73-ą min. vienintelį susitikimo įvartį smūgiu galva pelnė ispanų gynėjas Carlesas Puyolis.

Vyriausiasis rungtynių arbitras – Viktoras Kassai'us iš Vengrijos.

Ispanijos rinktinė finale sekmadienį kovos su olandų vienuolike, kuri pusfinalyje antradienį 3:2 įveikė Urugvajaus futbolininkus.

Nei olandai, nei ispanai dar niekada netriumfavo planetos pirmenybėse. Olandijos rinktinė žaidė du finalus ir abu juos pralaimėjo, o Ispanijos futbolininkai pusfinalio barjerą įveikė pirmą kartą šalies istorijoje.

Urugvajiečiai su Vokietija šeštadienį susitiks mače dėl bronzos medalių.

Grupės varžybose vokiečių pasirodymas buvo permainingas. D grupėje Vokietija startavo galinga pergale 4:0 prieš australus, tačiau po to netikėtai 0:1 nusileido serbams ir 1:0 sunkiai įveikė Ganos futbolininkus.

O atkrintamosiose varžybose Vokietijos komanda jungė aukščiausias pavaras – aštuntfinalyje 4:1 pervažiuoti anglai, o ketvirtfinalyje – net 4:0 sutriuškinta Argentinos rinktinė.

Net 16 kartų pasaulio čempionatų finalinėse varžybose dalyvavę vokiečiai pajėgiausios komandos trofėjų iškovojo trissyk – 1954, 1974 ir 1990 metais, o finalo rungtynes žaidė 6 kartus. Praėjusiose pirmenybėse namuose jie suklupo būtent pusfinalio etape ir vėliau pasidabino bronzos medaliais.

Ispanijos futbolininkų kelias į pusfinalį taip pat buvo duobėtas. Jau čempionato starte jie 0:1 nusileido Šveicarijos vienuolikei ir H grupėje atsitiesė tik po pergalių 2:0 prieš Hondūrą bei 2:1 prieš Čilę.

Sudėtingame aštuntfinalyje ispanai 1:0 eliminavo Portugalijos ekipą, o ketvirtfinalyje tokiu pačiu rezultatu nugalėjo Paragvajaus komandą.

13 kartą planetos pirmenybių finalinėje stadijoje žaidžiantys Ispanijos futbolininkai dar niekada neprasibrovė į finalą. 2006 m. čempionate Vokietijoje jie aštuntfinalyje 1:3 pralaimėjo Prancūzijos rinktinei.

Europos futbolo madas dabar diktuojantys ispanai ir vokiečiai žaidė 2008 metų Senojo žemyno pirmenybių finale ir tąsyk pergalę 1:0 iškovojo Ispanijos vienuolikė.

Vokietijos futbolo rinktinės sudėtis: Manuel Neuer, Arne Friedrich, Per Mertesacker, Jerome Boateng (52 min. Marcel Jensen), Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira (80 min. Mario Gomez), Miroslav Klose, Mesut Ozil, Lukas Podolski, Piotr Trochowski (62 min. Toni Kroos).

Ispanijos rinktinė sudėtis: Iker Casillas, Carles Puyol, Gerard Pique, Joan Capdevila, Sergio Ramos, Sergio Busquets, Xabi Alonso (90+2 min.), Xavi, Andres Iniesta, David Villa (81 min. Fernando Torres), Pedro (85 min. David Silva).

Rungtynės

Susitikimas prasidėjo ispanams ramiai kontroliuojant kamuolį ir rezgant neskubias atakas. Ramybę 4-ą minutę sudrumstė kažkokiu būdu į aikštę sugebėjęs išbėgti aistruolis. Futbolo fanas savo numylėtiniams keletą akimirkų sugrojo vuvuzela ir netrukus apsaugos darbuotojų buvo išvestas lauk.

7-ą min. Davidas Villa iššoko vienas prieš Vokietijos vartininką, tačiau kamuolį pagavo likus vos metrui iki varžovo ir Manuelis Neueris smūgį atrėmė nesunkiai.

Ispanijos futbolininkų spaudimas varžovams augo – 14-ą min. Carlesas Puyolis galva smūgiavo virš vartų. Per pirmąjį ketvirtį valandos vokiečiai retai pereidavo į varžovų aikštės pusę. Vis dėlto gynėsi Vokietijos futbolininkai taip pat preciziškai.

