D grupėje situacija tokia, kad dėl vietos aštuntfinalyje rami tik Kroatijos rinktinė, iškovojusi dvi pergales. Kroatai grupių etapo kovas užbaigs akistata su islandais, kuriems tik pergalė leistų tikėtis vietos aštuntfinalyje.

Islandus įveikusiems nigeriečiams mače su Argentina užtektų ir lygiųjų, o Argentinai tai – „gyvenk arba mirk“ vakaras.

Mintimis apie lemtingas FIFA 2018 grupių etapo kovas DELFI TV studijoje pasidalino futbolo ekspertai, buvę nacionalinės rinktinės žaidėjai Aurelijus Skarbalius bei „Viasat Sport Baltic“ komentatorius Nerijus Vasiliauskas.

– Ko šį vakarą galime tikėtis iš Argentinos?

(Aurelijus Skarbalius) – Ko gero, mus visus stebina turnyro lentelės situacija ir Argentinos užimama paskutinė vietą. Tai yra tam tikras šokas, kitą vertus, šis čempionatas yra kupinas netikėtumų. Šiandien Argentina parodys tikrą veidą. Mes žinome, kokia yra futbolo reikšmė Pietų Amerikoje – tai religija bei gyvybės ir mirties klausimas.

Galime tik įsivaizduoti, koks spaudimas slegia Argentinos futbolininkų pečius. Kaip pavyks susitvarkyti su ta įtampa, pamatysime šiandien.

Be to, visi laukia – o ką Messi? Kaip bebūtų, Lionelis Messi ir Cristiano Ronaldo laikomi geriausiais pasaulio futbolininkais, o kol kas šiame čempionate mes dar nematėme Messi.

Jei jis parodys tuo momentu, kai to labiausiai reikia, kad gali nulemti rungtynių eigą, mes vėl linksniuosime jį kaip vieną geriausių pasaulio futbolininkų. Kitu atveju Argentinai gali būti labai labai liūdna diena.

– Nerijau, jūsų manymu, kodėl taip stringa Argentinos rinktinė, ko trūksta komandai, kad ši pagaliau atrastų savo žaidimą?

(Nerijus Vasiliauskas) – Pasigedau jėgos aikštės viduryje. Vertinant paskutines rungtynes su Kroatija, kurias argentiniečiai pralaimėjo į vienus vartus, Argentina aikštės viduryje neturėjo jokių šansų. Keista matyti jos sudėtyje tokį žaidėją, kaip Javierą Mascherano, žaidžiantį saugų grandyje. Jis juk didžiąją karjeros dalį „Barcelonos“ ekipoje žaidė gynyboje. Dabar jam 34-eri, tikėtis iš jo aukščiausio lygio futbolo, aukšto intensyvumo yra naivu.

Lioneliui Messi, ko gero, čia yra paskutinis pasaulio čempionatas. Argentina problemų turi jau seniai. Su jomis juk dar susidūrė atrankoje. Tas pats Messi už ausų Argentiną ištraukė į pasaulio pirmenybes. Tos problemos niekur nedingo.

Ji turi bent keturis puikiai atakuojančius futbolininkus, tačiau jų vienu metu į aikštę išleisti negali. Tad treneriui Jorge Sampaoli tenka sukti galvą – ką daryti, nes yra atsiradusi ir vidinė trintis, konfliktai.

Bet mano manymu, tie vidiniai nesutarimai šioms rungtynėms su Nigerija argentiniečiams duos teigiamų dalykų. Tikiu, kad pasaulio vicečempionai sužais gerai, tikėtina, laimės tokiu rezultatu, kuris leistų jiems patekti į aštuntfinalį.

Nerijus Vasiliauskas

– Prieš mačą su Kroatija Jorge Sampaoli atliko tris keitimus startinėje sudėtyje. Ar neatrodo, kad Argentinos strategas dar ieško tos optimalios sudėties, ieško tų, kurie galėtų kurti pergalingą žaidimą?

– (N.V.) Ieškoti galima, bet paieškoms laiko treneris turėjo užtektinai ir tą reikėjo daryti prieš pasaulio čempionatą.

Dabar panašu į savotišką gelbėjimosi ratą. Strategas bando žaidėjus, kitą vertus, nieko kito ir nebelieka, kai ekipa žaidžia blankiai ir neranda rakto kaip atidaryti varžovų gynybos duris.

Messi neturi kamuolio, negali žaisti savo žaidimo. Kad jį gautų, jis turi nusileisti iki atraminio saugo pozicijos. Taip, „Barcelonoje“ tą jis dažnai daro, bet tame klube jie kartu žaidžia ir treniruojasi beveik 10 metų, vienas kitą supranta iš pusės žodžio, o rinktinėje situacija kitokia.

– (A.S.) Ruošiantis pasaulio čempionatui rinktinė turi nepilną mėnesį. Kai rinktinėje daug žvaigždžių ir kai rezultato nėra, trintis tarp lyderių aštrėja. Iš šalies sunku vertinti Argentinos bėdas. Mes nežinome daug niuansų, nežinome, kokios buvo užduotys vienoms ar kitoms rungtynėms, kokie buvo trenerio sumanymai parenkant vienokią ar kitokią sudėtį. Gal keitimai atlikti dėl to, kad neliko žaidėjų chemijos aikštėje, o gal dėl to, kad norėta įnešti šviežio kraujo į žaidimą.

– Argentinos kelyje – Nigerija, kuri paskutines rungtynes laimėjo 2:0 prieš Islandiją ir antroje mačo pusėje demonstravo išties kokybišką, paremtą greitomis atakomis futbolą. Ši Afrikos rinktinė turės pasitikėjimą savo jėgomis.

– (N.V.) Kitas dalykas, Nigerijai pakanka ir lygiųjų. Kada jau tas kelialapis ranka pasiekiamas, bet kuri komanda žais taip, lyg būtų paskutinės rungtynės jų gyvenime (šypsosi). Argentinai bus labai sunku. Klausimas – ar išlips sausa Argentina „gyvenk ar mirk“ rungtynėse šį vakarą?

(A.S.) Svarbus ir mentalitetas, kultūriniai skirtumai. Afrikos komandos visada pasižymėjo fizine jėga, stipriais individualiais žaidėjais, tai pliusas žaidžiant prieš Argentiną. Iš kitos pusės, Afrikos komandos gynyba ne visada pasižymi gera disciplina. Tai niuansas, Argentina turės šansų, jei Nigerija žais ne disciplinuotai.

– Antrosios šio vakaro D grupės rungtynės – Kroatija prieš Islandiją, ar galima tikėtis, kad vietą aštuntfinalyje užsitikrinę kroatai šiame mače nejungs aukščiausios pavaros ir pasaugos rinktinės lyderius?

– (N . V.) Kroatija palieka geriausią įspūdį, puiki komanda. Aš ja tikėjau dar Europos čempionate. Tai Top lygio rinktinė, pretenduojanti į aukščiausius tikslus ir šiame pasaulio čempionate. Skirtingai nuo argentiniečių, kroatai tų problemų neturi, išskyrus vieną su Nikola Kaliničiumi, kurią labai greitai išsprendė.

Kai atsiranda futbolininkas, kuris reikalauja žaidimo minučių, atsisako keistis ir rungtyniauti paskutines kelias minutes, tada geriau tokio galbūt išties gero futbolininko atsisakyti, bet valdyti situaciją komandoje.

Kalbant apie Islandiją – ji kabinsis. Jie yra tie, kurie visada mus gali nustebinti iš teigiamos pusės, tad juos nurašyti ankstoka.

– (A.S.) Jei kalbant apie Argentiną, sakome, kad gal treneriui nepavyksta idealiai suvaldyti komandos, tai Kroatijos strategas Zlatko Daličius puikiai valdo situaciją. Žinoma, kur kas lengviau, kai laimi rungtynes, kai turi teigiamą rezultatą. Panašu, kad Zlatko Dalićius yra tas vedlys, kuris Kroatijos rinktinės žvaigždėms pasako – mes einame į tą pusę, ir visi eina.

– Antradienio futbolo vakaras prasidės 17 val. C grupės kovomis, grupės lyderė Prancūzija egzaminuos danus, kuriems šiame mače pakaktų ir lygiųjų, o kitame mače Australija sieks kelialapio rungtynėse su Peru, kur australams reikia tik pergalės. Kokios danų galimybės mače su prancūzais?

– (A.S) Manau, Prancūzija darys korekcijas savo sudėtyje, suteiks progą mažiau žaidusiems futbolininkams. Tie, kurie mažiau rungtyniavo, norės įrodyti savo vertę, kartais tokie žaidėjai sužaidžia geriau, nei pagrindinės komandos taip vadinami lyderiai.

Aš spėčiau, kad Prancūzija kartelės nenuleis ir sieks išlaikyti tą kokybę, danams bus labai sunku. O danai šiame pasaulio čempionate parodė, kad turi jauną komandą, kurioje netrūksta aukšto lygio futbolininkų. Tačiau kol kas danams dar nepavyksta atskleisti viso savo potencialo, žaisti taip, kaip jie norėtų, tinkamai išnaudojant Christianą Erikseną.

Tos patirties trūkumas žaisti finaliniame pasaulio čempionato etape daro meškos paslaugą, tačiau net ir dabar danai yra labai geroje situacijoje. Tai ženklas komandos, kuri sugeba pasiekti rezultatą, ne veltui danai nėra pralaimėję jau 17 rungtynių iš eilės. Šį vakarą aš tikiuosi geriausių danų rungtynių. Manyčiau, jie turi šansą sužaisti lygiosiomis.

Aurelijus Skarbalius

Antradienio FIFA 2018 rungtynių tvarkaraštis

C grupė:

17 val. Prancūzija – Danija
17 val. Australija – Peru

D grupė

21 val. Argentina – Nigerija
21 val. Kroatija – Islandija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)