Fasadai – nauji, už jų slepiasi chruščiovkės

Kaliningrade nėra vietos, kuri būtų abejinga futbolui.

Srities Kultūros ir turizmo ministerija net nusprendė visą parą laikyti atvertas muziejų duris, kad retai užsienio turistų lankomo miesto svečiai galėtų susipažinti su vietos įžymybėmis.

Tad po šeštadienio mačo tarp Kroatijos ir Nigerijos visą naktį bus galima nemokamai grožėtis nagingų meistrų darbais gintaro muziejuje, pasivaikščioti po zoologijos sodą ar tyrinėti garsiausią jūrų muziejaus eksponatą – Priegliaus krantinėje prišvartuotą „Foxtrot“ klasės sovietinį povandeninį laivą B-413, kuris praėjusiame amžiuje du dešimtmečius patruliavo Baltijos jūroje.

Nors kai kurie vietiniai šaiposi – kur matėte futbolo sirgalių, kuris po rungtynių keliautų į muziejus?

Vokiečių filosofo Immanuelio Kanto gimtinėje įkarštis, su kuriuo Rusija neriasi iš kailio norėdama pasirodyti pasauliui, kelia ir kreivų šypsenų.

Pavyzdžiui, dėl vienos svarbiausių Kauno dydžio miesto arterijų – Lenino prospekto – renovacijos.

„Ten suremontavo namų fasadus. Dabar jie – nauji, o viduje – tipiška chruščiovkė. Gyventojai skundėsi, kad už beprotiškus pinigus tvarkomi tik fasadai. O valdžia atsakė: jūs gi savininkai, patys ir rūpinkitės. Tokia dviprasmiška situacija. Vieni džiaugiasi, kaip dabar išgražėjo miestas, o kiti stebisi: kas per Potiomkino kaimas“, – pasakojo Oksana Maitakova.

Du dešimtmečius Kaliningrade gyvenanti ir dirbanti žurnalistė DELFI pabandė perteikti vietos gyventojų mintis apie Rusiją įtraukusią didžiausią metų sporto šventę ir kuo ji primena 18-o amžiaus legendą apie kunigaikštį Potiomkiną, rentusį butaforinius kaimelius užkariautose teritorijose, pro kurias važiavo imperatorė Jekaterina Didžioji.

Kaliningradas

Atidarymo proga – didesni mokesčiai

Ketvirtadienio vakarą po čempionato atidarymo rungtynių iš oficialios sirgalių zonos Kaliningrade žmonės skirstėsi apimti ekstazės.

Šeimininkų pergalė 5:0 prieš Saudo Arabiją daugelį paskatino prabilti apie „didžią tėvynę“ ir jos šlovę, DELFI nesutiko nė vieno, kuris būtų skundęsis dėl to, kiek šaliai kainuoja tokia garbė ir pasaulio dėmesys.

Bet tolstant nuo sirgalių zonos nuomonės keičiasi.

„Mano pažįstamų rate visi šnekėjo ne apie pergalę 5:0, o apie mokesčių padidinimą. Visi jį traktavo taip: norėjote čempionato, tai dabar susimokėkite“, – pastebėjo O. Maitakova.

Prieš pirmenybių atidarymo ceremoniją Maskvoje federalinė valdžia paskelbė nuo kitų metų auginsianti socialinio draudimo ir PVM mokesčius, ilginsianti pensijos amžių.

Kadangi visos žinių laidos buvo pergrūstos reportažais apie futbolo čempionatą, šios reformos sukėlė santykinai nedidelį atgarsį.

O paties Kaliningrado rūpestis – kaip reikės apmokėti kosmines sąskaitas už naujutėlį stadioną ir jo eksploataciją.

Ant sprando – milijonai už niekam nebereikalingą prabangą

Kaliningrado stadioną penktadienį su visa Kroatijos rinktine jame treniravęsis Madrido „Real“ (Ispanija) klubo saugas Luka Modričius pavadino fantastišku.

Fantastiškos buvo ir išlaidos jo statyboms.

20 mlrd. rublių (270 mln. eurų) – tai beveik du trečdaliai metinio Kaliningrado biudžeto, neskaičiuojant federalinių išmokų.

Būtent tokią sumą sričiai kainavo trejus metus statyta 35 tūkst. vietų arena visiškai greta miesto centro, kuri buvo atidaryta likus vos mėnesiui iki čempionato.

Kaliningrado stadionas

Darbus apsunkino stadionui parinkta ekstravagantiška vieta – pelkynas tarp dviejų Priegliaus vagų.

„Ten anksčiau buvo pelkės, nendrynai, ežeras, kuriame pati vaikystėje plaukiodavau. Turbūt ir ginklų per karą ten nemažai palaidota. Viską užpylė 6 m storio smėlio sluoksniu, bet per lietų vanduo vis tiek prasimušdavo, statybvietė atrodė siaubingai. Reikia laukti kito rudens. Kai vėl prasidės mūsų baisūs lietūs, pažiūrėsime, kas ten dėsis.