Vokiečių kantrus darbas gynybos bastionuose tęsėsi ir toliau – per pirmas 25 minutes ispanų vartų link nebuvo nė vieno smūgio. Ispanijos futbolininkai sėkmingai griovė bet kokias varžovų atakų užuomazgas dar aikštės centre.

Pirmasis darbas Ispanijos rinktinės vartininkui Ikerui Casillasui atsirado 32-ą min., kai teko atmušti tolimą Piotro Trochowski smūgį. Kampinis didesnių pavojų ispanams nesukėlė.

Kėlinio pabaigoje vokiečių atakos pagaliau suintensyvėjo. Bastianas Schweinsteigeris tiksliu perdavimu gražiai išvedė Lukasą Podolski į priekį kairiuoju kraštu, tačiau linijos teisėjas užfiksavo nuošalę.

Paskutinėmis minutėmis prieš pertrauką vėl buvo aktyvesni ispanai, bet įpusėjus mačui švieslentėje vis dar degė nuliai.

Antrojo kėlinio pradžioje ispanai mėgino laimę tolimais smūgiais. Šalia vartų kamuolį dukart siuntė Xabi Alonso. 55-ą min. baudos aikštelės prieigose smūgiavo ir D. Villa – kamuolys vėl skriejo netoli nuo virpsto.

58-ą min. Vokietijos komandai teko atlaikyti iki šiol didžiausių ir pavojingiausių ispanų atakų antplūdį. Iš pradžių po gražios kombinacijos į vartus iš maždaug 18 metrų smūgiavo Pedro ir vokiečius gelbėjo kamuolį atmušęs M. Neueris. Iškart po to kamuolys riedėjo šalia Vokietijos vartų linijos, bet pro jį nepasiekdamas pračiuožė D. Villa. Apgultis baigėsi dar vienu Pedro smūgiu – šįkart šalia vartų.

63-ą min. Sergio Ramosas įkirto į varžovų baudos aikštelę ir po nedidelio kontakto su varžovu griuvo nepasiekęs kamuolio, bet mačo arbitro V. Kassai’aus tai nesugraudino ir baudinys nebuvo skirtas.

69-ą min. šaltu dušu buvo nuprausta Ispanijos rinktinė. Bene pirmą kartą grubiau gynyboje suklydę ispanai be priežiūros paliko po keitimo aikštėje pasirodžiusį Toni Kroosą ir vokietis iš maždaug 10 metrų netrukdomas smūgiavo į vartus. Ispanijos komandą išgelbėjo tiksliai sureagavęs vartininkas I. Casillasas.

73-ą min. ispanų spaudimas pralaužė Vokietijos gynybą. Po Xavi atlikto kampinio smūgio aukščiau visų baudos aikštelėje iššokęs gynėjas C. Puyolis galva nukreipė kamuolį į vartus ir išvedė savo komandą į priekį – 1:0.

Praleidę įvartį vokiečiai ėmė atviriau atakuoti, o Ispanijos futbolininkai, atsivėrus papildomoms erdvėms, veržėsi į greitas kontratakas. 82-ą min. Pedro su D. Villą aikštėje pakeitusiu F. Torresu pabėgo į priekį, bet Pedro pagailėjo perdavimo, vėliau užsižaidė su kamuoliu baudos aikštelėje ir iššvaistė progą.

Ispanams sekėsi perkelti žaidimą į varžovų aikštės pusę, jie „uždirbo“ ne vieną kampinį, o tuo metu brangios vokiečiams minutės tirpo.

Ispanams sekėsi perkelti žaidimą į varžovų aikštės pusę, jie „uždirbo“ ne vieną kampinį, o tuo metu brangios vokiečiams minutės tirpo. Teisėjas V. Kassai’us jų pridėjo tris, bet Vokietijos komandai to nepakako ir Ispanijos rinktinė žengė į finalą.

Statistika

Vokietija – Ispanija 0:1 (0:0)

Ispanija: Carles Puyol (73 min.).

Smūgiai: Vokietija 6 – 16 Ispanija

Smūgiai į vartų plota: Vokietija 2 – 5 Ispanija

Kampiniai: Vokietija 6 – 7 Ispanija

Nuošalės: Vokietija 2 – 1 Ispanija

Kamuolio valdymas: Vokietija 43 proc. – 57 proc. Ispanija

Geltonos kortelės: Vokietija 0 – 0 Ispanija

Raudonos kortelės: Vokietija 0 – 0 Ispanija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją