V. del Bosque uždelsė ir dėl to turėjo pasigailėti. Į Braziliją „Raudonosios furijos“ vedlys atsivežė 16-a pasaulio čempionų ir 18-a Europos čempionų. Net dvylika žaidėjų vilkėjo Ispanijos rinktinės marškinėlius jau tada, kai ši pradėjo savo viešpatavimo epochą 2008 metų Europos pirmenybėse.

V. del Bosque pasikvietė tuos, kuriais besąlygiškai pasitikėjo. Tačiau treneris pamiršo dirstelėti į kalendorių, šaukte šaukiantį, kad auksinės ispanų kartos galiojimo terminas artėja prie pabaigos.

Nė vienas iš 23-ijų „La Furia Roja“ atstovų, neišskiriant nė vyriausio komandos žaidėjo Xavi, individualiai nėra per senas aukščiausio lygio futbolui. Bet planetos čempionams išbėgus į aikštę Brazilijoje jaunatviškos energijos trūkumas badė akis.

Regis, siaubingas vaizdas pirmame mače su olandais ir pralaimėjimas 1:5 V. Del Bosque atvėrė akis. Suvokęs, kad 34-erių Xavi braziliškoje saunoje grumtis su fiziškai stipriais Čilės saugais ir palaikyti aukštą žaidimo tempą bus pernelyg sunku, specialistas paliko savo atakų generolą ant suolo. Bet pasirodė, kad žaisti be žmogaus, begalę metų buvusiu komandos stuburu ir smegenimis, ispanai paprasčiausiai nemoka. Sutrikęs buvo net Andresas Iniesta, kuris po dar vienos nesėkmės – šįkart rezultatu 0:2 – kone vienintelis sulaukė savo tėvynės žiniasklaidos pagyrų.

Lengva įsivaizduoti, kaip sudėtinga V. Del Bosque būtų buvę prieš čempionatą palikti už borto savo ginklanešius, kurie šešerius metus tarptautinėje arenoje skynė vien čempioniškus laurus. Bet pavojaus varpai, skelbiantys apie artėjantį nuopuolį, skambėjo pakankamai garsiai – juos tampė pastaruosius du sezonus smukę „Barcelona“ klubo rezultatai.

Būtent Katalonijos klubas visus tuos metus aprūpino Ispanijos rinktinę žaidėjų branduoliu – pirmiausia Xavi bei A. Iniesta – ir „tiki-taka“ pakrikštyta žaidimo koncepcija.

Brazilijoje Ispanija vis dar neturi lygių pagal perdavimus, kurių per du mačus atliko daugiau nei bet kuri kita ekipa – 1385. Tačiau pagal perdavimų tikslumą ispanus jau aplenkė rečiau, užtat efektyviau kamuolį kontroliuojančios Italijos, Prancūzijos, Argentinos komandos.

Kataloniškosios „tiki-taka“ pagrindą sudaro ne tik varžovus iš proto vedanti perdavimų karuselė, bet ir zoninis spaudimas, padedantis žaibiškai susigrąžinti prarastą kamuolį. Tačiau vietoje to V. Del Bosque auklėtiniai į savo užnugarį praleisdavo mirtinas olandų kontratakas arba bejėgiškai bėgiodavo paskui oponentus kaip rungtynėse su Čile.

Panašu, kad „Barcelona“ leis naujajam treneriui Luisui Enrique kitame sezone koreguoti konkurentų jau išlukštentą žaidimo taktiką. Tą patį turės daryti ir V. del Bosque, tačiau tam treneriui prireiks naujų atlikėjų.

Įlieti šviežio kraujo į komandą pasaulio čempionato atrankos cikle Ispanijos rinktinės strategas nesiryžo ir už tai brangiai sumokėjo – jo ekipa tapo anksčiausiai iškritusia iš turnyro tarp visų, kurios planetos pirmenybėse gindavo nugalėtojų titulą. O pasirinkti V. del Bosque tikrai turi iš ko.

Bilietus į Braziliją jis nupirko tik dviem po 1990 metų gimusiems naujokams: šiame sezone neblizgėjusiam, bet beprotiškai talentingam „Manchester United“ (Anglija) vartininkui Davidui de Gea ir Madrido „Atletico“ saugui Koke. Tuo tarpu jau dabar nacionalinės komandos slenkstį turėtų šlifuoti tokie žaidėjai kaip Madrido „Real“ gynėjas Danielis Carvajalis ir atakuojantis saugas Isco, „Barcelona“ gynėjas Marcas Bartra ir puolėjas Cristianas Tello. O kur dar V. del Bosque namie paliktas „Manchester City“ (Anglija) duetas Jesusas Navasas ir Alvaro Negredo, „Atletico“ saugas Raulis Garcia bei traumuotas Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) atstovas Thiago Alcantara.

Jei ispanai pasiryš pažvelgti į ateitį, savo šansus gaus ir Bilbao „Athletic“ krašto puolėjas Ikeras Muniainas bei saugai Anderis Herrera ir Anderis Iturraspe, „Seville“ gynėjas Alberto Moreno, „Real“ už 32 milijonus eurų įsigytas atraminis saugas Asieris Illarramendi, jo bendraklubiai puolėjai Jese ir Alvaro Morata. Ir tai – tik dalis šalies jaunimo rinktinėse, per paskutinius ketverius metus Europos čempionatuose susižėrusiose net neturis aukso medalių komplektus, žibėjusių talentų aruodo.

Kam iš nukarūnuotų čempionų metas trauktis į antrą planą? Ispanijos žiniasklaida jau spėjo už praeities nuopelnus padėkoti Brazilijoje pernelyg dažnai klystančiam vartininkui Ikerui Casillasui, saugui Xabi Alonso, puolėjams Davidui Villai ir Fernandui Torresui.

Kitų pagrindinių rinktinės žaidėjų V. del Bosque lengva ranka išmesti į šiukšlių dėžę neturėtų. Bet nuo titulų apsunkusioms žvaigždėms laikas pajusti į nugaras alsuojančią jaunąją kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)