Tribūnose – šimtai smalsuolių iš Lietuvos

Vienas mažiausiai apkrautų šalies sienos perėjimo punktų Kuršių nerijoje ir artėjančiomis savaitėmis turbūt nesusidurs su normas laužančiu antplūdžiu.

Bet pasaulio futbolo čempionatas pačioje Lietuvos pašonėje nepraeis be pėdsako.

Vos kelių šimtų kilometrų kelionei į kaimyninį Kaliningradą susiruošė šimtai lietuvių, o pasieniečiai ir kitos tarnybos pakėlė „parengties lygį“, laukdami tranzitu per šalį judėsiančių užsienio sirgalių masių.

257 mln. eurų kainavusiame Kaliningrado stadione, kuriame išsiteks 35 tūkst. žiūrovų, vyks keturios skirtingų pirmo etapo grupių rungtynės. DELFI turimais duomenimis, iš viso bilietus į jas įsigijo beveik 2 tūkst. futbolo mėgėjų iš Lietuvos.

Daugiausiai tautiečių – per 600 – turėtų atkakti į šeštadienį įvyksiančias D grupės rungtynes tarp Kroatijos ir Nigerijos.

Panašaus susidomėjimo Lietuvoje susilaukė ir bene labiausiai intriguojanti dvikova kaimyninėje Rusijos srityje – birželio 28 d. laukiantis G pogrupio favoričių Anglijos ir Belgijos mūšis.

Serbijos ir Šveicarijos (birželio 22 d.) bei Ispanijos ir Maroko (birželio 25 d.) akistatas stebės maždaug po 400 lietuvių, įsigijusių bilietus per išankstinę prekybą.

Remiantis oficialiais pastarosios rezultatais, Lietuvos futbolo gerbėjai bent po vieną bilietą nusipirko į visas čempionato rungtynes, įskaitant atkrintamąsias varžybas ir finalą. Maskvoje ir Sankt Peterburge lietuviškai kalbančių žiūrovų per rungtynes rinksis po kelias dešimtis, likusiuose aštuoniuose Rusijos miestuose jų bus mažiau.

Viso lietuviai per išankstinę prekybą išpirko beveik 3 tūkst. bilietų.

Pasienyje eilių dar nėra

Ketvirtadienį, kai pompastiškai nusiteikusi Maskva jau laukia pirmą kartą Rusijoje vyksiančių pirmenybių starto signalo, ties Lietuvos ir Kaliningrado siena sirgalių būriai dar nesitelkė.

Pasieniečių duomenimis, eilių Lietuvos pusėje nėra nė viename iš kontrolės punktų.

Keliauti į Kaliningradą galima keturiomis kryptimis: per Kybartus, Panemunę, Ramoniškes ir Nidą.

„Galima siūlyti žmonėms rinktis artimiausius ir patogiausius maršrutus, nes kol kas eilių nėra niekur“, – DELFI sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Tiesa, sugaišti pildant deklaracijas ir laukiant, kol bus patikrinti dokumentai ir transporto priemonės, vis tiek teks. DELFI žurnalistams atvykus į Nidos postą, prie Rusijos pasieniečių užtvaro lūkuriavo vos keturi lengvieji automobiliai, bet pajudėti tolyn pavyko tik praėjus beveik pusantros valandos.

Užtat paaiškinimas, kad kelionės tikslas – futbolo čempionatas, visiškai tenkino asmens dokumentus tikrinusią rusų pareigūnę: ši tik pasitikslino, ar svečiai turi bilietus į rungtynes ir vadinamąjį sirgaliaus pasą.

Be vizos teks apsisukti

Pastarasis dokumentas, kurį gavo visi bilietų nusipirkę futbolo gerbėjai, gali sukelti papildomų rūpesčių Lietuvos pasieniečiams.

Į planetos čempionatą atvykstantiems užsieniečiams sirgaliaus pasas atstoja Rusijos vizą. Bet Lietuva jokių lengvatų futbolo gerbėjams nesuteikė, ir tai gali pridaryti nemalonumų nerūpestingiems aistruoliams iš Europos Sąjungai nepriklausančių valstybių.

„Vizų išdavimą reglamentuoja ES teisės aktai, kurie nenumato vizų išdavimo supaprastinimo ar kitų išimčių dėl trečiojoje šalyje vykstančių sporto renginių“, – atsisakymą pripažinti futbolo sirgaliaus pasą DELFI pakomentavo Užsienio reikalų ministerija (URM).

Tai apriboja Rusijos ir kitų ne ES valstybių piliečių galimybes tranzitu per Lietuvą pasiekti labiausiai į Vakarus nutolusį rusišką anklavą. Šengeno vizos neturintiems sirgaliams lėktuvas yra kone vienintelė išeitis norint patekti į Kaliningradą.

Automobiliais, autobusais ar traukiniais vyksiantys futbolo mėgėjai su sirgaliaus pasu galės laisvai keliauti per Baltarusiją, su kuria Rusija susitarė dėl sienos kirtimo tvarkos čempionato metu, bet bus sustabdyti ties Lietuvos pasieniu.

„Mums, pasieniečiams, tie bilietai ir sirgalių pasai nieko nereiškia, tai nėra kelionės dokumentas, jis neturi įtakos kertant Šengeno sieną. Visi keliautojai privalo turėti Šengeno vizą, ir jokių išimčių čia nėra. O jei neturi, yra grąžinami atgal.

