju, pirmas pasirodė spaudos konferencijoje.

„Dabar jaučiu palengvėjimą ir džiaugsmą dėl pergalės. Antrą kėlinį ir 30 papildomų minučių mes gynėmės. Žinoma, neslėpsiu, mes tikėjomės 11 metrų baudinių. Ačiū Dievui, pavyko. Labai ačiū mūsų gerbėjams už palaikymą! Mes žaidžiame fantastišką čempionatą.

Noriu pasakyti ne tik apie mūsų sirgalius, bet ir užsieniečius, kurie dabar pamatė, kad Rusija – tai šalis, kurioje myli futbolą ir moka organizuoti šventes“, – didžiavosi savo tėvyne I. Akinfejevas.

Jis pridūrė, kad komanda planavo truputį kitokią aštuntfinalio eigą.

„Nesijaučiu, kad buvau geriausias aikštėje. Geriausia komanda ir gerbėjai. Mes žaidėme ne taip, kaip norėjome, troškome daugiau atakuoti. Bet prieš Ispaniją reta komanda turi kamuolį 40-50 procentų laiko. Išėjo taip, kaip išėjo“, – sakė jis.

Tuo metu Rusijos rinktinės vyriausiasis treneris Stanislavas Čerčesovas kalbėjo daug ramiau.

„Darbas padarytas. Dabar galvojame apie kitas rungtynes. Emocijų nerodžiau, nes taupau jas – turnyras tik prasideda. Gaila, kad netekome Jurijaus Žirkovo, kuris susižeidė koją. Jis mums galės padėti nebent finale“, – teigė strategas.

S. Čerčešovas atskleidė, kad žaidimas nuo gynybos buvo pasirinktas neatsitiktinai: anot jo, kai su ispanais buvo bandoma žaisti atvirą futbolą 2008 metų Europos čempionate jiems buvo pralaimėta 1:4 ir 0:3.

„Vyrai – šaunuoliai. Atžaidėme 120 minučių, tad dabar reikės atgauti jėgas. Tikėsimes, kad ir kroatai su danais žais tiek pat, kad ta padėtis kažkaip apsilygintų. Varžovų mes negalime pasirinkti, su kuo teks, su tuo ir kovosime. Niekada nežinosi, su kuriais geriau. Daug komandų favoričių jau iškrito, tad pirma reikia žiūrėti savęs“, – tikino jis.

Treneris iš spaudos konferencijos buvo išlydėtas garsiais plojimais.

Rusai dėl bilieto į pusfinalį susigrums arba su kol kas neklumpančia Kroatija, arba su Danija, kurios savo santykius išsiaiškins taip pat sekmadienį nuo 21 valandos.

Juodą ispanų pasirodymą geriausiai iliustruoja D. de Gea, atrėmusio mažiausiai smūgių iš visų čempionato vartininkų, žaidimas.

Jo statistika po susitikimo su rusais tapo tiesiog tragiška: vos 1 atlaikytas smūgis iš 11-os – 9 procentai...

Rusams už itin sėkmingą startą namų pirmenybėse jau buvo pažadėta 20 milijonų JAV dolerių premija. O prasibrovę į ketvirtfinalį, jie bus paskatinti dar 15 mln. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (441)