10-ą min. brazilus į priekį išvedė Robinho, o 53-ą min. po Wesley Sneijderio perdavimo į savo vartus įsimušė Felipe Melo. 68-ą min. W. Sneijderis pats siuntė kamuolį į vartų tinklą ir išvedė Olandijos komandą į pusfinalį.

Vyriausiasis mačo arbitras japonas Yuichi Nishimura 74-ą min. iš aikštės pašalino Brazilijos rinktinės gynėją Felipe Melo.

Olandija pusfinalyje liepos 6 dieną susitiks su Urugvajaus ir Ganos rungtynių, kurios vyks penktadienio vėlyvą vakarą, laimėtoja.

Olandijos futbolininkai čempionate jau laimėjo visas penkerias žaistas rungtynes. Grupių varžybose jie 2:0 nugalėjo danus, 1:0 įveikė japonus ir 2:1 palaužė Kamerūno vienuolikę. Aštuntfinalio mače olandai 2:1 eliminavo Slovakijos nacionalinę komandą.

Brazilijos rinktinė iki penktadienio taip pat žengė be pralaimėjimų. G grupės turnyre ji 2:1 įveikė Šiaurės Korėją, 3:1 nugalėjo Dramblio Kaulo Kranto futbolininkus ir tik su portugalais sužaidė lygiosiomis 0:0. Aštuntfinalyje brazilai be didesnio vargo 3:0 sutriuškino Čilės vienuolikę.

Čempionate prieš ketverius metus Vokietijoje brazilai taip pat suklupo ketvirtfinalyje, o Olandijos komanda tąsyk neperžengė aštuntfinalio barjero.

Olandijos rinktinės sudėtis: Maarten Stekelenburg, Andre Ooijer, John Heitinga, Giovanni Van Bronckhorst, Gregory Van Der Wiel, Nigel De Jong, Mark Van Bommel, Robin Van Persie (86 min. Klaas-Jan Huntelaar), Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Arjen Robben.

Brazilijos rinktinės sudėtis: Julio Cesar, Juan, Lucio, Michel Bastos (62 min. Gilberto Melo), Maicon, Felipe Melo, Gilberto Silva, Luis Fabiano (77 min. Nilmar), Kaka, Robinho, Dani Alves.

Rungtynės

Aistros aikštėje užvirė nuo pirmųjų minučių. Aikštės viduryje brazilai griovė Arjeną Robbeną ir nepatenkinti komandos daugo atakavimu olandai skubėjo piktuoju aiškintis santykius su varžovais. Šie demonstratyviai rodė A. Robbenui nevaidinti. Galų gale abiejų ekipų žaidėjai išsiskyrė taikiai ir rungtynės tęsėsi.

Brazilijos futbolininkai aktyviai pradėjo mačą ir jau 8-ą min. prie Olandijos vartų kilo pavojinga ataka, bet šoninis teisėjas užfiksavo nedidelę nuošalę. Švilpuko neišgirdęs Robinho dar spėjo įmušti įvartį, tačiau džiaugsmą jo veide netrukus pakeitė nusivylimas.

Vis dėlto nuoširdžiai džiūgauti puolėjas galėjo jau netrukus. Felipe Melo perdavimu iš aikštės vidurio neįtikėtinai išvedė Robinho vieną prieš vartus – Olandijos rinktinės gynybą kamuolys skrodė lyg peilis sviestą – ir šis nesunkiai pelnė įvartį– 1:0.

Iškart po to kitame aikštės gale Dirkas Kuytas pavojingai smūgiavo į vartus ir brazilus išgelbėjo vartininko Julio Cesaro šuolis. 17-ą min. Robinas Van Persie baudos smūgiu iš 30 metrų pasiuntė kamuolį virš vartų.

Olandai vis labiau spaudė varžovus, bet Brazilijos futbolininkai rasdavo galimybių ir savo atakoms. 25-ą min. gynėjas Juanas po kampinio baudos aikštelėje sukūrė pavojingą epizodą, bet smūgiavo netaikliai, virš vartų.