Tokia tvarka galiojo visada, nieko naujo čia nėra, todėl niekam stebėtis tuo nederėtų. Kiekvienais metais dėl šios priežasties iš Rusijos ir Baltarusijos neįleidžiame daugiau nei tūkstančio asmenų, tokių nutikimų būna kasdien. Lygiai taip pat bus elgiamasi ir futbolo čempionato metu“, – sakė G. Mišutis.

Iš anksto ruošėsi riaušėms ant bėgių

Anot VSAT prevencijos skyriaus viršininko, problemų gali kilti dėl specialių traukinių, kuriais tarp pirmenybes priimančių Rusijos miestų nemokamai gali keliauti rungtynių bilietus turintys žiūrovai.

Prieš kiekvieną mačą Kaliningrade iš Maskvos atidardės keturi tokie papildomi traukiniai. Po rungtynių jais sirgaliai galės grįžti atgal į Rusijos sostinę.

Pasieniečiai, policija, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai rengė bendras pratybas, repetuodami, kaip iš futbolo gerbėjų pilnų traukinių pasienyje išlaipinti reikiamų dokumentų neturinčius asmenis ir sutramdyti galimą pasipriešinimą.

„Rizikos – panašios kaip ir kasdieniame mūsų darbe, tik tam tikros specifikos suteikia faktas, kad turėsime reikalų su futbolo sirgaliais. Tarnybos tam ruošėsi, buvo mokymai.

Čempionatas – neeilinis renginys, pritrauksiantis srautus žiūrovų, o futbolo sirgaliai – specifinė žmonių grupė. Žinoma, į tai reikia atsižvelgti, visą savo darbą šiomis dienomis organizuojame turėdami galvoje galimas rizikas. Tai apima tiek mūsų pareigūnus, tiek reagavimo grupes, netgi aviaciją“, – dėstė G. Mišutis.

Įtartini Bangladešo sirgaliai

Tranzitu per Lietuvą į Kaliningradą vyksiančius traukinius pasieniečiai stebės iš sraigtasparnio, juose bus sumontuota greitį fiksuojanti įranga, įspėsianti apie neplanuotus sustojimus.

Baiminamasi, kad pasinaudojus futbolo švente į Europos Sąjungą gali bandyti prasmukti nelegalių migrantų.

Pavyzdžiui, bilietų į Kaliningrade vyksiančias rungtynes įsigijo dešimtys Bangladešo piliečių. Nors šios šalies rinktinė nepatenka net į Azijos čempionatų finalinius etapus, nekalbant apie pasaulio pirmenybes, kuriose dar nėra dalyvavusi. FIFA reitinge Bangladešas tėra 194-as tarp 211 nacionalinių komandų.

Azijiečių ryžtas keliauti tūkstančius kilometrų nuo Bengalijos įlankos iki Baltijos pakrantės ne šiaip sau atrodo įtartinai.

Antradienį iš traukinio Maskva-Kaliningradas Kenos geležinkelio stotyje buvo išlaipinti 7 Bangladešo piliečiai, kurie turėjo sirgaliaus pasus, bet ne Šengeno vizas. Visi jie buvo pasiųsti atgal į Baltarusiją.

Diena anksčiau toks pat likimas ištiko tris futbolo mėgėjus iš Ganos.

„Tokių atvejų ateityje gali būti ir daugiau. Todėl, nors patikrų procedūros nepasikeitė, dabar pasieniečiai dirba dar atidžiau, situacija truputį įtemptesnė“, – vertino G. Mišutis.

Tiesa, pasieniečiai kol kas jokio keliautojų suaktyvėjimo, susijusio su pasaulio čempionatu, nepastebėjo ir prognozuoja, kad dauguma sirgalių per Lietuvą vyks specialiais traukiniais.

URM teigimu, Lietuvos atstovybės taip pat nesulaukė daug prašymų dėl vizų išdavimo užsieniečiams, kurie vyksta į čempionatą, o kartu ketina aplankyti Lietuvą.

Futbolo priviliotų svečių antplūdžio nebesitiki ir šalies viešbučiai. Nors dėl ribotos nakvynės pasiūlos Kaliningrade buvo spėjama, kad dalis futbolo turistų įsikurs, pavyzdžiui, gretimoje Klaipėdoje.

„Specialiai teiravausi kolegų iš uostamiesčio, jie sakė jokio ypatingo futbolo sirgalių srauto nematantys. Paklausa pajūryje didelė, bet tai lemia ne čempionatas, o vasariški orai“, – DELFI sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Netikėti prekybos rezultatai

FIFA skelbia iš viso pardavusi daugiau nei 2,5 mln. bilietų į 64-erias turnyro rungtynes.

Daugiausiai jų – beveik 900 tūkst. – išpirko varžybų šeimininkai, kuriems taikyta kitokia kainodara nei svečiams iš užsienio.

Netikėta, jog antroje vietoje pagal nupirktų bilietų skaičių (89 tūkst.) atsidūrė gilių futbolo tradicijų neturinčios, su Rusija politiniu lygmeniu nesutariančios ir į čempionatą net nepatekusios JAV sirgaliai.

Gausiausią fanų užnugarį turėsiančių komandų dešimtuke daugumą sudaro Lotynų Amerikos atstovai: Brazilija, Kolumbija, Meksika, Argentina, Peru. Ir vos dvi Europos rinktinės: Vokietija ir Anglija.

Tarp dešimties daugiausiai bilietų nupirkusių šalių taip pat atsidūrė Australija ir pirmenybėse nedalyvausianti Kinija.

Ketvirtadienį prasidedantis pasaulio futbolo čempionatas tęsis iki liepos 15 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)