Grupių etapą sėkmingai įveikė net dešimt Europos rinktinių, aštuntfinalyje matysime keturias Pietų Amerikos komandas (Brazilija, Argentina, Kolumbija, Urugvajus), į atkrintamąsias prasibrovė po vieną Šiaurės Amerikos (Meksika) ir Azijos (Japonija) rinktinę.

Prasti Juodojo žemyno rinktinių popieriai – pirmąkart nuo 1982-ųjų į atkrintamąsias nepateko nei viena Afrikos atstovė.

Ypač apmaudu Senegalo gerbėjams, kurių komanda H grupėje surinko tiek pat taškų, kaip ir Japonija, šių komandų įvarčių santykis po grupių etapo buvo identiškas, tačiau afrikiečiai antrą vietą japonams turėjo užleisti dėl daugiau surinktų geltonų kortelių.

„Kaip bebūtų, tai parodo Afrikos rinktinių lygį. Taip, jos turi individualiai stiprių futbolininkų, tačiau kelių žvaigždžių nepakanka. Akivaizdu, dominuoja Europos, Pietų Amerikos rinktinės“, – konstatavo LRT pasaulio futbolo čempionato komentatorius Paulius Jakelis, kuris penktadienį DELFI TV konferencijoje pasidalino savo įžvalgomis apie artėjančias lemiamas pasaulio futbolo čempionato kovas.

Nenustebčiau, jei blankiai prieš belgus atrodę anglai savo žygį planetos pirmenybėse baigs po kaktomušos su Kolumbijos rinktine. Man buvo keista, kai po Anglijos rinktinės pergalių prieš Tunisą ir Panamą, jos gerbėjai ėmė kalbėti taip drąsiai, lyg finalas būtų ranka pasiekiamas.
Paulius Jakelis

Aštuntfinalyje 17 val. į kovą stos Prancūzija ir Argentina, o 21 val. ginklus trauksis Urugvajaus ir Portugalijos rinktinės.

– Šeštadienį aštuntfinalių kovos startuos Argentinos bei Prancūzijos akistata (17 val.), ar šiame mače galime tikėtis argentiniečių renesanso?

– Visų pirma, aš džiaugiuosi, kad apskritai Argentina pateko į aštuntfinalį. Man tokiame etape norisi matyti geriausias rinktines ir žaidėjus. Su visa pagarba Nigerijai, bet jei į aštuntfinalį būtų patekusi Nigerija, jos mačas su prancūzais žiūrovams būtų mažiau patrauklus.

Visos Argentinos intrigos, neva, kad komandoje žaidėjai priima sprendimus, o ne treneris Jorge Sampaoli, tik suteikia papildomų prieskonių ir didina susidomėjimą šia rinktine. Kaip bebūtų, Argentina yra praėjusio čempionato finalininkė. Ta pergalė, tos paskutinės argentiniečių rungtynės prieš Nigeriją (2:1) praskaidrino klimatą ekipos viduje. Dabar jų psichologinė būsena yra geresnė, nei grupių etapo starte.

Kai varžovų gretose yra Lionelis Messi, niekada nežinai, kas gali nutikti, ką jis gali nuveikti priekyje.
Paulius Jakelis

Tačiau jų varžovas – Prancūzija. Man atrodo, kad tai geriau subalansuota komanda. Visų pirma kalbame apie gynybą. Argentinoje bėda ta, kad atakuojantys, žaidimą kuriantys futbolininkai yra iš vienos planetos, gynėjai – iš kitos, be to, neužmirškime vartininko pozicijos, kur Argentina turi bėdų šioje vietoje.

Prancūzai tokių bėdų neturi, iki šiol jie žaidė stabilesnį futbolą. Mano nuomone, jie yra šios poros favoritai. Prancūzai atakuodami susikuria daugiau progų, kurių tiesiog neišnaudojo. Grupių etape Didier Deschamps'o auklėtiniai nedemonstravo fantastiško žaidimo, išplėšta pergalė prieš australus, kur tik sėkmė leido pasiekti tris taškus, lygiosios su danais, kur niekas nenorėjo žaisti ir pergalė prieš Peru.

Nemanau, kad prancūzams bus lengva, nenustebčiau, jei čia pamatytume ir pratęsimą. Be to, kai varžovų gretose yra Lionelis Messi, niekada nežinai, kas gali nutikti, ką jis gali nuveikti priekyje.

– Kita aštuntfinalio pora – Urugvajus ir Portugalija – santykius aiškinsis šeštadienį vakare, ar portugalai pagaliau pramuš Urugvajaus vartų sargo Fernando Musleros vartus?

– Čia bus labai įdomu. Manau, kad tai viena įdomiausių aštuntfinalio porų. Tai abi neblogos rinktinės, nesiryžčiau prognozuoti, kas žengs tolyn. Vyraus gynybinis futbolas. Urugvajus šiemet nepraleido nei vieno įvarčio, įskaitant ir draugiškas rungtynes (kontrolinių ir FIFA 2018 rungtynių įvarčių santykis – 11:0).

Urugvajus demonstruoja puikią gynybą, jei neišvysime ankstyvo įvarčio, vyraus atsargus žaidimas, kur kažkas lauks varžovo klaidos. Jokia staigmena, jei šiame mače sulauktume ir 11 metrų baudinių. Jei per pagrindinį laiką nepaaiškės nugalėtojas, manau, pratęsimo metu išvysime dar atsargesnį žaidimą.

Tikiuosi, gal klystu, gal kažkas bandys nustebinti, rungtynių pradžioje paspausti varžovus. Jei, kaip mače su Ispanija, portugalai jau 4 min. išsiverš į priekį, tada Urugvajui nieko kito neliks, tik eiti į priekį, matysime smagų futbolą.

– Sekmadienis – lemtinga diena šeimininkams rusams, kurie mes iššūkį Ispanijos rinktinei, kokie planetos pirmenybių šeimininkų šansai šioje akistatoje su ispanais?

– Nemanau, kad tai bus pačios įdomiausios ir gražiausios aštuntfinalio rungtynės. Žinoma, aš ne visada teisingai pataikau su prognozėmis, apskritai šiame čempionate labai rizikinga kažką prognozuoti.

Rusų tikrąjį veidą pamatėme mače su Urugvajumi. Taip, gal ne visą stipriausią sudėtį metė Stanislavas Čerčesovas, tačiau susidūrusi su rimtesniu varžovu Rusijos rinktinė neturėjo jokių šansų.
Paulius Jakelis

Man atrodo, kad rusai nelabai turi kažkokių šansų. Vienintelis klausimas – kaip žais Ispanija: ar jie rungtyniaus pakankamai vidutiniškai, ko pakaktų, kad jie peržengtų šį barjerą? Ispanijos bėda – mistinės klaidos gynyboje.

Žaidėjai tikrai neprasti, tačiau matome, kad netrūksta grubių klaidų – Andresas Iniesta atlieka labai netikslų perdavimą, tas pats Sergio Ramosas, kartais atrodo, kad jis „užmiega“ gynyboje, elementariausiose situacijose, nors jis vienas geriausių pasaulyje vidurio gynėjų.

Visos komandos, kurios žaidė prieš Ispaniją, turėjo progų puolime ir mušė įvarčius. Manau, kad rusai taip pat turės savo šansų pelnyti įvarčius. Kitas dalykas, ispanams priklausys kamuolio kontrolė, žais savo „Tiki-taka“, o rusai – aklai ginsis.

Mes žinome, kad Rusijos grandyje netrūksta patyrusių amžiumi žaidėjų, kuriems bus labai nelengva stabdyti ispanų išpuolius.

Mano prognozė tokia, kad Ispanija turėtų be didelio vargo laimėti šį mačą. Daugelis rusus gyrė po tų dviejų pergalių grupės etape. Tačiau tiek Saudo Arabija, tiek Egiptas iškrito iš bendro pasaulio čempionato konteksto, nemanau, kad jos puošė planetos pirmenybes.

Realiai rusų tikrąjį veidą pamatėme mače su Urugvajumi. Taip, gal ne visą stipriausią sudėtį metė Stanislavas Čerčesovas, tačiau susidūrusi su rimtesniu varžovu Rusijos rinktinė neturėjo jokių šansų.

Jei kroatai gali kažką pasiekti, šios planetos pirmenybės yra geriausias momentas. Jie pagaliau turi įrodyti savo vertę, kažką iškovoti, galbūt pakartoti tai, ką pasiekė 1998-aisiais.
Paulius Jakelis

– Patys rusai prieš atkrintamąsias užsiminė, kad aštuntfinalyje jiems būtų palankiau žaisti prieš Portugaliją.

– Galbūt rusams portugalai yra parankesnis varžovas, nes ispanai kur kas geriau kontroliuoja kamuolį. Portugalai irgi tokia rinktinė, kuri žaidžia atsargų futbolą, savo žaidimą modeliuoja nuo gynybos, panašiai kaip paskutiniame Europos čempionate. Manau, kad Ispanija yra geresnio lygio rinktinė. Bet kuriuo atveju, ar akistata su portugalais, ar su ispanais, rusai šiose kovose būtų laikomi akivaizdžiais autsaideriais.

Paulius Jakelis

– Savaitgalio futbolo dozę užbaigs sekmadienį vakare vyksiantis mačas tarp Danijos ir Kroatijos, ko gero, kroatus drąsiai galime statyti prie šio čempionato favoritų?

– Kroatija amžiumi patyrusi komanda, savo gretose turinti ryškiausias žvaigždes. Jei kroatai gali kažką pasiekti, šios planetos pirmenybės yra geriausias momentas. Jie turi pagaliau turi įrodyti savo vertę, kažką iškovoti, pakartoti tai, ką pasiekė 1998-aisiais (pasaulio čempionate – trečia vieta).

Grupių turnyre pirmame mače jiems pakako vidutinio futbolo, kad užtikrintai įveiktų nigeriečius. Rungtynėse su Argentina jie sulaukė varžovų klaidos, pelnė įvartį, užsikūrė ir pervažiavo Argentiną.

Tai viena iš tų porų, kur aštuntfinalyje galime aiškiai įvardinti favoritą. Kroatai daug dėmesio skirs danų lyderiui Christianui Eriksenui, kuris dalyvauja beveik visose savo komandos atakose. Jei pavyks sustabdyti Erikseną, iš dalies pavyks sustabdyti ir visą Danijos rinktinę.

Manau, kad danams bus labai sunku. Talento, aukšto lygio futbolo patirties kroatai turi kur kas daugiau.

– Dar gana aiškų favoritą galime įžvelgti Belgijos ir Japonijos mūšyje?

– Belgijos žaidimas labai patinka šiame čempionate. Tapo klasika sakyti, kad Belgija yra tas juodasis čempionato arkliukas. Jie ne pirmus metus turi labai gerą rinktinę. Atrodo, kad pats metas belgams kažką iškovoti.

Aš manau, kad Japonija yra labai parankus varžovas belgams. Japonai demonstruoja neblogą futbolą, bet tai nėra elitinė rinktinė. Nors yra nemažai žaidėjų iš Vokietijos „Bundesliga“ pirmenybių, tačiau dauguma tų žaidėjų yra iš vidutinių komandų, kuriose ne visi yra ryškūs lyderiai.

Japonija – įdomi rinktinė, paliko labai neblogą įspūdį, tai labai subalansuota komanda. Matysime, kaip jai seksis toliau, bet manau, šiame etape Japonijos pasirodymas ir baigsis.
Belgų gretose žaidžia žvaigždės, kurios pagaliau susibūrė į gerą kolektyvą ir džiugina savo žaidimu. Tai nebus paskutinės belgų rungtynės šiame čempionate.

Nebent sumaišties įneštų netikėta situacija, kuri keistų rungtynių eigą, pavyzdžiui Japonijos ir Kolumbijos mačo pradžioje gauta raudona kortelė ir 11 m baudinys.

– Kaip vertinate anglų šansus prieš Kolumbijos rinktinę?

– Aš nenustebčiau, jei blankiai prieš belgus atrodę anglai savo žygį planetos pirmenybėse baigs po kaktomušos su Kolumbijos rinktine. Man buvo keista, kai po Anglijos rinktinės dviejų pergalių prieš Tunisą ir Panamą, jos gerbėjai ėmė kalbėti taip drąsiai, lyg finalas būtų ranka pasiekiamas. Pažvelkime, prieš ką žaidė Anglija ir palaukime rimtesnių varžovų.

Taip, anglai tą nesėkmę belgams nurašė, kaip nesvarbią. Bus įdomu išvysti Anglijos rinktinės žaidimą prieš Kolumbiją.

– Ar Meksika pajėgi įkąsti brazilams?

– Meksika palieka dvejopą įspūdį. Strategas Juanas Carlosas Osorio yra puikus strategas ir ši rinktinė turi savo braižą. Kitą vertus, Brazilija yra viso čempionato favoritė. Ji pirmenybes pradėjo sunkiai, lygiosiomis su Šveicarija, tada palaužta Kosta Rika, o mače su serbais, kuriems reikėjo pergalės, tiesiog nepaliko jokių šansų varžovams.

Matome, kad gerėja Neymaro sportinė forma. Vienintelis brazilų minusas – krašto gynėjai, neaiški Marcelo situacija, kai reikėjo mačo su serbais pradžioje jį pakeisti. Bet jei sau leidi tik po keitimo į aikštę mesti Filipe Luisą, kuris rinktinėje tėra 4-as ar penktas krašto gynėjas, tai daug ką pasako apie brazilų potencialą.

Aš manau, kad bus atviras futbolas, kur abi rinktinės mėgsta atakuoti. Nemanau, kad meksikiečiai užsidarys gynyboje, jie ieškos šansų atakoms. Matėme, kaip Meksika geba kontratakuoti rungtynėse su vokiečiais.

Galbūt tai bus vienos gražiausių aštuntfinalio rungtynių, kur išvysime ne vieną įvartį, kur šioje poroje brazilai yra akivaizdūs favoritai.

FIFA pasaulio čempionato aštuntfinalio tvarkaraštis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)