30-ą min. Robinho įspūdingai nardė tarp olandų, kombinaciją pratęsė Luisas Fabiano, radęs be priežiūros paliktą Kaka ir šis iš baudos aikštelės prieigų techniškai smūgiavo į tolimąjį vartų kampą, bet vartininkas Maartenas Stekelenburgas pirštų galais nukreipė kamuolį į užribį. Abi komandos pradėjo žaisti greitesnį ir atviresnį futbolą.

36-ą min. Wesley Sneijderis tolimu šūviu pabandė „pramušti“ J. Cesarą – Brazilijos vartų sargas žaidė patikimai ir kamuolį sugavo.

Kėlinio pabaigoje brazilų atakų lavina vėl ėmė slėgti Olandijos komandą, tačiau rezultatas iki pertraukos nepasikeitė.

Paskutinę minutę A. Robbenas iššvaistė gerą progą, varžovų baudos aikštelėje užsižaidęs su kamuoliu, o nuo brazilų gynėjo Maicono smūgio savo vartus apgynė M. Stekelenburgas.

Olandams rezultatą kiek kurioziškai išlyginti pavyko antrojo kėlinio pradžioje. 53-ą min. W. Sneijderis iš tolimo krašto aukštai perdavė kamuolį į brazilų baudos aikštelę, čia jo nepasiekė bent trys žaidėjai ir vartininkas J. Cesaras. Tuo metu kamuolys atsimušė į gynėjo F. Melo galvą ir nuskriejo tiesiai į vartų tinklą – 1:1.

Po įvarčio brazilai sutriko, o Olandijos futbolininkai toliau juos spaudė. Brazilijos futbolininkai atlaikė šturmą ir netrukus žaidimas vėl išsilygino. 61-ą min. Dani Alvesas pasiuntė kamuolį šalia M. Stekelenburgo vartų.

Netrukus sumaištis kilo prie Brazilijos vartų, tačiau olandų ataka baigėsi nesėkmingai. O jau 66-ą min. Kaka pritrūko tik kruopelytės tikslumo, siųsdamas kamuolį į vartus.

Situacija apsivertė aukštyn kojomis 68-ą min., kai olandai išsiveržė į priekį. Po kampinio D. Kuytas permetė kamuolį galva į baudos aikštelę, kurioje W. Sneijderis taip pat galva žaibiškai smūgiavo į vartus ir išvedė Olandijos rinktinę į priekį – 2:1.

74-ą min. Brazilijos rinktinei dar vienas smūgis – iš aikštės išvaromas gynėjas F. Melo. Brazilas prasižengė prieš A. Robbeną ir po pražangos dar užmynė ant gulinčio varžovo. Po šio epizodo arbitras Y. Nishimura nedvejojo ir pašalino futbolininką.

Emocijas vis sunkiau tramdė abiejų komandų žaidėjai, teisėjui ne kartą teko malšinti aistras.

81-82 min. brazilai kėlė tris kampinius iš eilės. Olandijos futbolininkai prie savo vartų glebėjosi kone visa sudėtimi. Jau 83-ą min. trys olandai atsidūrė be didesnės priežiūros varžovų baudos aikštelėje ir W. Sneijderio smūgį atlaikė J. Cesaras.

Brazilai skubėjo, arbitras pridėjo 3 papildomas minutes, tačiau laikas tirpo labai greitai. Olandijos futbolininkai kovingai gynėsi ir išsaugojo pergalę.

Statistika

Olandija – Brazilija 2:1 (0:1)

Olandija: Felipe Melo (53 min. į savo vartus) ir Wesley Sneijder (68 min.)

74-ą min. iš aikštės pašalintas F. Melo (Brazilija).

Brazilija: Robinho (10 min.)

Smūgiai: Olandija 11 – 15 Brazilija

Smūgiai į vartų plotą: Olandija 4 – 4 Brazilija

Pražangos: Olandija 19 – 19 Brazilija

Kampiniai: Olandija 4 – 8 Brazilija

Nuošalės: Olandija 3 – 3 Brazilija

Kamuolio valdymas: Olandija 49 proc. – 51 proc. Brazilija

Geltonos kortelės: Olandija 4 – 1 Brazilija

Raudonos kortelės: Olandija 0 – 1 Brazilija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją