Alus, viskis ir kiti stipresni gėrimai šeštadienį Kaliningrade laisvai liejosi nuo pat ryto.

Sunkiai suskaičiuojama kroatų armija įvedė savo tvarką, kuriai nė nemėgino priešintis taip pat gausi vietos policija, sustiprinta iš visos Rusijos surinktais pora tūkstančių pareigūnų.

Tvarkdariai laikėsi nuošaliau nuo šventinio sambrūzdžio, kuriame ryškiai dominavo miestą užtvindęs baltų ir raudonų langelių mirgesys.

Į pirmąsias savo komandos rungtynes pasaulio futbolo čempionate susirinkę kroatai visą dieną laikė apgultyje Kaliningrado centre įsikūrusius barus ir kavines, o vakare patraukė į stadioną arba oficialią sirgalių zoną.

35 tūkst. vietų turinčios naujutėlės arenos tribūnose šeštadienį kartu su Kaliningradą aplankiusiu FIFA prezidentu Gianni Infantino sugužėjo 31 tūkst. žiūrovų, ir absoliuti dauguma jų buvo kroatai.

„Prieš rungtynes matėme, kaip mūsiškiai atakavo miestą. Buvo įspūdinga, – DELFI paklaustas apie sirgalių antplūdį, žavėjosi Kroatijos rinktinės ir „Liverpool“ (Anglija) klubo gynėjas Dejanas Lovrenas. – Turėjome malonumą pradėti čempionatą namų stadione. Aistruolių proporcija turbūt buvo 80 proc. prieš 20. Didžiuojuosi savo tautiečiais, tikiuosi, kad jie seks paskui mus ir į kitus Rusijos miestus.“

Šio sezono UEFA Čempionų lygos finalininkas gyrė sirgalius, nors dar neseniai rinktinė buvo jos pačios gerbėjų taikinyje.

Tiksliau, taikytasi į ilgametį Kroatijos futbolo federacijos viceprezidentą ir šalies flagmano Zagrebo „Dinamo“ bosą Zdravko Mamičių.

Zdravko Mamičius

Aršumu pagarsėjusi „Dinamo“ fanų grupuotė „Bad Blue Boys“ seniai buvo paskelbusi savo nuosprendį prieštaringai vertinamam veikėjui, pagarsėjusiam ekstravagantiškais poelgiais, nesibaigiančiais skandalais, išpuoliais prieš žiniasklaidą ir neskaidriomis finansinėmis operacijomis.

Sirgaliai įvairiomis formomis protestuodavo prieš Z. Mamičiaus įtaką Kroatijoje, kol prie jų prisijungė didesnė dalis aktyvios šalies futbolo aistruolių bendruomenės, ėmusios demonstruoti savo nepasitenkinimą ir per nacionalinės komandos rungtynes.

2016 metų Europos čempionate Prancūzijoje kroatai apstulbino jų futbolo niuansų nežinančią publiką, kuomet pradėjo svaidyti deglus į aikštę, taip bandydami užkirsti kelią savo tautiečių pergalei prieš Čekiją. Ir jiems pavyko: nors rungtynės buvo pratęstos, pirmavę Kroatijos futbolininkai neatsitokėjo po tokio akibrokšto ir leido čekams išlyginti rezultatą.

Z. Mamičiaus korupcijos schemose painiojosi ir dabartinės Kroatijos futbolo žvaigždės. Pavyzdžiui, rinktinės kapitonas Luka Modričius, kuris 2008-aisiais padėjo išplauti už savo paties perėjimą į „Tottenham Hotspur“ (Anglija) klubą uždirbtus pinigus iš „Dinamo“ kasos. Dabar Madrido „Real“ (Ispanija) klube žaidžiantis Čempionų lygos nugalėtojas Kroatijoje kaltinamas melagingai liudijęs teismui.

Šeštadienio rungtynių su Nigerija išvakarėse apie šią istoriją Jungtinės Karalystės žurnalisto paklaustas saugas taip įširdo, kad net sulaužė spaudos konferencijos protokolą.

Iki tol gimtąja kalba per vertėją į klausimus atsakinėjęs L. Modričius įsikarščiavęs prabilo angliškai.

„Kodėl to klausiate? Kiek laiko ruošėtės šitam klausimui? Juk dabar vyksta pasaulio čempionatas, ką tai turi bendro?“, – kontratakuoti bandė kroatas.

Į Z. Mamičiaus nešvarius sandorius įsipainiojęs ir D. Lovrenas, kuris kalbėti apie buvusio darbdavio istoriją atsisakė.

Prieš savaitę teismas Kroatijoje galiausiai išnarpliojo sudėtingą bylą ir nuteisė Z. Mamičių kalėti pusseptintų metų. Tiesa, pastarasis teismo verdikto išvakarėse spruko į Bosniją ir Hercegoviną, kuri neturėtų išduoti verslininko Kroatijai.

Vis dėlto tokia baigtis, regis, tenkina kroatų sirgalius. Kaliningrado stadione jie nebekėlė jokių neramumų. Fakelus kroatai uždegė tik po įtikinamos pergalės 2:0 prieš Nigeriją, kai paplūdę po miestą vėl okupavo jo barus, kuriuose dainavo ir šoko iki ryto.

Rusų policija nepakeitė savo taktikos ir budėjo netoliese, leisdama rūkti deglams lauko kavinėse. Konfliktų tarp kroatų ir vietinių galėjo išprovokuoti nebent nesaikingas alkoholio vartojimas, kadangi svečiai demonstravo palankumą šeimininkams ir dažnai skandavo Rusijos bei Kaliningrado pavadinimus.

Kita Kroatijos rinktinės stotelė – Žemutinis Naugardas, kuriame laukia žymiai sudėtingesnė D grupės akistata su pasaulio vicečempione Argentina. Lionelis Messi ir kompanija čempionato starte šeštadienį nesugebėjo įveikti Islandijos – 1:1.

Kroatai pasaulio čempionatą pergalingai pradėjo po 20 metų pertraukos. 1998-aisiais Prancūzijoje Davoro Šukero karta pasiekė didžiausią šalies futbolo laimėjimą – užėmė trečią vietą.

Tuomet kroatai dar turėjo Zvonimirą Bobaną, Robertą Prosineškį, Slaveną Biličių, Zvonimirą Soldo.

Dabar jų gretose – L. Modričius, D. Lovrenas, Ivanas Rakitičius, Mario Mandžukičius, Ivanas Perišičius, Mateo Kovačičius, Marko Pjaca, Nikola Kaliničius, Ante Rebičius.

Ne tik aplinka, bet ir pačios komandos atstovai tvirtina, kad ši brigada – dar stipresnė nei prieš 20 metų.

„Rinktinėje du žmonės liko iš anų laikų – trenerio asistentas ir kineziterapeutas. Jie nuolat kartoja, kad esame galingesni nei kada nors anksčiau. Galbūt, bet kartais reikia ne tik talento, tačiau ir sėkmės“, – komandos galimybes vertino D. Lovrenas.

Kam šypsosis sėkmė, pasakyti neįmanoma. Bet bent jau sirgalių maištas potencialiam čempionato „juodajam arkliukui“ Rusijoje, atrodo, nebegresia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)