Iš tiesų, viskas labai paprasta. Tai – geografinis miesto centras, labai patraukli vieta. Kas, kad sovietmečiu ten jau bandė statyti devynaukščių, kurie pradėjo byrėti dėl gruntinio vandens poveikio. Dabar mūsų visų sąskaita sutvarkė rajoną, išvalė, atvedė visas komunikacijas. Kol kas viskas priklauso sričiai, bet vėliau ims pardavinėti žemę verslininkams, kurie ten statys namus. Jau yra paruoštas elitinio kvartalo su jachtklubu projektas“, – skeptiškai stadiono statybų ekonominį planą vertino O. Maitakova.

O po čempionato tik pastatytą stadioną ruošiamasi vėl rekonstruoti – vietų skaičius tribūnose turėtų būti sumažintas dešimtimi tūkstančių.

Tačiau ir kiek kuklesnio stadiono išlaikymas per metus atsieis apie 200 mln. rublių (beveik 3 mln. eurų). Juo naudosis Kaliningrado „Baltika“ klubas, rungtyniaujantis antrame pagal pajėgumą Rusijos divizione. Įprasta komandos namų auditorija – 3-4 tūkstančiai sirgalių.

„Specialiai pakilnojau senus rungtynių protokolus. Paskutinį kartą „Baltika“ 20 tūkst. žiūrovų surinko praėjusiame amžiuje, kai žaidė „Premier“ lygoje. Bet tai buvo kiti laikai, tada visas miestas eidavo futbolo žiūrėti. Turbūt net sugrįžusi į aukščiausią lygą „Baltika“ žaistų prie tuščių tribūnų“, – spėjo O. Maitakova.

Žurnalistės manymu, vargu, ar stadionas bus rentabilus. Anot jos, nors valdžia žada čia rengti pasaulinio garso žvaigždžių koncertus, tokie planai atrodo nerealūs – pačiame Kaliningrade nebus dešimčių tūkstančių gyventojų, išgalinčių susimokėti po šimtą ar daugiau eurų už bilietus, o svečiams iš aplinkinių šalių kelią užkirs sudėtinga vizos gavimo procedūra.

„Už pinigus, kuriuos kiekvienais metais reikės sumokėti už stadiono išlaikymą, būtų galima pastatyti naują puikų vaikų darželį. Aišku, žmonės nepatenkinti, kalba, kad vietoje stadiono verčiau būtų onkologinį centrą pastatę. Ir ne vieną, o tris.

Mums 20 milijardų – beprotiški pinigai. Gubernatorius prašė, kad projektą įgyvendintų centrinė valdžia. Vitalijus Mutko (buvęs Rusijos sporto ministras ir vicepremjeras – DELFI) buvo atvažiavęs, pati uždaviau klausimą, o jis nuleido juokais, sakė, kad patys norėjome pas save čempionato“, – prisiminė O. Maitakova.

Tuo metu kitais čempionatui skirtais infrastruktūros objektais žmonės, anot jos, patenkinti. Chrabrovo oro uoste iškilo naujas terminalas, buvo nutiesta naujų plentų ir tiltų, prie stadiono suręsta viadukų sistema, sumažinusi eismo spūstis mieste.

Apetitą marino dekretais

Iš viso, skirtingais duomenimis, nuo 11 iki 14 mlrd. JAV dolerių pasiruošimui išleidusi Rusija oficialiai tikisi, kad čempionatas per dešimtmetį šalies ekonomikai sugeneruos papildomus 30 mlrd. dolerių.

Bet turizmo sektoriaus atstovai Kaliningrade, kaip bebūtų keista, uždirbti iš pirmenybių nesitiki.

Maždaug dviejų šimtų srityje veikiančių viešbučių apetitą smarkiai apribojo premjero Dmitrijaus Medvedevo dekretas, įvedęs kainų lubas kiekviename iš turnyro svečius priimsiančių miestų.

Artėjant čempionatui visi apgyvendinimo rinkos dalyviai buvo privalomai klasifikuoti pagal tarptautinius standartus, todėl dauguma viešbučių liko „be žvaigždučių“. Dviviečiai kambariai tokiuose turėtų kainuoti ne daugiau 2400-3200 rublių (33-44 eurų).

O vieninteliame visame anklave penkių žvaigždučių viešbutyje Svetlogorske, esančiame už 30 km nuo Kaliningrado, nakvynė liukso klasės numeryje kainuoja 42 tūkst. rublių (575 eurus).

„Viešbučių kainos netgi mažesnės nei įprasta šiam metų laikui. Mūsiškiai skundėsi premjerui, prašė peržiūrėti sprendimą, bet bergždžiai. Viešbučiai negali pakelti kainų, kitaip gaus baudą. Ir tai galioja visos apskrities viešbučiams, net ir tiems, kurie yra per toli, kad ten užsuktų futbolo sirgalių. Todėl, kai darėme apklausą, viešbučių atstovai sakė nieko gero iš čempionato nelaukiantys. Pavyzdžiui, pajūrio kurorte Zelenograde jiems labiau apsimoka priimti ne futbolo gerbėjus, o paprastus poilsiautojus, kadangi jie vasarą apsistoja ilgesniam laikui, dažniausiai savaitei.

O butų nuomotojams jokių apribojimų nebuvo, žmonės nusprendė užsidirbti iš čempionato. Kainos labai išaugo, buvo ir pasiūlymų už 100 tūkst. rublių parai. Bet, kiek žinome, nieko jiems iš to neišėjo. Kita vertus, yra žmonių, kurie elgiasi priešingai, priima užsieniečius po savo stogu nemokamai. Aš, tarp kitko, irgi įdėjau tokį skelbimą, tik pas mane niekas nepanoro gyventi“, – šypsojosi O. Maitakova.

Prabangių viešbučių Kaliningrade nėra daug, todėl prieš pirmenybes buvo statomi keli nauji. Tiesa, itališkam tinklui „Domina“ turėjusį priklausyti viešbutį ištiko kaunietiškos „Respublikos“ likimas. Pasak žurnalistės, įsibėgėjus statyboms baigėsi pinigai, tad liko dunksoti akis badantys pastato griaučiai.

Iš čempionato dalyvių Kaliningradą nuolatine savo baze pasirinko tik Serbijos rinktinė, įsikūrusi Svetlogorske.

Pastiprinimą rinko už tūkstančių kilometrų

Į sirgalių kišenes nusitaikė ir aplink tūkstantines minias sutraukiančią oficialią fanų zoną miesto centre įsikūrusios kavinės ir barai. Čia meniu pabrango pusantro-du kartus.

Kitose maitinimo įstaigose taip pat atsirado tokių pasiūlymų kaip „aistruolio pusryčiai“ už 460 rublių (daugiau nei 6 eurai).

„Tai jau dvigubai daugiau nei reali kaina. Bet šiaip didelio skirtumo nepastebime, parduotuvėse produktai kainuoja tiek pat, daugumoje kavinių net alus – tik vos vos brangesnis. Tiesa, dar išaugo taksi kainos, gal trečdaliu“, – skaičiavo O. Maitakova.

Pirmosiomis čempionato dienomis absoliučią daugumą svečių Kaliningrade sudaro savo komandos starto laukiantys kroatai, greitai iššlavę visą nacionalinę atributiką iš oficialios FIFA parduotuvės.
Kroatijos sirgaliai Kaliningrade

Sirgalių zonoje ir mieste taip pat galima pastebėti nedideles grupeles brazilų, ispanų, kolumbiečių, netgi australų.

Nigerijos aistruoliai, šeštadienį vakare palaikysiantys tautiečius kovoje su kroatais, apsistojo prie Baltijos jūros esančiame Zelenogrado kurorte, kur glumino miestiečius ir vasarotojus vaikščiodami gatvėmis su chalatais.

Susipažinti su futbolo spektaklio laukiančiu Kaliningradu šeštadienį ketina ir maždaug 600 lietuvių – tiek jų įsigijo bilietus į pirmąsias rungtynes tarp Kroatijos ir Nigerijos.

Toks internacionalas vietiniams, pasak O. Maitakovos, problemų nekelia – esą rusai yra atviri ir pasirengę priimti visus svečius.

„Juk rusus turbūt pažįstate. Mūsų žmonės – geros širdies, visus myli, mėgsta gatvėje drauge parėkauti, kartu išgerti. Kalbėjausi su belgų žurnalistu, kuris gyvena svečių namuose su vaikinais iš Novosibirsko. Laiko skirtumas tarp jų gimtinės ir Kaliningrado – 5 valandos, todėl jiems turbūt kažkas su vidiniu laikrodžiu blogai buvo, kad visą naktį gėrė. Vargšas belgas, pamiegoti gavo tik tada, kai kompanija išėjo į susitikimą kitoje vietoje“, – juokėsi žurnalistė.

O užkirsti kelią bet kokiems galimiems konfliktams įpareigotos itin sustiprintos policijos pajėgos.

Jau prieš tris savaites miestiečiai pastebėjo gausybę nematytų uniformuotų pareigūnų rytietiškais veido bruožais. Oficialiai saugumo struktūros nekomentuoja, kiek pareigūnų buvo mobilizuota kitose Rusijos respublikose ir atvežta į Kaliningradą. Bet manoma, kad tokių galėjo būti keli tūkstančiai, nes dabar jų pilna ant kiekvieno kampo.

Policininkai Kaliningrade

O. Maitakova susidūrė su policinininkais iš Užbaikalės, pietryčių Sibiro respublikos Chakasijos, Novosibirsko, Murmansko.

„Studentams specialiai paankstino egzaminų sesiją, kad jie anksčiau išsikraustytų iš bendrabučių, dabar juose apgyvendino policininkus. Jų – tiek daug, kad kiekvieną girtuoklį trise gali namo palydėti“, – prunkštelėjo pašnekovė.

Tad dėl čempionato Rusija pasistengė kaip reikiant – klausimas tik, ar nepersistengė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (715)